Ubrzati proces za dobijanje poticaja za pčelarstvo, rok dva mjeseca

Zbog alarmantnog stanja u pčelarstvu juče je u Bihaću održan sastanak izmedju premijera Mustafe Ružnića i resornih ministara te predstavnika Saveza pčelara USK.

Predsjednik saveza Hajrudin Šabić nam je kazao da je dogovoreno da se ubrzaju procesi obrade podataka za dodjelu poticaja kako sa kantonalnog tako i sa federalnog nivoa i da je to trenutno jedini način da se u ovoj situaciji pčelarima pomogne. Inače poticaji se pčelarima isplaćuju krajem godine, ali je sada ubrzavanjem rok skraćen za dva mjeseca. Općinske službe za poljoprivredu već danas bi trebale zaprimiti akt kojim se traži ubrzavanje obrade podataka. Visina poticaja po košnici sa kantonalnog nivoa je u visini prošlogodišnjeg što iznosi oko 300 000 KM.

Sastanak je iniciran, jer je godina za pčelare i njihove košnice počela izuzetno loše. Vrijeme cvjetanja kako bagrema tako i drugih medonosnih biljaka prošlo je ili u kiši ili u mrazu i pčelari svoje pčele hrane od marta mjeseca što govori da je ova godina za pčelare nikad teža te ako u Bosanskoj Krupi još podbaci i cvijet lipe situacija će biti ravna stanju elementarne nepogode.

U aprilu mjesecu usvojen je Pravilnik o kriterijima ostvarivanja poticaja u poljoprivredi za što je ove godine u budžetu općine Bosanska Krupa izdvojeno 200.000 KM od čega za pčelarstvo 15.000. Inače općinsko udruženje pčelara „Lipa“ okuplja oko 100 pčelara sa 4500 košnica i prosjek prošlogodišnjeg prinosa meda je tek nekih ukupno 45 tona što je izuzetno loš prinos.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 587 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1880 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa