MLADI NISU PROBLEM, MLADI SU RESURS KOJI SE MORA ISKORISTITI

U organizaciji Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) Bosanska Krupa, uz podršku Omladinske banke i Općine Bosanska Krupa, od 27. do 29. jula 2021. godine, u kampu Colony u Bosanskoj Otoci, održan je edukativno-zabavni kamp za mlade Teens in action.

Nakon godine u kojoj su, slijedom pandemije koronavirusa, aktivnosti Asocijacije bile svedene na online seminare i planiranje budućih aktivnosti koje su čekale „neka bolja vremena“, kamp Teens in action okupio je 25 omladinaca iz različitih dijelova BiH, iz Bosanske Krupe, Bihaća, Cazina, Gradačca, Živinica i Sarajeva.

„Potrudili smo se da na ovome kampu zbilja uradimo nešto konkretno i nešto što će biti drugačije nego inače. Odlučili smo se da teme radioničkog dijela kampa budu teme mentalnog zdravlja, omladinskog aktivizma i više smo pričali o tome kako da se razvijemo kao ličnost i kako da nastavimo da radimo u svojim lokalnim zajednicama“, ističe, ispred organizatora, Belma Tulić, koordinatorica Lokalnog tima AsuBiH, naglašavajući da je kamp nastao s ciljem i iz nužne potrebe buđenja svijesti o značaju omladinskog aktivizma.

Kamp Teens in action rađen je po principu da istovremeno bude i drugačiji i kvalitetan. Edukatori kampa, potvrđujući, po ko zna koji put, da njihove mogućnosti daleko nadmašuju očekivanja zajednice, bili su sami omladinci što je omogućilo kreiranje slobodnog prostora za ragovor o temama koje su u našem društvu često ili banalizirane ili tabuizirane. Mogućnosti, prava i uskraćivanje prava mladima u BiH, mentalno zdravlje i način suočavanja sa hektičnošću i zahtjevima savremenog doba i (intolerantne) društvene zajednice, reproduktivno zdravlje, neželjena trudnoća i spolne bolesti – problemi su s kojima se (in)direktno susreću mladi ne samo u Bosni i Hercegovini već diljem svijeta. To su problemi koji se ne smiju „gurati pod tepih“ i o kojima se, s ciljem njihove prevencije, mora govoriti – ističu organizatori i učesnici kampa.

„Smatram da po pitanju, pogotovo ove teme, reproduktivnog zdravlja, neželjene trudnoće i spolono prenosivih bolesti među mladima treba puno da se priča obzirom da dolazimo u period kada su prijevremeni spolni odnosi izuzetno zastupljeni, gdje su neželjene trudnoće česte, gdje su abortusi česti. Smatram da je edukacija jedini način na koji se to može prevenirati“, naglašava Sejfudin Imamović iz Živinica, učenik medicinske škole i jedan od edukatora kampa.

Iz Lokalnog tima Bosanska Krupa ASuBiH ističu da su zadovoljni realizacijom projekta, a njihovi gosti, hvaleći organizaciju, krajiško gostoprimstvo, hranu i ljepote Bosanske Krupe već nagovještavaju ponovne posjete i neka nova druženja na obalama rijeke Une.

Mladi nisu problem, mladi su resurs koji se mora iskoristiti – zaključak je kampa Teens in action. Ako na ovakvim omladincima svijet ostaje – Bosna i Hercegovina nema razloga za brigu. Nadamo se da će to znati i iskoristiti.

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 404 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1355 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa