Atina Mušić uspješno predstavila svoju zbirku „I ja sam Una“

ponedjeljak, 08 Juni 2020 11:44

U petak uveče u Domu kulture Bosanska Krupa dogodio se prvi kulturni događaj u bosanskokrupskoj općini poslije prestanka stanja nesreće usljed pandemije corone.

Krupljanke i Krupljani su ,s gostima iz susjednih općina upoznali se s prvom autorskom zbirkom Atine Mušić,prosvjetne radnice koja je već dugo , uz svoju Unu,svoj grad,njegove ljude,zarobljena dobrovoljno svijetom poezije i kratkih priča,učestvujući na mnogim domaćim i regionalnim konkursima i pjesničkim druženjima.a za taj spisateljski rad,kroz godine pisanja,stigle su i brojne nagrade i zahvalnice.

Atinu je šira javnost upoznala još početkom ove godine jer se s kolegama iz Čave,na početku ove godine predstavila bosanskokrupskoj publici s knjigom „Zlatne niti“.U toj knjizi Atina je posložila književne zapise nagrađenih pjesama učenika i učenica osnovne škole „Mirsad Salkić“ iz Čave u kojoj radi,a koje je skupljala gotovo dvije decenije.I već tada najavila svoju prvu autorsku zbirku pod nazivom „I ja sam Una“ koju je u petak ,uz Svjetski dan okoliša,predstavlja u velikoj sali Doma kulture,pod pokroviteljstvom općinskog načelnika Armina Halitovića i u tehničkoj organizaciji Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa.

Promocija Atinine prve autorske zbirke pjesama i priča pod nazivom "I ja sam Una“ bila je tako prvo osvježenje društvenog života poslije dvoipolmjesečnog života bez kulturnog događanja u Bosanskoj Krupi.Pjesme i priče iz duše,sjećanja obojena voljenom rijekom ovladala su kulturnim zdanjem u Bosanskoj Krupi.

S Unom se rađamo,s Unom trajemo provlačila se misao kao lait motiv svega zapisanog u ovoj Zbirci.Zato niko nije zažalio što je došao na ovo dvosatno predstavljanje,kako zbog oko stotinu Atininih pjesama,tako i zbog velikog broja popratnih kulturno-umjetničkih tačaka koje su obogatile promociju i djelo Atine Mušić iz Bosanske Krupe,jer uz stihove,sjećanja ,mnogo muzike,plesa i kreativnosti vrijeme kao da je stalo da onim što jeste Bosanska Krupa napuni duše posjetilaca.Stihovi,priče,divni mladi ljudi koji su s radošću prihvatili da u petak budu s Atinom bile su njene učenice koje su čitale njene pjesme,Sedija Fetić,Šeherzada Hodžić,Dalila Šahinović i Semina Pehlić,uz Irijana Halkića.Bila je tu i grupa mladih koju priprema profesorica Melisa Rekić s dvije muzičko-scenske postavke-zagrli moj grad i harmonika-Hana Porić,Dino Suljkanović i Amil Rekić.Svirao je na gitari i Faris Ramić.

Promotori Zbirke "I ja sam Una" magistrica pedagoških nauka Azra Ičanović i spisateljica iz Bužima profesorica Alma Taletović.

Gospođa Taletović je u svojoj recenziji ,ali i na samoj promociji,kazala:

„“Knjiga koju imate pred sobom krije uobličenu i istančanu emotivnost,životnu metaforu i iskustva u kojima će se mnogi od nas,vjerujem pronaći.Poetski nježno i emotivno,manirom lirika,kroz stihove evocira sjećanja,ali i život.“

Poseban dojam je, prodirući duboko u Atinino pisanje i njeno mjesto u rodno osviještenoj književnosti ,ostavila gospođa Ičanović :

Zbirka pjesam i priča Atine Mušić zaista budi određena književno-teorijska pitanja,više književno-socioloka pitanja kojima bi se svakako trebali više pozabaviti.Postavljamo pitanje-kako nanizati riječi,pisati o Uni,a da tim pisanjem Una ne izgubi na svojoj jedinstvenosti.Atina je sugrađanka velikih pisaca od Branka Ćopića do Faruka Šehića,Bosanska Krupa je grad velikih umjetnika i zato pisati u Bosanskoj Krupi nije lako.Svi su pisali o Uni,nema nijednog književnika koji nije pisao o Uni,ali se moram složiti s recenzijom Alije H. Dubočanina koji kaže „da je malo pjesnika koji su svjesni da se jezikom stvara ,da je pisanje stvaralački čin,a da Atinina poezija nosi tu naznaku.Atina jeste pjesnikinja i to dokazuju sve njene pjesme o Uni “,a ja bih tome dodala i Atininu specifičnu razigranost,vedrinu,iskrenost,narativu koja je pravo osvježenje na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni... Književni prvijenac autorice Atine Mušić I ja sam Una realizira se kao zbirka koja u svojoj sadržini objedinjuje sentimentalno-pejzažnu liriku, s jedne, i intimnu prozu izrazitog (ali ne i pretjeranog) senzibiliteta i naglašene nostalgičnosti, s druge strane. Uzevši hrabar odmak od poetike postmodernizma i okrenuvši se tradiciji – poetici prethodnika od njena književnog tutora Dubočanina, preko Ćatića, Hume, Šimića, Muradbegovića i Ćopića – Mušićeva će zbirkom oslikati lirske akvarele Une i Bosanske Krupe u kojima se paralelno s uspostavljanjem jasnog odnosa dominantnosti pri kojem priroda nadvladava i manipulira čovjekom uspostavlja i specifična simbioza prirode i čovjeka čiji život (i identitet) teče uporedo s rijekom i oblikuje se baš kao onaj oblutak iz jedne od pjesama u zbirci. Pri tome svježina, jednostavnost, vedrina i razigranost koja obilježava zbirku I ja sam Una svakako djeluje osvježavajuće u kontekstu savremene bosansko-hercegovačke književne scene. Mušićeva je, situirajući zbirku u međuprostor različitih epoha, svoje djelo učinila ne samo dostupnim većem broju čitalaca već, također, izvanrednim medijem za ovaploćenje emocije. A upravo je u toj elementarnoj, čistoj, ženskoj emociji, koja se ostvaruje u svojoj samodostatnosti, ne samo suština već i veličina ove zbirke. U skladu sa svime rečenim, zaista se nadam da ova zbirka neće ostati usamljeno književno ostvarenje svoje autorice, a sigurna sam, poznavajući Atinu, da nas od nje tek čekaju brojne književne poslastice.

Književnik Idriz Hodžić,recenzirajući Atininu Zbirku je zapisao :

Atinina pojava u poetskom svijetu,zasigurno predstavlja još jednu treperavu zvijezdu u sazviježđu moderne boanskohercegovačke poezije,satkane od iskustva jednog života koja u punom sjaju nalaze svoje mjesto u čarobnim stihovima.Ona je opčinjena svojim rodnim gradom,njegovim ulicama i sokacima i jednom jedinom,neopisivo lijepom rijekom Unom,koja ,moglo bi se reći,teče njenim venama“.

Posebno zadovoljstvo je bilo kada su djevojke s Une –Nadja Harbaš i Lajla Beširević ,uz momka s Une koji ih je znalački pratio na gitari-Muhameda Murića,po prvi put se predstavili s pjesmom „Una“ čije riječi potpisuje Atina Mušić ,uz muziku i aranžman Saliha Suljanovića.Pjesma je to koja će obradovati svakog čovjeka bosanskokrupskog.

Atina se u svom obraćanju zahvalila svima koji su bili uz neno pisanje,uz dugogodišnju želju da objavi autorsku zbirku,te svima koji su pomogli izdavanje ove knjige,kao i svima posjetiocima na promociji,a bilo ih je ,koliko je moglo zbog epidemioloških ograničenja,puna sala.Naglasila je da su njene ranije pripremljene zbirke pretočene u jednu knjigu pod nazivom „I ja sam Una“ kojoj je dodala i sedam svojih priča.

Zahvalila se Centru za kulturu,obrazovanje i informisanje i direktoru Almiru Ćehiću-naslovljenom izdavaču knjige,uredniku Bojanu Zec Filipoviću,lektorici Refiki Dedić,te Esmiri Farah Budimlić diplomiranoj dizajnerici koja je uradila naslovnicu i prelom Zbirke za štampu u cazinskom „Grafosu“.

Momci i djevojke će plesati,recitirati.Svi zajedno uživali.Nije prošla nezapaženo ni prigodna izložba umjetničkih slika.Atina je poželjela,a želja joj se ostvarila, da to bude izložba slika bosanskokrupskog umjetnika Melisa Mašića.

Medijski pokrovitelj Radio Bosanska Krupa,portal „Krupljani.ba koji je obradovao sve one koji u petak nisu mogli biti u Domu kulture u Bosanskoj Krupi „ live“ prijenosom,RTV USK-a,te FB TV u nastajanju ntv Čardak.

Kako smo saznali već su zakazane promocije u susjednim gradovima,a promocija ove zbirke Atine Mušić uvrštena je u program ovogodišnjeg „Bihaćkog ljeta“.Atina je najavila da uveliko piše i svoj prvi roman.

Dževada Štancl

 

 

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 08 Juni 2020 11:57
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 526 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 336 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa