Grade se još četiri stambena objekta za raseljena lica iz Bosanske Krupe

U Sarajevu je danas potpisan sporazum o saradnji za izgradnju četiri stambena objekta za raseljena lica sa teritorije općine Bosanska Krupa koji su trenutno sa adresom boravka u Srbiji, a u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Riječ je o projektu u koji je Općina ušla još 2014.godine iza kojeg stoji državno ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, nositelj provedbe implementacije je federalno ministarstvo raseljenih i izbjeglih, dok su partneri općine u kojima se projekti realiziraju medju kojima i Bosanska Krupa.

Prije nepune četiri godine odnosno 2017.godine općina Bosanska Krupa je kroz podprojekt prošla sa listom od dvanaest korisnika sa kojima je Općina ugovore o izgradnji i sanaciji potpisala 2018.godine. Obaveza Općine kao partnera po potpisanom sporazumu prema riječima općinskog načelnika Armina Halitovića koji je u Sarajevu danas i potpisao sporazum je da osigura neophodne saglasnosti i dozvole, priključke za struju,vodu, kanalizaciju kao i obezbjedjenje pristupnog puta gdje je to potrebno.

Ovo je peti podprogram (BiH5) koji podrazumijeva obnovu/izgradnju 50 porodičnih kuća za lokalnu integraciju i 500 porodičnih kuća za povratak izbjeglica i interno raseljenih lica u BiH.

Državni projekt stambenog zbrinjavanja obuhvatit će oko 5.400 porodica ili oko 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba u 60 općina u BIH. Vrijednost projekta je 101 milion eura a najveći dio finansira se iz multidonatorskog Fonda regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope. Glavni donator programa je Evropska unija, a značajno je i učešće vlada SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja. Podrška BIH iznosi oko 15 miliona eura.

Renata S.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 08 Februar 2021 13:44
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 250 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 253 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa