80 hiljada KM za izgradnju Centra za upravljanje otpadom od Fonda za zaštitu okoliša

Općina Bosanska Krupa je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša FBiH, za izgradnju Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do, osigurala 80 hiljada KM. Sredstvima će se unaprijediti tehnička opremljenost odlagališta, stvoriti uslovi za priključenje i snabdijevanje električnom energijom koja je neophodna za funkcionalnost cestovne mosne vage postavljene na ulazu odlagališta.

Izgradnja Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do je međuopćinski projekt Bosanske Krupe, Bužima i Cazina čiju su realizaciju u prvoj fazi, koja je podrazumijevala izradu investiciono-tehničke i okolinske dokumentacije za sanaciju i postepeno zatvaranje deponije Meždre-Vlaški Do, uređenje platoa za nabavku i montažu mosne vage, te potpisivanje sporazuma o uspostavi zajedničkog centra, pomogli Švicarska agencija za razvoj (SDC) i Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP). Općina Bosanska Krupa u 2019. godini dobila je 55 hiljada od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a sada značajnu sumu i od Fonda za zaštitu okoliša.

„Dobili smo 80 hiljada i zadovoljni smo. Sve smo bliži cilju da profesionaliziramo i dovedemo u funkciju zajednički Centar za upravljanje otpadom. Vjerujem da ćemo vrlo brzo iznaći rješenja i osigurati sredstva za nastavak realizacije projekta“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Godišnja količina otpada u Cazinu je oko šesnaest hiljada kubnih metara, u Bosanskoj Krupi oko sedam, a u Bužimu oko četiri hiljade. Dovoljan je to bio razlog da ove lokalne zajednice krenu u zajedničko rješavanje problema odlaganja i tretiranja otpada, odnosno da prestanu čekati izgradnju regionalne deponije o čemu se priča više od desetljeća.

Postojeća javna komunalna preduzeća otpad trenutno samo voze na deponiju. Zajednički centar bi trebao imati pretovarnu i reciklažnu stanicu što bi osim deponovanja omogućilo sortiranje i iskorištavanje otpada. U prvoj fazi Centar će biti finansiran srazmjerno vlasničkoj strukturi putem uloženih sredstava osnivača i iz prihoda Centra ostvarenih po osnovu odobrenih novčanih sredstava, grantova i donatora. Nakon investicijske faze Centar će se finansirati također iz donatorskih sredstava i grantova, ali i iz prihoda naplaćenih pružanjem usluga.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Zadnji put promjenjen petak, 08 Januar 2021 08:57
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 517 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 733 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa