Potpisani ugovori za nastavak izgradnje zgrade Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi

petak, 28 Avgust 2020 11:16

Početkom septembra se nastavljaju radovi na izgradnji zgrade Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi.

Danas su između načelnika Općine Armina Halitovića, direktora Opće gimnazije Ervina Ezića i direktora firmi BC-Gradnja i Dola potpisana tri ugovora vrijedna više od 600 hiljada KM. Odnose se na građevinske i građevinsko-zanatske, elektroinstalaterske, te radove na instalaciji centralnog grijanja i ventilacije. 

Po završetku ovih unutrašnjih radova koji će se realizirati u prizemlju i na prvom spratu objekt Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi nakon dužeg perioda konačno će postati funkcionalan. Očekivanja su da će to biti već od drugog polugodišta naredne školske godine. 

„Ovo najviše znači za naše učenike, za uposlenike, za grad Bosansku Krupu. Zašto? Zbog toga što smo ovim dali do znanja da Opća gimnazija opstaje i da će opstati unatoč svim problemima koji su zadesili sve škole u kantonu, državi, a to je odliv stanovništva u druge zemlje. Mi smo danas ponosni, preko deset je godina kako se nije uradilo ništa na završetku zgrade. Zahvaljujem se Općini Bosanska Krupa, načelniku Arminu Halitoviću, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, svim onim političkim subjektima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta“, kazao je direktor Opće gimnazije Ervin Ezić.

3 

Podsjetimo da je objekt izgrađen, pokriven, da je ugrađena vanjska stolarija i urađena fasada prije desetak godina i da je u to utrošeno preko 700 hiljada KM. Na tome je Općina Bosanska Krupa stala jer više nije imala podršku nadležnih institucija, odnosno neophodnih finansijskih sredstava. Sada se radovi konačno nastavljaju jer Bosanska Krupa, kako kaže načelnik Armin Halitović, u Vladi USK ima sagovornika. 

„Dugo smo čekali na ovaj projekt, nije da nismo radili i pokušavali, nego mi napokon imamo sagovornika u Vladi USK koja je obezbijedila 300 hiljada KM, ostatak oko 309 hiljada obezbijedila je Općina Bosanska Krupa iz svog budžeta. Naravno, kako bi djeca iz Gimnazije napokon imala svoju zgradu. Očekujemo da će radovi početi 7. septembra i ono što priželjkujemo je da od drugog polugodišta djeca krenu u zgradu Gimnazije“, naglašava Halitović.

U Opću gimnaziju ove se godine upisalo dvadeset dvoje učenika, što je u odnosu na prošlu kada ih je bilo samo deset nezanemariv porast. Iduće godine planiraju uvesti nove smjerove, proširiti izbor zanimanja, pa očekuju još značajniji interes učenika. 

„Tu nam je neophodna pomoć Ministarstva koje treba čuti naš glas, razumjeti da su nam potrebna zanimanja kako djeca iz naše opštine ne bi putovala u druge gradove. Tražili smo smjer medicinske gimnazije gdje nismo dobili odobrenje, popravit ćemo elaborat koji smo pisali. Imamo na umu turistički, jezički smjer, sportsku gimnaziju. Pokušat ćemo da sve te smjerove involviramo u naš proces nastave, borit ćemo se za ono što naši učenici i građani zaslužuju“, ističe direktor Ezić. 

Podršku u uvođenju novih smjerova od samog početka pruža i općinska vlast. Neshvatljivo je, kažu, da se razvoj lokalne zajednice zasniva na turizmu a da nisu u prilici školovati taj kadar ili bilo koji drugi koji traži tržište rada.

4 

„Kada Gimnazija bude imala svoj objekt, uslove, opremu, vrijeme će biti i da se promijene određeni smjerovi. Mi smo općina koja svoj razvoj zasniva na turizmu, a nemamo turističke škole, kao ni ugostiteljske. Ono što ljudi iz Gimnazije budu mislili da je nama potrebno i ono što tržište rada bude tražilo, sigurno da ćemo biti podrška da to i ostvare“ objašnjava načelnik Armin Halitović. 

U ovom trenutku sve a posebno učenike najviše raduje što se radovi na izgradnji objekta nastavljaju i što će vrlo brzo imati svoju zgradu, novoopremljenu i modernu, u kojoj će sticati nova znanja i vještine, što će nakon deset godina prestati biti „podstanari“ u Drugoj osnovnoj školi u kojoj su nastavu, u skladu sa mogućnostima, pohađali u drugoj smjeni. Potom će se intenzivirati opravdani napori za uvođenjem novih smjerova, za šta bi nadležni trebali imati sluha. Nadati se, više i prije nego za završetak objekta.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

 

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 637 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2900 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa