O deponiji Meždre-Vlaški do vijećnici će raspravljati na tematskoj sjednici ?!

Foto: arhiva Foto: arhiva

Sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa na kojoj je obradjen obiman dnevni red od 17 tačaka završena je sinoć sat prije ponoći. Kako je vijećnik Samir Jašaragić koji je mandat dobio djelujući u političkom subjektu NiP imenovan za ministra za boračka pitanja u Vladi USK prema izbornom rezultatu umjesto njega kao 25. vijećnik u vijeće je trebao ući Mujo Kekić. Medjutim, verifikaciona komisija smatrajući da se gdin.Kekić nalazi u sukobu interesa predložila je Općinskom vijeću da ovo pitanje preispita Centralna izborna komisija BiH što su vijećnici većinom i prihvatili te će se čekati odgovor na upit. U daljem radu vijećnicima se obratio predsjednik tek četiri mjeseca starog udruženja privrednika općine Bosanska Krupa Šahmir Bjelopoljak koji je informisao vijećnike o zadacima i ciljevima ovog udruženja medju kojima su i oni koji se tiču artikulisanja potreba privrednika Općine te njihovog učešća u izradi odluka i rješenja koja se odnose na razvoj privrede. Usvojen je i prijedlog odluke o subvencioniranju komunalne naknade i naknade za privremeno korištenje javnih površina. Sa ovakvom odlukom se ide u realizaciju zbog, kako u obrazloženju stoji, pomoći pravnim i fizičkim licima čije poslovanje usljed pandemije korona virusa otežano.Vijećnici su imenovali privremeni Nadzorni odbor Turističke zajednice koji bi u najkraćem mogućem roku trebao provesti konkursne procedure za stalni organ kako bi Turistička zajednica mogla krenuti sa svojim radom. Nakon obavljene konkursne procedure vijećnicima je ponudjeno na usvajanje i prijedlog odluke o imenovanju člana Općinske izborne komisije.Tako je umjesto Ferida Emrića kojem je istekao mandat u OIK kao član imenovan Senad Harčević.Najveći dio vremena u diskusiji ove sjednice potrošen je na Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi korištenja javnog dobra u vlasništvu Općine. Sva pažnja vijećnika zapravo bila je usmjerena na trajno rješavanje deponije Meždre-Vlaški do. Diskusija se kretala od traženja odgovornosti za uopće otvaranje deponije na ovoj lokaciji do analize mogućnosti da se ova deponija zatvori, jer je prijetnja po ocjeni svih, za eko sistem i stanovnike općine Bos.Krupa. Prema pomenutoj odluci komunalna preduzeća nakon jednog perioda neplaćanja sada će prema juče utvrdjenoj visini naknade biti u obavezi plaćati općini Bosanska Krupa za korištenje javnog dobra, a ta sredstva će biti preusmjerena za održavanje smetlišta Meždre-Vlaški do. Prema onom što se čulo ova problematika zahtjeva tematsku sjednicu i na narednoj sjednici kolegija trebalo bi se odlučiti o terminu njenog održavanja.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o raspodjeli sredstava planiranih budžetom za ovu godinu.Prema usvojenom sredstva u rasponu od 10 000 do 30 000 KM ići će na sedam putnih komunikacija (Veliki Badić-Mustelji-Bećirevići-20 000 KM, Donji Zalug-MZ Zalug-15 000, Put Hodžinac-odvojak Topinovac- 15 000, Ulica Krušnička-20 000, Put Kovačevac- MZ Jezerski- 30 000, Put Crkvina-MZ Otoka II- 10 000 i Put Ćojluk-prema spomen obilježju- 20 000).

Bez velike diskusije prihvaćeno je i nekoliko izvještaja medju kojima izvještaj o izvršenju prihoda i rashoda za 2020.godinu, izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva,Izvještaj o radu Sportskog saveza za prošlu godinu,dok je izvještaj o radu JKP „10 juli“ povučen sa dnevnog reda.

O čemu su sve vijećnici raspravljali i kako je tekla diskusija na ovoj sedmoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa u programu RadioBK poslušajte u nedjelju 30.maja od 10 sati ujutru.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 448 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa