Pregovori o formiranju vlasti u USK, zasad niko nema jasnu većinu

FOTO FENA /Fahrudin Vojić FOTO FENA /Fahrudin Vojić

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je rezultate Općih izbora u zemlji od 2. oktobra.

Sada slijedi implementacija izbornih rezultata kroz proces formiranja vlasti. Kada je Unsko-sanski kanton u pitanju, situacija je kao i tokom protekla dva izborna ciklusa, složena i kompleksna. Niko nema jasnu većinu, dosta manjih političkih subjekata je dobilo po nekoliko zastupnika i sada slijede razne matematičke križaljke koje su po običaju znale potrajati i više mjeseci.

U SDP-u USK-a ističu kako su u prošlom sazivu Skupštine USK-a uvijek bili dio rješenja a to će nastojati biti i sada. Podvlače kako treba okupiti zdrave snage, ponuditi najbolje kandidate, ne robovati nikakvim političkim opcijama i povesti ovaj kanton u bolju budućnost.

- To je ono za što će se SDP-a USK-a zalagati i zašto smo se zalagali, a to je da nikad ne budemo ti koji će blokirati procese i Kanton. Tako smo se ponašali kao opozicija i kao pozicija, što god da budemo u budućnosti ići ćemo u tom pravcu. Nadamo se da ćemo biti pozicija i da ćemo uspjeti okupiti određene političke partije oko nas, kako bi u novom mandatu formirali zdraviju okolinu da vlada i Skupština mogu raditi u jednom boljem ambijentu - kazao je Razim Halkić predsjednik SDP-a USK-a.

Ono što je pozitivna stvar u ovom procesu za razliku od prijašnjih, kada je formiranje vlasti u pitanju, jeste činjenica da se vlast po izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, mora formirati najduže u roku od mjesec dana. Klubovi naroda u Skupštini USK-a se moraju formirati i poslati delegati.

- Što znači da do 2. decembra moraju svi delegati doći u Dom naroda, a to automatski znači da mora biti formirano rukovodstvo Skupštine USK-a i biti iskristalisana neka većina koja će u tih mjesec dana dogovoriti i novu vladu. To je dobro iz razloga što su ranije pojedini kantoni po pola godine blokirali delegiranje delegata za Dom naroda, a samim tim  blokirali federalni Dom naroda i federalnu vladu, pa je to bila lančana reakcija koja je za sobom vuklo ovo što imamo danas - jasan je Halkić.

Isto mišljenje dijeli i Jasmin Musić, predsjednik SDA USK-a koji kaže da je rok za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Skupštine USK-a deset dana od dana objavljivanja rezultata, dok je rok za delegiranje kandidata za Dom naroda mjesec dana počevši od 2. oktobra. Zbog toga je uvjeren da će ovaj kanton u idućih mjesec dana dobiti odgovor na pitanje - ko je vlast u USK-a i ko je preuzeo odgvornost za naredne četiri godine i brigu o građanima ovog kantona.

- U ovih proteklih mjesec dana bilo je dosta neformalnih kontakata između političkih aktera. SDA je sudjelovala u tim razgovorima a niz njih je inicirala i ono što je naša intencija, jeste da se u USK-u desi promjena u odnosu na dosadašnje četiri godine i protekli mandat, koji je po nama bio dosta neuspješan i nestabilan, i nešto takvo se ne bi trebalo ponoviti. A da se to ne bi ponovilo, treba nam što skorija implenetacija izbornih rezultata, jasna, stabilna i kvalitetna skupštinska većina - direktan je Musić.

Smatra kako SDA ima legitimitet i kapacitet da te procese u Skupštini kantona predvodi. U tom pravcu su obavili i određene razgovore, prije svega sa strankama sa kojima imaju saradnju na višim nivoima vlasti, poput Demokratske fronte (DF) ili PoMAK-a s kojim imaju saradnju na lokalnom nivou u Bihaću.

“Smatramo da bi jedan takav odnos dao temelj jedne ozbiljne grupacije koja bi mogla rukovoditi procesima u narednom periodu. Uvijek se do sada kritizirala SDA kada je upozoravala da vlast treba praviti po vertikali, da treba čekati Sarajevo i da vlast u našem kantonu treba biti kompaktibilna sa vladom na državnom i federalnom nivou. Danas ti što su to govorili kažu da treba sačekati Sarajevo i šta će biti na višim nivoima vlasti. Mi smatramo da ima jako puno problema, inzistiramo da se izborni rezultati implementiraju u najkraćem mogućem roku.”, poručuje Musić.

Matematika je u ovoj krajiškoj priči jasna. SDA sa DF-om i PoMAK-om ima 14 "ruku" u Skupštini USK-a, te navodno Jasmina Hušića iz Naše stranke. S druge strane, NES i SDP imaju 11 skupštinskih "ruku" i eventualno još jednu Stranke za BiH, što nije dovoljno za formiranje vlasti za što im nedostaju još četiri "ruke". To znači da će morati razgovarati sa DF-om i PoMAK-om a kako stvari trenutno stoje, ove dvije stranke nisu raspoložene da kvare svoj dogovor sa SDA.

Ko će uspjeti da formira skupštinsku većinu bit će jasno nakon 2. decembra.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 416 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1839 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa