U petak izložba Stanislava Tajića - Cileta

Prošlo je već dvanaest godina kako nas je napustio veliki čovjek i veliki umjetnik Stanislav Tajić-Cile.

Svi mi koji smo ga poznavali svjesni smo šta je on značio za kulturni i likovni život Bosanske Krupe. On je posebno isticao svoju ljubav prema Bosasnkoj Otoci. Gledajući sa ove vremenske distance vidimo koliko je i Otoka ali i cijela Bosanska Krupa izgubila odlaskom našeg Stanislava.

Cile je bio prije svega vrstan pedagog i kod njega su učili mnogi likovnom umijeću. Sama činjenica da više njegovih učenika nastavilo putem umjetnosti govori o njegovom uspjehu. Ciletovi učenici su bili između ostalog Admir Mujkić (akademski grafičar), Elvis Begić (akademski umjetnik, prof. likovne kulture),Ermin Emrić (akademski umjetnik, prof. likovne kulture), Edina Šertović (prof. likovne kulture), Dino Bratić (akademski kipar) i drugi.

Ove godine JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“-Gradska galerija organizuju izložbu radova Stanislava Tajića u petak, 14.01.2022. u 17:00 sati.

Izloženo jeukupno 19 radova različitih tehnika (grafike, ulja, crteži), različitih likovnih stilova i tema. Ova raznolikost u likovnom izrazu potvrđuje Stanislavovu širinu i maštovitost. Posebno se istakao sa svojim ciklusom radova „Vašar u Voloderu“.

BIOGRAFIJA

Stanislav Tajić-Cile

Rođen 1952. umro 28.12. 2009. u Bosanskoj Otoci. Likovni pedagog i član ULUBiH. Završio je Učiteljsku školu u Bihaću, a Pedagošku akademiju u Splitu-odsjek Likovne umjetnosti. Čitav svoj radni vijek proveo je radeći kao likovni pedagog u Osnovnoj školi u Bosasnkoj Otoci. Bio je član ULU „Krušnica“od osnivanja 1970. godine. Za vrijeme agresije na BiH 1992.-1995. angažovan u Informativnoj službi 511. slavne brdske brigade. Poseban afinitet pokazivao je za grafički izraz i uradio je brojne grafike pod nazivom „Vašar u Voloderu“. Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama: Počitelj, Rab, Velika Kladuša, Ključ, Duga Kulen Vakuf i Krušnica u Bosanskoj Krupi.

( JU" Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje")

Zadnji put promjenjen srijeda, 12 Januar 2022 13:41
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 285 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2103 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa