Fondacija Impak i Yep inkubator poslovnih ideja i Općina Bosanska Krupa od danas sa Ugovorom o partnerstvu

Izvršna direktorica Investicijske Fondacije Impak gospođa Mirela Omerović i općinski načelnik Armin Halitović danas su u Bosanskoj Krupi potpisali Ugovor o saradnji i udruživanju sredstava u realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području bosanskokrupske općine.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i gospođa Esma Hergić.stručni suradnik za zaštitu okoliša u Službi za upravljanje razvojem Općine Bosanska Krupa koja će pratiti realizaciju i koordinaciju budućih aktivnosti, te gospodin dr. Ranko Markuš, direktor Njemačkog društva za organizaciju,planiranje i obuku(GOPA –Gesellschaft fur Organization,Planung und Aussbildung mbh Bad Homburg,SR Njemačka) i gđica Alma Suljović, stručnjakinja za razvoj ljudskih resursa Fondacije Impakt.

U uvodnom izlaganju prije potpisivanja Ugovora,izvršna direktorica Investicijske Fondacije Impak gospođa Mirela Omerović je predstavila rad Fondacije koja je od 2018.godine pomogla realizaciju oko 120 poslovnih biznisa mladih u 32 bosanskohercegovačke zajednice.Do sada je preko 1200 potencijalnih i postojećih preduzetnika apliciralo sa poslovnim idejama za YEP inkubator poslovnih ideja, preko 600 poslovnih ideja je razvijeno dok je preko 300 poslovnih planova izrađeno i prezentovano. Ukupno 150 poslovnih planova je odobreno za finansiranje, a preko 120 preduzetnika je primilo finansijsku podršku odnosno pokrenulo ili unaprijedilo vlastiti biznis. Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se realizuje uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u 2018. i 2019. godini pilotirao je sveobuhvatni program podrške razvoju preduzetništva pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja.

Poslije potpisivanja Ugovora izvršna direktorica Mirela Omerović je kazala da će već naredne sedmice biti raspisan javni poziv za zainteresirane mlade koji imaju poslovnu ideju ili biznis koji žele unaprijediti,te da će za prijavu na javni poziv mladi imati tri sedmice.U tom periodu biće organizovane motivacione radionice,kasnije prezentacija prijavljenih biznisa,odabir najboljih,tako da bi se do oktobra mjeseca završio projekt i pet najboljih poduzetnika ili poduzetnica, dobilo ,uz stručnu pomoć i pet hiljada konvertibilnih maraka za realizaciju.

Općinski načelnik Armin Halitović je kazao tom prilikom da su u lokalnoj upravi dosta obzirni kada su u pitanju ovakvi projekti i njihova realizacija obzirom da su veliki skokovi,od godine do godine, u broju mladih koji su se prijavljivali na javne pozive Općine za započinjanje početnih ideja za biznis,ali da će se maksimalno angažirati da informiraju i potaknu mlade poduzetnike da se prijave i krenu u još jednu edukaciju kako njihova ideja može ,uz dobar plan,organizaciju,podršku, razviti se unosnu i kvalitetnu poslovnu ideju.

Posebnost programa YEP inkubator poslovnih ideja je stručna i mentorska podrška prilagođena procijenjenim i utvrđenim potrebama preduzetnika.

U sklopu stručne podrške, poseban aspekt usmjeren je na promotivnu podršku. YEP je kroz program stručne podrške osigurao pripremu i distribuciju promotivnih materijala (profesionalne fotografije, promo-video, promo-priča, sponzorisane reklame na društvenim mrežama) na taj način podržavajući razvoj poslovnih modela uspostavljenih biznisa i njihov lakši dolazak do potencijalnih kupaca i partnera.

Partneri u projektu će zajednički raditi na realizaciji i daljem razvoju programa podrške preduzetništvu na području Općine sa ciljem pružanja savjetodavne podrške postojećim preduzetnicima te pružanja podrške osnivanju i radu novih poslovnih subjekata. Uvažavajući negativne posljedice COVID-19 pandemije na preduzetničke poduhvate u lokalnoj zajednici, partneri već realizuju mentorski program i besplatnu savjetodavnu podršku za preduzetnike i obrtnike koja je na raspolaganju, dok su istovremeno dostupni programi za saniranje negativnih posljedica na poslovanje privrednih subjekata uzrokovanih COVID 19 pandemijom.

Dževada Štancl

 

Zadnji put promjenjen petak, 05 Juni 2020 11:54
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 265 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa