Počasni gradjani Bosanske Krupe bez dlake na jeziku o stanju u BiH

ponedjeljak, 28 Septembar 2020 12:08

Dva njemačka političara,iskreni prijatelji BiH,u nedjelju su se oglasili u medijima vezano za trenutnu situaciju BiH u osvit 25.godina od potpisivanja Dejtona.

Zanimljivo je da su oba počasni građani općine Bosanska Krupa ! Oštri ,bez dlake na jeziku. Iskreni prijatelji BiH kada je bilo najpotrebnije.Jedan intervjuom na DW,drugi video-linkom na FACE TV.

"Glasajte protiv korumpiranih, ako vi to ne uradite, mi vam ne možemo pomoći!

Ja sam Bosanac! Siguran sam da ću doživjeti da vidim normalnu BiH" – kaže Schwartz.

Nevjerovatno šokantan, emotivan, otvoren, direktan intervju sa Stefanom Schwarzom na FACE TV. Tri godine ranije je rekao, a mediji prenijeli s naslovom:

Počasni građanin Bosanske Krupe Stefan Schwarz: “Ako bi se mogla dati Nobelova nagrada za cijeli jedan narod, Bosanci su je zaslužili”. Prije četiri dana je napisao: Da bi se Bosna oslobodila problema prvo mora da se oslobodi Dejtonskog sporazuma – piše u autorskom tekstu za DW Stefan Schwartz, bivši njemački poslanik, koji je pratio rat u BiH. Dejtonski sporazum je od Bosne, predivne zemlje s ljudima punim saosjećanja, načinio beznadežnu zemlju. U svim dijelovima BiH građani pate pod ovim korumpiranim elitama. Životno osiguranje kriminalaca je Dejtonski sporazum – piše Schwartz. Pored Bosanske Krupe Schwartz je počasni građanin Sarajeva i Goražda.

Stefan Shwartz 

Christian Schwarz-Schilling upozorava da tvrdoglavo odbijanje da se suoče s realnošću i nepobitnim istinama, onima koji to rade, donosi samo nesreću. Nikakva negiranja i revizije neće potrti činjenice da su u BiH počinjeni genocid, etničko čišćenje i strašni zločini protiv čovječnosti. Ratni zločinci nikad nisu bili heroji, već nešto najgore među ljudima – ističe on.

Christian Schwarz-Schilling osim što je bio visoki predstavnik u BiH, deset godina je kao međunarodni medijator za Federaciju i Republiku Srpsku obilazio opštine i gradove, sklapajući sporazume kojima se omogućavao povratak izbeglica i prognanih, povrat imovine i davanje prava pripadnicima manjinskih naroda.Čovjek koji je zbog BiH napustio njemačku vladu.U nedjelju je za DW napisao:

Dejtonski sporazum zacementirao je put nacionalističkim i secesionističkim snagama u BiH. Krajnje je vreme da se promjeni.

„Četvrt vijeka nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma moramo baciti pogled na njegov nastanak, sadržaj i posljedice, kako bismo razumjeli sadašnju situaciju u BiH. Današnja BiH je nestabilna, pravna država jedva da postoji, korupcija je na visokom nivou, siromaštvo i socijalna nesigurnost neprestano rastu, a broj stanovnika opada jer mladi i kvalifikovani ljudi odlaze iz BiH. Dejtonski sporazum i Ustav BiH, međutim, ostaju nepromjenjeni, podrivaju demokratska prava i tako vode zemlju sve dublje u besperspektivnost i sve dalje od EU.Međunarodna zajednica toleriše agresivnu i nacionalističku retoriku mnogih političara u BiH, koja godinama veličaju osuđene ratne zločince. Ona bi mogla da pozove u pomoć Visokog predstavnika naoružanog Bonskim ovlašćenjima da to promeni – ali ona to ne radi. Danas se posebno mora apelovati na odgovornost međunarodne zajednice da se ozbiljnije pozabavi Bosnom i Hercegovinom kako bi pronašla rješenje da izvede zemlju iz statusa kvo koji nameće Dejtonski sporazum“.

Christian Schwarz-Schilling

Christian Schwarz-Schilling je Počasni građanin općine Bosanska Krupa i Grada Sarajeva“.

 

Dževada Štancl

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 392 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 450 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa