„Grad u notama“ 2020

petak, 12 Juni 2020 10:50

Prvi sasatanak zainteresiranih muzičara i radnika iz kulture za najavljenu manifestaciju „Grad u notama“ održan je u Domu kulture u Bosanskoj Krupi u četvrtak.

Grad u notama 1

Da vas posjetimo,direktor Centra za kulturu ,obrazovanje i informisanje Almir Ćehić i Azra Ičanović stručni radnik ove ustanove su osmislili jedinstven način da se u Bosanskoj Krupi prigodnom manifestacijom obilježi svjetski dan glazbe.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Prva zvanična manifestacija obilježavanja održana je 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima

Ove godine im se pridružuje i Bosanska Krupa.Centar za kulturu ,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa je poslije zamišljene ideje pozvao sve lokalne muzičare i kulturne radnike da im se pridruže i da zajednički obilježe ovaj dan.Zbog dugog perioda bez kulturnih događanja usljed pandemije nisu očekivali da će toliko biti zainteresiranih da budu dio ovog dana u Bosanskoj Krupi.

Grad u notama 9

Prvi sastanak ih je ugodno iznenadio.Po onom što se čulo na sastanku,manifestacija „Grad u notama“ u sklopu obilježavanja Svjetskog dana glazbe u Bosanskoj Krupi realiziraće se na nekoliko lokacija,a vezaće ih svečana šetnja svih muzičara ulicama grada,uz pjesmu i radost,a prve informacije govore da će na lokacijama Pješačke zone,Gradskog keja i Zelenih otoka građane Bosanske Krupe obradovaće osam mladih i starijih harmonikaša,nekoliko bendova,dosta interpretatora narodne i zabavne muzike,te učenika Umjetničke škole iz Bihaća i Niže muzičke škole iz Bosanske Krupe,plesača i pjevača mladih s Une,uz nastup horske i folklorne sekcije KUD „Grmeč“.Manifestacija je planirana u nedjelju ,21. juna u vremenu od petnaest sati,a svi muzičari bi krenuli od Doma kulture Bosanska Krupa,ulicama grada.

Grad u notama 5

 

Grad u notama 6

Grad u notama 11

U svakom slučaju,dobroj ideji nema prepreka,osim što manifestaciju može pomjeriti loše vrijeme ili pogoršanje epidemiološke situacije.Ostalih prepreka nema.

Po prvi put u Bosanskoj Krupi obilježiće se Svjetski dan glazbe,isključivo volenterski,sa velikim brojem muzičara i kulturnjaka koji se još uvijek mogu prijaviti za učešće na manifestaciji „Grad u notama“,za koju idejni tvorci i organizatori kažu da žele da postane tradicionalna u našem gradu.

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen petak, 12 Juni 2020 11:03
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 617 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 429 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa