Izložba „Bili jednom mlinovi Unski“ otvorena do 28.maja

Povodom Dana rijeke Une u organizaciji JU“Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje“ Gradska galerija Bosanska Krupa sinoć je otvorila izložbu fotografija starih vodenica na rijeci Uni pod nazivom „Bili jednom mlinovi Unski“ autora Nermina Delića.

Riječ je o 25 od ukupno 63 fotografije starih vodenica na rijeci Uni od Martin broda do Bosanske Otoke. Izložbu su u prisustvu naših sugradjana otvorili kustos galerije Ismet Erdić i načelnik Općine Armin Halitović kazavši da je prije svega zadovoljstvo otvoriti izložbu u prisustvu većeg broja gradjana , a drugo što se medju posjetiocima nalazi značajan broj djece i mladih.

Šta je prethodilo postavci ovih crno-bijelih fotografija starih mlinova nedavno je objasnio sam autor prilikom otvora izložbe u Gradskoj galeriji Bihać:

"Prije otprilike pet godina slikar Muhamed Delić mi je u amanet ostavio fotografije na osnovu kojih je on radio motive na svojim slikama i to je na neki način bio početak istraživanja ove teme. Osim toga, tu je i moja zbirka razglednica sa motivima mlinova i s time smo se obratili Muzeju Unsko-sanskog kantona koji nam je iz vlastite kolekcije fotografija, ustupio određen broj onih na kojima su unski mlinovi.", kazao je Nermin Delić, direktor Gradske galerije u Bihaću.

Sinoć nije mogao prisustvovati otvoru izložbe u Bosanskoj Krupi,ali kako kaže prof,Erdić „autorov izostanak ničim ne umanjuje značaj jedne ovakve izložbe“ koja svjedoči o običajima i načinu života tog vremena.

Izložba je otvorena do 28.maja tako da još uvijek stignete prošetati do Doma kulture i pogledati zanimljive fotografije starih mlinova koji su se gradili na rijeci Uni. Posebno su pozvani prosvjetni radnici , djeca i mladi da dodju i pogledaju ovu zanimljivu postavku.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 725 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1196 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa