U ličnosti reisa Čauševića, snaga intelekta i snaga karaktera

Tačno prije jedanaest godina, želeći u svijest Bošnjaka ali i svih dugih naroda utkati vrijednosti reisa Džemaludina Čauševića koje ostale nepremašene kroz skoro prošli cijeli vijek, pa do dana današnjeg, članovi tada osnovanog udruženja za tu svrhu, započeli su obilježavanjem dva dana - Dana rođenja uvaženog reisa ii Dana njegovog preseljenja, koji padaju na isti dan 28.,rođenje u decembru, preseljenje u svijet Ahireta u martu.

Punu deceniju članovi udruženja iz Bosanske Krupe bili su nosioci svih aktivnosti, novih manifestacija, novih projekata, a od prošle godine, kao glavni organizatori naučnog skupa koji je govorio o Reisu, uz podršku reis-ul-uleme Huseina ef Kavazavića, postalo je Bihaćko muftijstvo.

Ove godine su preuzeli kompletan program obilježavanja, uz punu suradnju Općine Bosanska Krupa, udruženja "Reis Džemaludin Čaušević", Medrese koja nosi ime reisovo iz Cazina. Ovogodišnje obilježavanje Dana rođenja uvaženog reisa Čauševića proteklo je i u nedostajanju i sjećanju na preminule članove udruženja iz Bosanske Krupe koji su ostavili duboki trag u njegovom radu, Đemaludina Čauševića i Muhameda ef Kavazovića. U utorak 28.decembra, na sam dan rođenja uvaženog Reisa Džemaludina Čauševića nastavljeno je obilježavanje 151.godišnjice rođenja reis ul-uleme Džemaludina ef.Čauševića. Program je započeo u Bihaću na Islamskom-pedagoškom fakultetu gdje je o životu i djelu uvaženo reisa Čauševića studentima govorio profesor dr Fikret Midžić, autor vrijedne knjige naslovljene imenom reisa, čiji je izdavač udruženje "Reis Džemaludin Čaušević".

U vremenu, oko i za vrijeme ikindije-namaza, svi učesnici u kulturno-vjerskom programu ovim povodom su bili u Arapuši , reisovom rodnom mjestu gdje je kao izaslanik reis-ul-uleme Huseina efendije Kavazovića bio i prof dr Mevludin Dizdarević, muftija zenički. U prelijepoj arapuškoj džamiji, poslije dočeka gostiju, ezanom za namaz oglasio se Elmas Muratović, učenik Medrese „Reis Džemaludin Čaušević", koji je učio i ašere poslije ikindija namaza, koji je predvodio muftija bihaćki Mehmed ef Kudić.U dijelu programa obratio se i izaslanik reis-ul-uleme Kavazavića,profesor Dizdarević. Muftija Dizdarević se u svojoj hutbi osvrnuo na reisa Čauševića kao velikana našeg naroda koji je bio prvak u svome vremenu, što nam može biti poticaj da i mi u našem vremenu napravimo iskorak i budemo na nivou odgovornosti koju nosimo. Nakon ikidija-namaza bosanskokrupski imami proučili su jasin pred dušu reisa Čauševiča , a profesor Zuhdija ef Handanović , direktor Medrese iz Cazina, proučio je dovu.

Kasidom posvećenom Reisu predstavili su se učenici Medrese, a po završetku vjerskog programa, gosti su posjetili spomen sobu na komandanta 511.slavne bosanskokrupske brdske brigade Mirsada Sedića u sklopu njegove rodne kuće,a potom i rodnu kuću reisa Džemaludina Čauševića u kojoj su pregledali muzejsku postavku i gdje su ih ugostile žene Aktiva udruženja "Reis Džemaludin Čaušević". U večernjim satima,započela je u povodu 151.godišnjice rođenja i svečana akademja i to, s ašerom koju je učila Ubejda Makić,učenica Medrese iz Cazina.

Na svečanoj akademiji prvo se obratio Armin Halitović,načelnik općine Bosanska Krupa i izrazio veliko zadovoljstvo što smo zahvaljujući bosanskokrupskom udruženju započeli i nastavljamo kroz razne manifestacije sjećati se i čuvati djelo i ime našeg uvaženog reisa Čauševića. Posebno je izrazio zadovoljstvo što se vremenom uspostavila dobra suradnja s Islamskom zajednicom svih nivoa, koja bi pored dobre dugogodišnje suradnje trebala rezultirati i da se rodna spomen-kuća u Arapuši uvakifi i da njeno održavanje i oplemenjavanje preuzme Islamska zajednica.

Potom je predstavljen poseban film o uvaženom reisu u produkciji RTVUSK-a čija je autorica novinarka Merima Aličević, film koji govori o životu i djelu Reisa, kroz obradu dosta biografskih podataka kroz vrijeme u kojem je uvaženi Reis živio i kroz izlaganja brojnih naučnih radnika koji su bili govornici na prošlogodišnjem naučnom skupu održanom u Bosanskoj Krupi. Poslije filma velikom broju posjetilaca obratio se u ime organizatora i najvišeg vjerskog poglavara Unsko-sanskog kantona Mehmed ef Kudić koji je kazao:

Sve ove godine od rođenja reisa Čauševića pa do danas on čuva svoju vjeru.Zahvaljujemo se dragom Bogu što nam je dao da iz Krajine imamo reisa Čauševića koji je u cijelom svijetu pronosio din i islam i dostojanstvo koje je ponio iz Krajine,koji je radio na opismenjavanju naše omladine,našeg naroda.Koji je govorio svom bošnjačkom narodu da se okrenu svom Gospodaru i da ne traže pomoć s istoka.Vjerovatno da je danas reis Čaušević s nama ,on bi rekao Bošnjacima da se i dalje oslanjaju na Gospodara svoga i da ne očekuju pomoć ni sa istoka ,ni sa zapada.Zato se mi danas se sjećamo reisa i izražavamo zahvalnost svima koji učestvuju u tom sjećanju“.

U nastavku programa muftija je zahvalnicu za deceniju i po uspješnog vođenja Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa uručio glavnom imamu Muzaferović efendiji Hazimu ,na čije je mjesto je sada postavljen imam iz Jezerskog Muhamed ef Begić.

Poseban pečat svečane akademije u povodu 151.godišnjice rođenja reisa Čauševića dao je svojim izlaganjem prof dr Mevludin Dizdarević,muftija zenički u svojstvu izaslanika reis-ul-uleme Huseina ef Kavazovića:

Dozvolite mi da na početku ovog svog obraćanja prisjetimo se jedne poznate arapske poslovice u prijevodu „Nema budućnosti onaj narod koji se ne sjeća svojih velikana...Evo u Bosanskoj Krupi Bošnjaci se hvala Bogu sječaju jednog velikana, velikana koji nije velik samo za Arapušu, Bosansku Krupu i Krajinu, velikana koji nadilazi i okvire cijele Bosne i Hercegovine...Reisa Džemaludina ef čauševića određuju vrlo teški, turbulentni događaji koji su utjecali na njegovo sazrijevanje. Podsjetiću vas on je rođen u vrijeme osmanskecarevine, kao dječak dočekao je austrougarsku monarhiju, kao reis-ul lema u 44. Godini, a susreo se sa tako teškim iskušenjima, tako sudbonosnim iskušenjima koja su dovodila u piatanje opstanak njegovog vlastitog naroda. I kad govorimo o tome rekao bi da reis-ul-lemu Čauševića u bitnom određuju dvije stvari. Referiraću se na jednog francuskog filozofa koji je kazao da se rijetko u jednom pojedincu sastanu dvije osobine, a to je snaga intelekta i snaga karaktera. U ličnosti reis-ul-uleme Čauševića imamo sabrano i jedno i drugo : snagu intelekta kojoj je oslovio najvažnije probleme kojima se susreće Bošnjaci-muslimani, ali isto tako i snagu karaktera i hrabrost da u najtežim iskušenjima, najtežim vremenima izabere pravu stranu. Provjedao je-Bošnjaci se moraju mijenjati. Toliko piše, agresivno nastoji da osvjetli tu tvrdu bosansku glavu, osobitu tu tvrdu glavu bosanske uleme jer je u dijelu njih imao najvećeg protivnika, koji nisu razumijeli duh vremena u kojem jesu. Reis –ul-lema poručuje nam iz svog vremena nekoliko stvari: vrijednost onog i ovog vremena, univerzalnu vrijednost, a kao prvu-vrijednost autentičnog znanja. Mi danas nemamo deficit diploma,ali imamo znanja, znanja kao trud da se dosegne istina. Druga je vrijednost institucija. Institucije su ono što nama fali i svijest o važnosti institucija danas. Da je uvaženi reis Čaušević s nama danas, on ne bi govorio samo o instituciji Islamske zajednice, već o instituciji, kao kruni svih institucija-a to je država- rekao je između ostalog muftija Dizdarević.

Predsjednik udruženja „Reis Džemaludin Mehmed Čaušević“ Nijaz Tatarević je ispred bosanskokrupskog udruženja uručio knjigu Fikreta Midžića „Reis Džemaludin Čaušević“zeničkom muftiji Mevludinu ef Dizdareviću. Besprijekornim izvođenjem ilahija i na ovoj akademiji,kao i mnogo godina prije, predstavili su se učenici i učenice Medrese „Reis Džemaludin Čaušević“ uz pratnju profesora Medrese Nijaza Kovačevića koji ovaj hor vodi više od deceniju. Na kraju programa nastupili su članovi KUD "Grmeč" iz Bosanske Krupe. Napomenimo, da se ovim ne završava ovog obilježavanje , već će se u petak,u ime ovog dana u džamiji Arapuša na džuma namazu upriličiti i hutba kojom će se još jednom govoriti o dalekosežnosti svega onoga što je on za života propovijedao, tako aktuelnog, poučnog i danas - poslije više od čitavog stoljeća. Također, prema riječima predsjednika skupštine udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ Husnije Avdagića, postoje naznake da bi se Zbornik radova s prošlogodišnje naučne konferencije štampati u dovoljnoj količini primjeraka, kako bi ih za svoje biblioteke mogli kupiti i brojni zainteresirani građani i građanke Bosanske Krupe i Unsko-sanskog kantona, a kako bi se mogao promovirati uz naredne promocije knjige Fikreta Midžića, kako u zemlji tako i u regionu.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 793 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1127 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa