51.rođendan likovne kolonije ‘Krušnica’ – od 26.07. do 30.07.2021.godine

FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

Skoro da ne možete da spomenete Bosansku Krupu, a da je ne povežete s Likovnom kolonijom Krušnica, koja je svojih pola stoljeća obilježila prošle godine, a ove, svoj 51.rođendan, u zanosu umjetnosti, druženja i ljepote koja nas okružuje, s eminentnim zvanicama, umjetnicima, slaviće punih 4 dana.

Kao dio identiteta, kulture i tradicije, likovna kolonija ‘Krušnica’, ove godine počinje 26.tog a trajat će do 30.jula. Otvor likovne kolonije upriličit će se na Gradskom keju od 19 sati samostalnom izložbom Dragana Novakovića. Likovna kolonija “Krušnica” 51.po redu okupiće 13 gostiju umjetnika iz BiH i regiona, kao i 12 domaćih likovnih stvaraoca, koji će biti dio ove predivne umjetničke priče. Ovi risači ljepote, vremena i okolnosti, čuvaju tako kulturu jednog naroda, krvotok ovog društva u kojem živimo. U amanet ostavljaju svoje djela, koje čuva i baštini Gradska galerija Bosanska Krupa, a jednom, da se prisjete ovog vremena neki tamo naraštaji, kad nas ne bude, kad nas budu samo pamtili. I samo se nadati da će nas pamtiti po umjetnosti!

I ove godine, na Likovnoj koloniji Krušnica učestvovaće već poznati akademski slikari i umjetnici Admir Mujkić, Boris i Mirjana Čistopoljski, Adnan Dupanović, Meho Čaušević, Branko Mrdak, Dragan Novaković, Hasan Bekanović, Marin Milutinović, Paša Gicić te Senad Begić, a pridružiće im se umjetnici našeg kraja Edina Šertović, Elvis Begić, Ermin Emrić, Husein Osmanagić, Ibrahim Bajrić, Ibrahim Velagić, Ismet Erdić, Melis Mašić, Osman Hajdarević, Salih Suljanović, Medina Duraković i Emira Ramić.

Na samom završetku 51.Likovne kolonije ‘Krušnica’, zatvoriće se i ciklus Ljetnih škola koje provodi ova ustanova. Kroz samo trajanje kolonije aktivno će stvarati i djeca naše općine na svojoj ličnoj Ljetnoj školi Krušnica. Kao zatvaranje ciklusa stvaranja, 30.jula, obje ‘Krušnice’ će ostaviti svoja djela Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi i tako završiti još jednu uspješnu koloniju umjetnosti, stvaranja i druženja.

Monografija Likovne kolonije ‘Krušnice’, pola stoljeća kulture i umjetnosti, je spremna i čeka svoje rođenje i promociju, a obogatiće bosanskokrupsku zavičajnu zbirku literature i stvaralaštva.

Baštinjenje jednog naroda i sve ono što ostaje poslije, biva predočeno kroz kulturu, stvaralaštvo, običaje. Kultura je sredstvo za izražavanje kreativnosti, kovanje individualnog identiteta i jačanje ili očuvanje osjećaja mjesta u zajednici. Bez kulturnog naslijeđa nemamo jasnu sliku obrazovanja a ni tačno razumijevanje historije. Mi smo ovdje konglomerat mnogih različitih zajednica, jezika, religija i običaja. I to uspješno čuvamo, kroz likovnu koloniju ‘Krušnica’ koja će ostati kao pečat ovog vremena. Ovog stoljeća!

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 366 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1944 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa