Članak je filtriran: Januar 2022

Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojoj su bili zastupnici: Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija i Zukan Helez, u sklopu posjete Prijedoru, i ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi USK Samir Jašaragić prisustvovali su jučer radnoj i izvještajnoj skupštini Udruženja veterana Krajine 1992-95. gdje su bili predstavnici građana i povratnika iz pet općina i gradova: Prijedora, Bosanskog Novog, Kostajnice, Dubice i Gradiške.

Ministar Jašaragić i delegacija PD Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine informisani su o radu Udruženja veterana Krajine 1992-95 Prijedor i u razgovoru sa povratnicima o aktuelnoj situaciji u ovoj regiji, stavili su se na raspolaganje za pomoć, u skladu sa svojim nadležnostima.

Nakon posjete ministar Jašaragić je kazao da su razgovarali sa povratnicima o modalitetima za uključivanje u rješavanje problematike s kojim se povratnička populacija suočava.

Izvor: Vlada USK / RadioBK

Prema zvaničnim informacijama u posljednja 24 sata testirano je 379 uzoraka, a od ovog broja 159 je pozitivno na koronavirus...

Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata na području USK-a registrirano je 159 novozaraženih osoba.

Uzimajući zbirni broj napominjemo da je prema zvaničnim podacima u proteklom mjerenom periodu u Bihaću zabilježeno je 64, Cazinu 57, Velikoj Kladuši 21, u Bužimu šest, u Bosanskoj krupi i Bosanskom Petrovcu po pet, te u Sanskom Mostu jedna novozaražena osoba.

Važno je napomenuti kako je na Infektivnom odjelu KB u Bihaću trenutno hospitalizirano 57 pacijenata od kojih je 10 na intenzivnoj njezi.

U minulom mjerenom periodu izliječene su 183 osobe.

(RTV USK)

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno. Slab snijeg pada u centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -13; Ivan-sedlo i Sokolac -5; Sarajevo i Srebrenica -2; Tuzla -1; Banja Luka, Doboj, Jajce, Livno, Prijedor i Sanski Most 0; Bihać, Bijeljina, Bugojno, Drvar, Gradačac i Zenica 1; Mostar i Trebinje 5; Neum 7°C.

Danas u jutarnjim satima slab snijeg u centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti. Novo naoblačenje u Bosni tokom noći na subotu. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4°C, na jugu zemlje do 10°C.

Biometeorološka prognoza

Pod uticajem stabilnijeg vremena, biometeorološke prilike će biti povoljnije. Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi osjetiti djelimično olakšanje. Mada će opšta slika biti ljepša, preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, te povesti računa o primjerenom odijevanju, naročito u unutrašnjosti zemlje, obzirom da su moguće i cjelodnevne negativne temperature zraka. U Hercegovini također prohladno, sa povremenim udarima bure, što će uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 21 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 1 lice.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 08,00 do 10,00 sati planski prekid u isporuci vode zgrada SP 38 u ul.511 Slavne bbr. Sanacija kvara na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i klizavim kolovozima Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -1°C , vlažnost zraka 67 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 68 cm, u Bosanskoj Otoci 111 cm (NV).

U srijedu, 19. januara, u Cazinu je odigrana utakmica Kupa Mirza Delibašić sistem A između KK Željo 1971 Bihać i KK Promo Donji Vakuf.

Promo je, prenosi basket.ba, opravdao ulogu favorita i slavio rezultatom 77:94.

Od samog početka Momci s Vrbasa bili su u prednosti, koja je na poluvremenu bila 21 poen (30:51). Do kraja je ostalo samo ne dopustiti protivniku da se približi i dovede pobjedu u pitanje, što je i učinjeno.

U ovoj utakmici po prvi put u dresu Proma nastupili su Haris Dedajić i Krupljanin Eman Šertović. Obojica su pokazali dobru igru i nadamo se da će u nastavku sezone dati veliki doprinos ekipi.

Strijelce Proma predvodio je Aleksandar Ilić sa 27 poena, Shane Gatling dao je 19, Ivan Pendić 18, Eman Šertović 13, Haris Dedajić 8, Ibrahim Mulaomerović 6, Uroš Ilić 4 i Dino Alkić 2 poena. Ovom pobjedom Promo se plasirao u polufinale Sistema A, u kojem će igrati protiv ekipe Spars Ilidža.

Osim takmičarske važnosti, ova utakmica bila je i dobra kontrola forme i prilika da se vidi koliko mogu novi igrači pred drugi dio Prvenstva, koji počinje već narednog vikenda, kada Promo gostuje odličnoj ekipi Leotara iz Trebinja.

Izvor: basket.ba/RadioBK

Iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine danas je isplaćeno 59.999.335,49 KM za 24.766 korisnika u FBiH kao pomoć obrtima i drugim samostalnim djelatnostima u uslovima pandemije, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Cilj ove finansijske pomoći je održati zaposlenost, podržati likvidnost, kao i olakšati prevazilaženje posljedica pandemije obrtnicima i drugim samostalnim djelatnostima.

- Podržano je ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH. Ključ za raspodjelu sredstava je prosječan broj radnika u periodu od 12 mjeseci. Cilj dodjele ove finansijske pomoći je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19 - izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Finansijska pomoć namjenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike.

Pravo na dodjelu finansijske pomoći po ovoj uredbi ostvarili su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti, koji uredno izmiruju svoje obaveze, a na osnovu službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ovakav vid dodjele pomoći proveden je elektronskim putem i bez dostavljanja dokumenata, a na osnovu službenih evidencija.

- Uspjeli smo ovaj proces provesti potpuno digitalno, tako da aplikanti nisu imali nikakvih troškova. Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva napravilo je aplikaciju i otvorilo link preko kojeg smo komunicirali s korisnicima. Naša namjera je pomoći onima koji su najviše pogođeni pandemijom i koji su osjetili njene posljedice u ovim oblastima - rekao je ministar Zukić.

Uplatu sredstava podržanim korisnicima izvršilo je Federalno ministarstvo finansija u saradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta.

Novac je uplaćen u skladu sa Uredbom o finansijskoj pomoći obrtima i drugim samostalnim djelatnostima, koju je Vlada Federacije BiH usvojila u oktobru 2021. godine, te s Odlukom o utvrđivanju liste korisnika finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima donesenom prošlog mjeseca.

Uredba je rezultat nastojanja Vlade Federacije BiH za nastavak iznalaženja mjera pomoći privredi, usljed poteškoća u poslovanju subjekata male privrede, a Odlukom je utvrđena lista korisnika finansijske pomoći za period od 01.08.2020. godine do 31.07.2021. godine i iznos dodjeljenih sredstava po Uredbi, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije.

(FENA)

Na sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona nije usvojena nijedna tačka dnevnog reda. Budžeta nema, jer nema ni parlamentarne većine.

Iako je vlast očekivala podršku opozicije, ona je izostala - kažu, nisu odgovorni za ovakvu situaciju. Tako je Unsko-sanski kanton ušao u novu godinu bez odluke o privremenom finansiranju, ali i bez plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i odluke o premiji. Zbog političkog igrokaza u skupštini, plaće zdravstvenim radnicima su i dalje na čekanju.

Uzvicima „Lopovi, lopovi!“ zdravstveni radnici reagovali su na neusvajanje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona. 15 glasova za nije bilo dovoljno da prođe dokument bez kojeg nema decembarskih plaća. Posljedice su veoma ozbiljne.

„Generalni štrajk ili kolektivni otkazi. Naše kolege doktori iz drugog sindikata su odlučili da, ako plata za decembar ne bude isplaćena u ovom mjesecu, više neće doći na posao. Ne zamjeram im zato što ćemo im se i mi najvjerovatnije pridružiti. Onaj ko nije plaćen za ono što radi, nije u obavezi da radi“, kaže Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice u Bihaću.

Jasne parlamentarne većine u Skupštini USK-a nema već dvije godine, tako da je trenutna vlast danas očekivala podršku nekog iz opozicije, kao što je to bio slučaj prošle godine.

„Nije bilo naše podrške jer je Skupština danas prvi put imala priliku uopće razmatrati finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja. Upravni odbor ZZO-a, sama institucija Zavoda zdravstvenog osiguranja i Vlada kantona su probili sve rokove i zakasnili  sa upućivanjem ovog materijala u proceduru. Pored toga, mi smo iznijeli argumente da je decembarska plaća mogla i trebala biti uplaćena“, kaže Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA-a u Skupštini USK-a.

Iz SDA kažu da se isto desilo 2016. godine, kada je decembarska plaća puštena, a nije bio usvojen Finansijski plan Zavoda.

„Dobro bi bilo da se ne hvale tim, jer to je protivzakonito. To što su oni sebi uzimali za pravo da rade na takav način, ja se nikad ne bih pohvalio tim“, poručuje Jasmin Husetić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

Oni koji prate rad Skupštine i političku situaciju u Unsko-sanskom kantonu današnji ishod su mogli pretpostaviti. Međutim, u vladajućoj partiji su ostali iznenađeni.  

“Za ovakvo djelovanje nema niko razlog - nema niko valjan razlog. Na stranu i politika i stranke i naše razlike i sve to. Ovi ljudi koji rade za 500-600 maraka - njih to ne interesuje. To sam više puta danas rekao, oni što primaju 3, 4 ili 5 hiljada - odlučuju o onima koji rade za 500 maraka. Dakle, zbilja rade mjesec dana“, ističe Agan Bunić, predsjednik Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK-a.

Ono što je danas jedino sigurno jeste da zdravstveni radnici, djelatnici u sektoru koji je u vrijeme pandemije najpotrebniji, neće uskoro dobiti plaću.

federalna.ba

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 23 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 3 lica.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 07,00 do 15,00 sati planski prekid u isporuci vode u naselju Veliki Badić. Sanacija kvara na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim i mjestimično klizavim kolovozima Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 0°C , vlažnost zraka 82 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 64 cm, u Bosanskoj Otoci 106 cm (NV).

U Bosni i Hercegovini danas su registrovane 2.992 novozaražene osobe od 6.025 testiranih. U istom periodu preminula su 24 pacijenata koja su bila pozitivna na koronavirus.

Separator3

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo USK-a u protekla 24 sata testirana su 332 uzorka, od kojih je 138 pozitivno na koronavirus. Na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice “Dr.Irfan Ljubijankić” u Bihaću hospitalizirano je 48 pacijenata, od kojih je osam na intenzivnoj njezi. Preminula je jedna osoba.

Separator3

Prema podacima Doma zdravlja Bosanska Krupa aktivno je 66 slučajeva koronavirusa sa 72 bliska kontakta. U izolaciji je ukupno 138 osoba.

Izvor: Klix.ba/rtvusk/RadioBK

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, dok je zbog niske jutarnje temperature poledica moguća na zasjenjenim dijelovima puteva, naročito u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na širem području Bihaća, kao i na putu Ključ-Sanski Most. Upozorava se i na učestale odrone na brojnim dionicama.

Zbog izvođenja minerskih radova, danas od 13 do 15 sati, doći će do privremene obustave saobraćaja u trajanju do 15 minuta na dionici magistralnog puta Krupac-Trnovo na lokalitetu kamenoloma „Krupačke stijene“ u mjestu Kijevo.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

 

Stranica 1 od 8

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 555 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa