Printaj ovu stranu

NADLEŽNI UPOZORAVAJU NA OPASNOST: IZBJEĆI I PREVENTIVNO SPRIJEČITI KORIŠTENJE PIROTEHNIKE U NOVOGODIŠNJEM SLAVLJU

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
NADLEŽNI UPOZORAVAJU NA OPASNOST: IZBJEĆI I PREVENTIVNO SPRIJEČITI KORIŠTENJE PIROTEHNIKE U NOVOGODIŠNJEM SLAVLJU

Svjedoci smo da bez pucanja iz vatrenog oružja, petardi, vatrometa i arsenala drugih pirotehničkih sredstava ne može proći nijedan praznik u našoj zemlji, a u vrijeme novogodišnjih praznika detonacije odjekuju sa svih strana. Svake Nove godine usljed korištenja pirotehničkih sredstava u BIH bude povrijeđenih i obično su to maloljetnici...

Petarde su, pak, iz godine u godinu sve jače i opasnije, a sa druge strane su sve jeftinije, dostupnije i nesigurnije za upotrebu. Policija aktivno radi na sprečavanju  nelegalne prodaje pirotehnike, čijom upotrebom se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a vrlo često dogode i povrede, naročito osoba mlađe životne dobi. Upućeni u ovu problematiku i ovom prigodom pozivaju građane da ne koriste pirotehniku, kao i da obrate pažnju na djecu koja na sebi svojstven način koristi pirotehnička sredstva.

Prema riječima ljekara nepravilnom upotrebom pirotehničkih sredstava mogu nastati povrede u vidu opekotina, oštećenja sluha i vida, povrede i amputacije, najčešće prstiju, kao i trovanja prilikom udisanja otrovnih isparenja. Pored fizičkih oštećenja detonacije petardi imaju negativan utjecaj i na mentalno zdravlje.

Iz policije naglašavaju da će građani ukoliko se ogluše na preventivna upozorenja, biti u svakom slučaju sankcionisani. Stoga iz policije i zdravstvenih ustanova apeluju na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve mjere kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava svelo minimum, a time i izbjeglo povređivanje osoba i druge neželjene posljedice do kojih često dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava.

 

RTV USK

Ale Šiljdedić

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 311 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости