Printaj ovu stranu

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Bos.Krupa 13.januara,stabilne većine još nema

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

Prema informacijama kojima raspolažemo konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa održaće se u srijedu,13.januara,samo dva dana do isteka roka do kojeg bi vijeća trebala biti konstituisana,odnosno mjesec dana po proglašenju zvaničnih rezultata Lokalnih izbora 2020 od strane CIK-a BiH.

Odgovor na pitanje zašto još uvijek nije došlo do konstituisanja vijeća leži u činjenici da dogovori oko većine idu teže nego inače odnosno da nakon nekoliko pokušaja da se sastavi stabilna većina do dogovora izmedju SDP-a(5 vijećnika), ASDA(5 vijećnika),DF-a(3 vijećnika) i NIP-a(2 vijećnika) nije došlo. Obzirom da se rok mora ispoštovati odredjen je datum konstituisanja, ali pretpostavka je da ukoliko ne dodje do odredjene promjene ili dogovora oko stabilne većine u Općinskom vijeću sjednica odmah po konstituisanju bude prekinuta, što je jedna od mogućnosti. Kao što je poznato najveći broj mandata u Općinskom vijeću Bosanska Krupa nakon održanih Lokalnih izbora 2020 osvojila je SDA sa jednim mandatom više u odnosu na prošli saziv,odnosno sada SDA ima devet. Sastav Općinskog vijeća Bosanska Krupa izgleda ovako:

SDA   - (9 vijećničkih mandata)

SDP   – (5 mandata)

ASDA - (5 mandata)

DF     - (3 mandata)

NiP     - (2 mandata)

Nacionalna manjina – (1 mandat)

Neophodnost za što bržim konstituisanjem Općinskog vijeća ogleda se i u činjenici da nema budžeta za 2021.godinu zbog čega je bitno donijeti Odluku o privremenom finansiranju.

Na USK za sada su konstituisana vijeća općina Sanski Most i Bosanski Petrovac, a rok je 15.januar 2021.godine.

Renata S.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 11 Januar 2021 13:40
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 587 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости