Nacrt Budžeta u visini od 15 000 000 KM u javnoj raspravi do 14.decembra

Na jučerašnjoj VIII redovnoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je Nacrt budžeta Grada Bosanska Krupa za iduću godinu u visini od skoro 15 000 000 KM. U javnoj raspravi će se naći sve do 14.decembra kada će se u Maloj sali Doma kulture održati i centralna javna rasprava od 12 sati.

Inače sjednica Gradskog vijeća u samom svom početku razlikovala se od dosadašnjih, jer je počela intoniranjem državne himne što će ubuduće biti i praksa. Potom je, a prije usvajanja dnevnog reda, Mirsad Jusić gradski vijećnik Kluba SDA zvanično se izjasnio da od ove sjednice istupa iz Kluba SDA te da će nastaviti djelovati u radu vijeća kao nezavisni vijećnik. Svoju odluku obrazložio je neslaganjem sa politikom i načinom djelovanja unutar GO SDA Bosanska Krupa što je izazvalo komešanje i nezadovoljstvo vijećnika iz SDA zbog čega je zatražena pauza.

Nakon pauze vijećnici su nastavili sa radom i do kraja obradili, pored budžeta, još deset tačaka. Očekivano i ovaj put nije bilo potrebnih 17 ruku da se usvoji Nacrt Statuta Grada Bos.Krupa koji je vijećnicima do sad ponudjen nekoliko puta na usvajanje. Razlozi neusvajanja nalaze se u neprihvatanju sadašnjeg dokumenta kojeg je izradila komisija gdje opozicija traži da se ugrade neki od njihovih prijedloga pa tek onda ponudi vijećnicima u nacrtu, a nakon javne rasprave i u formi prijedloga da na usvajanje. Kako pozicija to ne prihvata rezultat glasanja je: 15 - „ZA“, 4 -„PROTIV“,  2 „SUZDRŽAN“.

Vijećnici su juče imenovali i tri člana Gradske izborne komisije. Nakon provedenog javnog poziva i obavljenog intervjua od 11 kandidata izabrani su: Elma Kavazović, Ekrem Bratić i Ćazim Kasić. Inače je do sada u Gradskoj izbornoj komisiji nedostajao jedan stalni član, mjesto je bilo popunjeno zamjenskim do provedbe izbora, dok su druga dva Asmir Oraščanin i Ekrem Bratić nedavno podnijeli ostavke.

Prihvaćen je i prijedlog da visina zakupnine za dvanaest stambenih jedinica u zgradi koja je izgradjena za raseljena lica kroz Regionalni stambeni fond u Radničkoj ulici, u blizini Poslovne zone, iznosi 1 KM po metru kvadratnom. Bez posebne diskusije prihvaćen je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostora, sportskih terena i mobilnih kućica Grada Bosanska Krupa.

U javnu raspravu do 14.decembra, kada će se od 13 sati održati i Centralna javna rasprava, pušten je i Nacrt zajedničke komunalne potrošnje za iduću godinu u visini od 937 690 KM. Najviša stavka odnosni se na rasvjetu i održavanje (439 000 KM) zatim zimsko održavanje puteva(211 763 KM) ili primjerice održavanje javnih prostora za što su procjene da će nam biti potrebno oko 130 811 KM.

Prihvaćeno je i nekoliko izvještaja kao što je Izvještaj o izvršenju prihoda i rashoda Grada od 01.januara do 30.septembra, Izvještaj o radu Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje za isti period, ali i Izvještaj o realizaciji strateških projekata za prošlu godinu. U izvještaju se navodi da je od 24 planirana projekta realizovano 16 od kojih pet djelimično i 11 u cjelosti za što je utrošeno preko dva miliona maraka od čega na vanjska sredstva otpada 75%.

Na kraju, na znanje vijećnici su prihvatili informaciju Policijske stanice Bos.Krupa o stanju sigurnosti za mjesec oktobar. Tonski snimak juče održane VIII redovne sjednice Gradskog vijeća Bosanska Krupa emitujemo u nedjelju, 04.decembra od 10 sati.

Renata S.

GV BK 12 2022

Zadnji put promjenjen četvrtak, 01 Decembar 2022 09:04
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 451 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1846 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa