Članak je filtriran: Juni 2021

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora.

 

Vijeće je konstatovalo da su odgovorni za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, ali da nisu krivi za planiranje i naređivanje. Vijeće konstatuje da su krivi po tačkama od jedan do pet.

U skladu s pravilima suda u izdržavanje kazne Stanišiću i Simatoviću će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru.

Zanimljivo je da je sudija Burton Hall naveo da je tužilaštvo u Haagu dokazalo pomoć pri izvršenju zločina samo u odnosu na zločine u Bosanskom Šamcu – za detaljno obrazloženje morati ćemo čekati punu presudu.

U presudi se konstatuju zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatske, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Vijeće navodi da su neka od ubistava počinili pripadnici "Arkanovaca".

Sličan obrazac se odvijao i u BiH, u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

Sudija navodi da su Bijeljini teror su zavele Arkanova i Mauzerova "Garda". Pripadnici tih grupa vršili su ranje velikih razmjera. Pljačkali su ubijali i silovali i zatvarali nesrbe na području opštine. Na kraju, veliki broj Muslimana napustio je opštinu. Vijeće konstatuje brojna zlodjela i u opštinama Zvornik i Bosanski Šamac, uključujući masovna zatvaranja.

Pretresno vijeće konstatovalo je da da su zajednički zločinački cilj trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva dijelili srpski rukovodioci Srbije, Krajine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, te BiH.

Sudija Hall čita dio presude koja se odnosi na ulogu Stanišića i Simatovića i kaže kako Tužilaštvo nije dokazalo da je zajednička zločinačka svrha postojala prije augusta 1991. godine.

Jovica Stanišić (drugi desno) sa Biljanom Plavšić na aerodromu u Banjoj Luci u septembru 1997. (Foto: EPA-EFE)
Jovica Stanišić (drugi desno) sa Biljanom Plavšić na aerodromu u Banjoj Luci u septembru 1997. (Foto: EPA-EFE)

Što se tiče srpskih snaga u BiH Vijeće konstatuje da je Stanišić bio u kontaktu sa Radovanom Karadžićem, međutim nema dovoljno dokaza o konkretnoj pomoći Karadžiću ili drugim učesnicima UZP-a ili drugih struktura u BiH.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), teretili su se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije MMKS-a utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

KLIX

Objavljeno u VIJESTI
srijeda, 30 Juni 2021 12:16

Obuka za nove dobrovoljne vatrogasce

Ovih dana "DVD BOSANSKA KRUPA" kao ovlašteni nosilac obuke, nastavio je pripremu kandidata za sticanje zvanja "dobrovoljni vatrogasac " III klase .Realizira je "Centar za obuku vatrogasaca i spasilaca" koji djeluje kao organizaciona jednica DVD-a Bosanska Krupa.

Obuka se realizira na osnovu Programa obuke i osposobljavanja za dobrovoljne vatrogasce, koja obuhvata sadržaj i način polaganja stručnog ispita za dobrovoljne vatrogasce i Plana obuke i osposobljavanja dobrovoljnih vatrogasaca za sticanje zvanja dobrovoljni vatrogasac koji je donio Upravni odbor DVD-a Bosanska Krupa.

U ovom dijelu obuke obrađena je tematska cjelina "Vatrogasna tehnika - oprema, uređaji i druga sredstva za sprječavanje i gašenje požara, zaštitu i spašavanje" tokom koje su obrađeni teoretski dio lične, zajedničke i skupne opreme, vatrogasne armature i sprave za disanje sa praktičnim uvježbavanjima upotrebetih sprava.

U obuku su uključeni kandidata iz dva DVD-a, Bosanska Krupa i Jezerski sa područja Općine Bosanska Krupa i DVD-a Stijena sa područja Grada Cazina.

 

NA POMOĆ! VATRU GASI - BRATA SPASI!

Dž.Š.

DVD BK1

Objavljeno u VIJESTI

Posljednjih dvadesetak migranata i izbjeglica koji su boravili u Privremenom prihvatnom centru "Sedra" u Cazinu jučer su izmješteni u bihaćki centar "Borići". Povučeno je i zaposleno osoblje, te iznesena kompletna oprema iz objekta, tako da se može konstatovati da je ovaj privremeni centar od danas zatvoren.

Službenog očitovanja iz Službe za poslove sa strancima BiH ili međunarodnih organizacija još uvijek nema, međutim ranije je potvrđeno da s današnjim datumom ističe ugovor o financiranju "Sedre", u kojoj su skoro tri godine boravile ranjive kategorije migrantske i izbjegličke populacije.

-U Prihvatnom centru 'Sedra' u posljednje vrijeme boravio je zaista mali broj migranata i izbjeglica. Također, moramo imati u vidu da zaključno s krajem mjeseca ističe i ugovor o financiranju tog centra, tako da vjerujem da će ubrzo biti i zatvoren - rekao je prije desetak dana zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić također je ranije najavio zatvaranje "Sedre" zaključno s krajem mjeseca, te dodao da je prema njihovim informacijama takva odluka donesena zbog manjeg broja migranata koji dolaze i borave u ovom dijelu BiH.

-Evidentno je da manji broj migranata dolazi na područje našeg kantona u ovoj godini, pa svi pokazatelji govore da je Prihvatni centar 'Borići' u Bihaću dovoljan za zbrinjavanje ranjivih kategorija migrantske populacije - kazao je ministar Kljajić.

Privremeni prihvatni centar "Sedra" otvoren je u julu 2018. godine, te su u njemu uz osigurane dostojanstvene životne uslove i bez većih zabilježenih incidenata boravile porodice sa djecom, kao i maloljetnici bez pratnje.

Inače, prema podacima Kantonalne uprave policije, u preostala tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu trenutno boravi oko 1.600 migranata i izbjeglica, dok je izgradnja migrantskog centra na lokalitetu Lipa kod Bihaća u poodmakloj fazi. Najavljeno je kako se gradi centar s kapacitetom od oko 1.500 smještajnih jedinica.

FENA

Objavljeno u VIJESTI

Bosanska Krupa je juče bila domaćin Kolegija načelnika i gradonačelnika sa premijerom USK Mustafom Ružnićem.

Bio je ovo jedan u nizu sastanaka sa čelnicima lokalne samouprave  gdje su glavne teme razgovora problematika općina ponaosob.Juče se u Kabinetu načelnika općine Bosanska Krupa razgovaralo o elektrifikaciji, radu inspekcija i pitanjima iz oblasti sigurnosti u Kantonu zbog čega su sastanku prisustvovali i direktori preduzeća različitih resora kao i komesar Kantona.Kako je u izjavi za medije kazao premijer Ružnić na ovom sastanku dosta vremena odvojeno je za stanje elektromreže i inspekcijski nadzor.

Prema riječima premijera Ružnića praksa je ovo koja se radi već neko vrijeme i svakog sastanka teme su iz druge oblasti posebno kada su u pitanju zakoni poput npr. zakona o gradnji, zakona o koncesiji, zakona o državnoj službi i sl. , „a sad smo prešli i na druge oblasti“.

Kako vidi praksu kantonalnog premijera da se periodično sastaje sa načelnicima i gradonačelnicima Kantona i koliko općina Bosanska Krupa danas uspijeva povući sredstava iz budžeta USK u svojoj izjavi rekao je načelnik bosanskokrupske općine Armin Halitović: 

„Mislim da je dobro da se povremeno sastajemo i razgovaramo o problematici koja bi se na ovaj način mogla brže rješavati.U Bosanskoj Krupi mi nemamo nekih velikih problema, ali imamo potreba da neke stvari brže rješavamo. Sa Kantona naravno da očekujemo podršku, jer imamo projekata za koje nam sigurno treba pomoć kako nivoa kantona tako i FBiH.“

Ovo je peti Kolegij kojem će prema riječima premijera Ružnića svaki put druga općina biti domaćin smatrajući da će na taj način ubrzati rješavanje uočenih problema ,bez prevelikog kompliciranja, a samim time  u interesu svih gradjana.

Renata S.

Objavljeno u POLITIKA
srijeda, 30 Juni 2021 06:26

SERVISNE INFORMACIJE za dan 30.06.2021.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu nisu zabilježili narušavanje JRiM, kao ni dešavanje KD i SN.

Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervencija i to:

Dana,29.06. dojava požara u 13.00 sati, lokacija Kutanja, požar niskog raslinja i šuma cca 1ha, na požarište izašla 2 vatrogasca i 1 vozilo, požar lokaliziran u 15.00 sati.

Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 19 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 2 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.

Danas 30.06.ima planirani prekid u isporuci vode u periodu od:

-07.00-15.00 sati naselje Ostružnica, sanacija kvara.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

Danas 30.06 od 09.00-15.00 sati planiran je prekid u isporuci električne energije na trafo stanici Šabići I, u tom vremenskom periodu neće imati napajanje trafo područje Šabići II, Bećirevići i Veliki Badić, radovi na trafo stanici.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima.Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 25 C , vlažnost zraka 66% , dok je vodostaj rijeke Une 30 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Na osnovu Odluke Vlade Unsko-sanskog kantona broj: 03-017-3161/2021 od 18.06.2021.godine i Zaključka Vlade Unsko-sanskog kantona broj:03-017-3162/2021 od 8.06.2021., Vlada Unsko-sanskog kantona  objavljuje:

JAVNI POZIV
za imaoce pravosnažnih sudskih odluka za
potraživanja prema Unsko-sanskom kantonu

I

Ovim putem pozivaju se imaoci pravosnažnih sudskih odluka- tražitelji izvršenja, da prijave svoja potraživanja utvrđena pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama, radi izvršenja obaveze Unsko-sanskog kantona, po osnovu sudskih odluka, vansudskim putem- sporazumnim načinom.

II

Prijava potraživanja podnosi se u pisanoj formi ( zahtjev za zaključenje ugovora o vansudskoj nagodbi),uz koju se podnosi :

1.oznaku i broj izvršnog naslova (dostaviti kopiju pravosnažnih i izvršnih odluka suda)

2.  ovjerenu ličnu izjavu  tražitelja izvršenja, odnosno punomoćnika ili nasljednika, o spremnosti  za odricanje od dosuđene zakonske zatezne kamate i glavnog potraživanja u iznosu od 10%, a u skladu sa kriterijima usvojenim od strane Vlade Unsko-sanskog kantona,

3.  ovjerenu fotokopiju lične karte podnosioca zahtjeva, 

4.punomoć  za  zastupanje  u  slučaju  da  se  na  strani  tražitelja izvršenja ili  njihovih nasljednika kao potpisnik ugovora o vansudskoj nagodbi pojavljuje opunomoćenik u vidu advokatske kancelarije ili trećeg lica,

5.rješenje  o  naslijeđivanju  u  slučaju  da  se  nasljednik/nasljednici   tražitelja izvršenja pojavljuju kao potpisnici ugovora o vansudskoj nagodbi i to u 1 (jednom) primjerku.

III

Na temelju pribavljenih podataka, Vlada Unsko-sanskog kantona će sačiniti redoslijed ( po datumu donošenja rješenja o izvršenju) i zaključiti  ugovor -vansudske nagodbe i  iste realizirati do visine sredstava obezbjeđenih Budžetom Unsko-sanskog kantona.

IV

Prijave se podnose na adresu Vlada Unsko-sanskog kantona, Ulica Alije Đerzeleza broj 6. Bihać. 

Na prijavi  potraživanja  obavezno treba naglasiti  da li su lica imaoci pravosnažnih sudskih odluka iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta ( za Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta), odnosno  pravosuđa i uprave (za Ministarstvo pravosuđa i uprave), zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova ( za Ministarstvo unutrašnjih poslova), pravna i fizička lica koja nisu korisnici budžeta( za Ministarstvo finansija).

Javni poziv ostaje otvoren do  30.07.2021.godine.

Preuzmi popratne dokumente:

Izvor: Vlada USK

Objavljeno u POLITIKA

Šahovski klub Bihać i Šahovski savez Unsko-sanskog kantona (USK) od prvog do četvrtog jula domaćini su prvenstva Bosne i Hercegovine za djecu i mlade. Za sada je potvrđen nastup više od 80 šahista iz 20 bosanskohercegovačkih gradova.

-S obzirom na okolnosti, bio je ovo zahtjevan organizacijski izazov, međutim uspjeli smo ispoštovati sve zahtjeve i aktuelne zdravstveno-epidemiološke mjere. Imamo više od 80 prijavljenih takmičara u ženskoj, odnosno muškoj konkurenciji, međutim spremni smo i na povećanje tog broja, jer su još uvijek omogućene prijave. Osigurali smo nekoliko organizacijsko - tehničkih novina, poput elektronskih ploča i live - stream praćenja svih mečeva. Jednostavno, željeli smo se još jednom pokazati kao sposobni organizatori, te potvrditi renome dvostrukih prvaka države i učesnika u Kupu evropskih šampiona - kazao je direktor prvenstva i Šahovskog kluba Bihać Edhem Duraković.

Šahovski savez Unsko-sanskog kantona prvi je put domaćin omladinskog nacionalnog prvenstva, na kojem će ga predstavljati 17 takmičara.

-Ovo je za nas i velika čast, tako da ćemo se potruditi i da ostvarimo što bolje rezultate. Unsko-sanski kanton predstavlja 17 šahista i očekujemo reprezentativna postignuća. Braća Kekić u najmlađoj konkurenciji od osam do 10 godina već su bili državni prvaci i predstavnici BiH na Evropskom šampionatu. Ponovo očekujemo dobre rezultate, te općenito vrhunski turnir, a po dva prvoplasirana iz svake kategorije putuju na ovogodišnji evropski i svjetski šampionat - riječi su predsjednika Šahovskog saveza USK Irfana Karabegovića.

Omladinsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u Bihaću počinje u četvrtak, 1. jula u 16 sati.

(FENA)

Objavljeno u SPORT
utorak, 29 Juni 2021 07:46

Muzička poslastica u Bosanskoj Krupi

Kad kažemo najbolji muzičari u BiH, pa i šire, nećemo lagati. Na bini Male sale Doma kulture u Bosanskoj Krupi sinoć su nastupili jedan od najboljih basista s naših prostora Dinko Kulenović, jedan od najboljih bubnjara Anes Beglerbegović i jedan od najboljih gitarista, a prošle godine proglašen gitaristom godine u svijetu, Igor Paspalj.

Muzička karavana je prestiž, kvaliteta i svijetla tačka u sivilu muzike kakva nas danas okružuje. Tri doajena muzičke scene, znalci svog faha, sinoć su bosanskokrupskoj publici pokazali i prikazali početke rock n rolla od početka 50-tih pa sve do danas, kroz kratke rifove, a potom i objašnjenja. Radionica je bila interaktivnog karaktera gdje su učesnici mogli postavljati pitanja i tražiti odredjena pojašnjenja, a generacije muzičara su se smjenjivale od osnovnoškolaca do onih malo iskusnijih muzičara, kao što je Linija života, koji su podržali ovu radionicu.

Anes Beglerbegović se posebno zahvalio Liniji života na dugogodišnjem radu i istrajanju u muzici, kazavši kako je poslije njihovih svirki poželio biti ono što sad jeste.

Muzička karavana je do sada bila u Prijedoru i Sanskom Mostu, a kao dio zasluge KUD-a Grmeč, posjetili su i Bosansku Krupu. Projekt traje do aprila slijedeće godine, a kako su kazali organizatori iz KBC-a, od interesiranja će ovisiti gdje će sve ova muzička poslastica naći svoju binu i istomišljenike.

Elma Velić

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

Dana,28.06. u 12.25.sati desila se SN, Bosanska Krupa, Trg.Avde Ćuka, sudar 2 vozila, uviđaj izvršen, materijalna šteta, prekršajni nalog na 1 vozača.

Vatrogasna jedinicaizvještava da je imala intervencija i to:

Dana 28.06. dojava požara u 12.04 sati, u Ul. Unska, D.o.o ¨ Krupa Kabine¨, požar ventilacije na silosu, požar lokalizovan 13.00 sati, na požarište izišla 2 vatrogasca i 1 vozilo.

Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu izvršila pregledala 41 pacijenta, za KB “Dr.I.Ljubijankić”je bilo upućeno 7 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.

Danas nema planirani prekidau isporuci vode, redovno snabdijevanje.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

Danas 29.06 od 09.00-15.00 sati planiran je prekid u isporuci električne energije za područje trafo stanice Arapuša, radovi na trafo stanici.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima.Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeća: temperatura zraka 24 C , vlažnost zraka 55% , dok je vodostaj rijeke Une 30 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
Stranica 1 od 12

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1712 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa