Goethe-Institut i francuski institut s filmom u Bosanskoj Krupi

Foto: Centar za kulturu BK Foto: Centar za kulturu BK

Na otvorenom,na velikom platnu postavljenom na kamenim zidovima Doma kulture u Bosanskoj Krupi, u utorak je za bosanskokrupske građane prikazan njemački film,tačnije komedija koja je namijenjena srednjoškolcima.
Komedija obrađuje zanimljivu temu koja suprostavlja stari način rada sa srednjoškolcima u obrazovanju i njihov odnos prema tome,ili uopće društvenoj stvarnosti.U fokusu je revolucionaran razred koji se ,nastojeći promovirati ili biti dio svih pošasti društva kako bi se osjetili važni i veliki, čine nevjerovatne stvari,koje igrom slučaja, mijenja posebnim načinom rada novi domar koji postaje nastavnik ,iako je „od škole“ imao „pljačku,zatvor i večernji rad u noćnom klubu i sakriveni novac od pljačke ispod fiskulturne sale škole“.
Fack ju Göhte (namjerno pogrešno napisan naslov)njemački je komični film iz 2013. godine redatelja Bore Dağtekina, u kojem glume Elyas M'Barek i Karoline Herfurth, dok se mladi glumci Max von der Groeben i Jella Haase pojavljuju u sporednim ulogama. Film je producirao Rat Pack Filmproduktion u koprodukciji s Constantin filmom.
Kombi opremljen potrebnom tehnikom i odabranim filmovima putuje kroz Bosnu i Hercegovinu. U saradnji sa lokalnim partnerima bit će ukupno prikazanao 20 besplatnih projekcija u 20 gradova Bosne i Hercegovine, veliki broj filmova raznih žanrova.U utorak je bio u Bosanskoj Krupi.Nažalost sa malo gledalaca.
Filmski karavan je krenuo iz Sarajeva, 4. septembra. Na fasadi Historijskog muzeja je upriličena projekcija francuskog filma “ Damajan želi promijeniti svijet”a tada su Ciné-Caravane”Svečano otvorili ambasadori Njemačke i Fancuske u BiH Margret Maria Uebber i Guillaume Rousson.Projekt se realizuje u okviru Francusko-njemačkog kulturnog fonda.koji je nastao u saradnji Goethe-Instituta i Francuskog Instituta.

Ovaj projekat je prvobitno namijenjen za djecu i mlade školskog uzrasta, ali i za odrasle. U sklopu projekta prikazuju se njemački i francuski filmovi, čiji se sadržaj odnosi na aktuelne teme i na njemačko-francusko pomirenje, ali posebno na njemačko-francusko prijateljstvo.

Cilj projekta „Ciné-Caravane“ je čar filma dovesti na udaljena sela, u gradove i zajednice bez kina ili dvorana, te ih prikazivati u školama ili na otvorenom. Partneri su lokalne zajednice i centri za kulturu, škole kao i nevladine organizacije.
U Bosanskoj Krupi partner je bio Centar za kulturu ,obrazovanje i informisanje.
Do sada Kino karavan je bio pored Sarajeva,u Banjaluci,Gradišci,Doboju,Prijedoru,a već u srijedu je u Cazinu gdje će biti prikazan film Roditelj ili Čari roditeljstva.
Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen srijeda, 16 Septembar 2020 13:56
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 441 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa