Članak je filtriran: Februar 2023

utorak, 28 Februar 2023 22:35

Sretan vam Dan nezavisnosti BiH

Sretan vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

Vaš Radio Bosanska Krupa

Objavljeno u VIJESTI
utorak, 28 Februar 2023 18:33

Kladuša open: Asja Demirović zlatna!

Proteklog vikenda u Velikoj Kladuši održan je 16. po redu tradicionalni turnira za djecu, kadete i juniore „Kladuša open” , čiji je organizator Karate klub „23. februar“.
Na turniru učešće su uzeli i takmičari iz KBES 511. Pet od sedam takmičara, koliko je išlo u Veliku Kladušu, osvojilo je medalje.

Asja Demirović osvojila je zlato, Lejla Šabić i Vedad Šabić srebro, te Tarik Šabić i Ernad Skenderović bronzu.

Čestitamo svim našim takmičarima, na istrajnosti, disciplini i upornosti, te nastavljamo dalje treninzima i radom, do narednog turnira.

Objavljeno u SPORT

„Nemamo definiranu većinu, ali smo radili u interesu Skupštine USK“.

Ukratko, to bi bila ocjena zastupnika Skupštine USK koji su danas održali nastavak konstituirajuće sjednice ovog najvišeg zakonodavnog tijela čiji se prvi dio sjednice održao još 11. novembra prošle godine.

Izabran je Kolegij i novo rukovodstvo Skupštine, ali u nepotpunom sazivu sa dva umjesto tri člana. Mladen Lonić član SDP izabran je za predsjedavajućeg Skupštine, Ines Delić iz SDA za dopredsjedavajuću, dok se Klub Bošnjaka nije mogao usaglasiti i dati svoj prijedlog.

Danas su uz dva člana rukovdstva Skupštine USK izabrani i članovi Kolegija Skupštine .Učinjeno je to kako bi se odblokirali politički procesi u USK tvrde predstavnici većine u prošlom sazivu.

Ističu da će se na ovakav način brojni materijali koje je pripremila Vlada USK uskoro naći pred skupštinskim zastupnicima.

Izvor: RTVUSK

Objavljeno u POLITIKA
utorak, 28 Februar 2023 13:18

U TOKU SJEDNICA SKUPŠTINE USK

Uz značajno kažnjenje počeo je drugi nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine USK na kojoj bi trebalo biti izabrano rukovodstvo Skupštine u novom sazivu.

Jedna trećina zastupnika ovlastila je, a Skupština prihvatila, da Ines Delić danas predsjedava nastavkom konstituirajuće sjednice.
Iz reda Kluba zastupnika Srba za predsjednika ili zamjenika predsjednika Skupštine izglasan je Mladen Lonić, a iz Kluba Hrvata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg prihvaćena je Ines Delić.

Do početka sjednice Klub Bošnjaka nije dostavio svoj prijedlog za rukovodstvo najvišeg zakonodavnog tijela u USK.

Više informacija donosimo tokom dana.

Izvor: RTVUSK

Objavljeno u POLITIKA

U Federaciji Bosne i Hercegovine u srijedu, 1. marta, bit će neradni dan zbog Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH, Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti utvrđeno je da je 1. mart - Dan nezavisnosti državni praznik te da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Shodno tome, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine se obilježava jedan dan i to na dan samog praznika.

Ministarstvo obavještava javnost da je srijeda, 1. mart, neradni dan.

Izvor: klix.ba

Objavljeno u VIJESTI

Prema nalogu Općinskog suda Velika Kladuša inspektori MUP USK od jutros su vršili pretrese prostorija općinskog organa uprave Velika Kladuša.

Aktivnosti se provode u saradnji s Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona.
Riječ je o aktivnostima povezanim s krivičnom prijavom koju su protiv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića podnijeli vijećnici Velike Kladuše, koji čine novu većinu u Općinskom vijeću, a zbog, između ostalog, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te oduzimanja ili uništenja službenog pečata.

U MUP USK-a doznajemo da je akcija uspješno provedena te da je izuzeta sva predmetna dokumentacija i pečat.

Izvor: RTVUSK

Objavljeno u VIJESTI

U Općoj gimnaziji Bosanska Krupa u ponedjeljak su,učenici i učenice sa svojim profesorima, pripremili prigodno obilježavanje predstojećeg praznika,jednog od najsudbonosnijeg za Bosnu i Hercegovinu-Dana nezavisnosti.
Podsjetimo se: Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ.
Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti svoje zemlje.
Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% glasalo je za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.
Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995, neposredno nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini.
Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština Republike Bosne i Hercegovine, 28. februara 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, odnosno u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Parlament je 28. februara 1995. donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
U ponedjeljak,na obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 2023. godine učenici su u svojoj prezentaciji,po historijskim razdobljima, ispričali hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine,ističući, da je BiH sve te godine sačuvala svoju multietičnost,svoju otvorenost,ali i hrabrost za njeno očuvanje na kojoj su „četiri osvajačka carstva lomila zube“.
Poseban osvrt u svojim oglednim referatima učenice Opće gimnazije su posvetile posljednjim ratnim i mirnodopskim naporima Bosanaca i Hercegovaca da istraju na pravilnom tumačenju agresije,progona,ubistava,zločina i genocida kao pretpostavke da se osudom takvog necivilizacijskog napada i sudskim procesurinjem svih zločina stvori realna osnova na kojoj bi se,BiH kao dio zajednice europskih naroda,mogla brže ekonomski,politički i demokratski razvijati i doprinosti miru i stabilnosti u regionu,ali i šire.
Svi koji su ovom prilikom prisjetili se značajnih datuma,odluka,učenici i učenice Opće gimnazije sa svojim nastavnim i nenastavnim osobljem,menadžmentom i gostima, su svojim sugrađanima Grada Bosanska Krupa ćestitali predstojeći Dan nezavisnosti,kao i svim Bosancima i Hercegovcima koji svoju državu,ma gdje bili nose u srcu.
Dževada Štancl

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Centralnom šehidskom spomen obilježju započelo je obilježavanje 01.marta Dana nezavisnosti BiH.

Zvanična gradska delegacija koju su predvodili gradonačelnik Armin Halitović, zamjenik Predsjedavajućeg Šemso Hadžipašić i nekoliko vijećnika iz Bos.Krupe zatim predstavici boračkih organizacija, veterana policije, političkih partija i dr. došli su danas kako bi odali dužno poštovanje i podsjetili se na žrtvu koja je podnesena u odbrani domovine i njene nezavisnosti.

Prilikom kratkog obraćanja na učenje fatihe pozvao je Izet ef.Harčević. Kako je i predvidjeno protokolom, delegacije i gradjani obišli su spomen obilježje u Bosanskoj Otoci kao i Šehitluke u Pištalinama i Jezerskom, a završetak obilaska je bio na platou Ćojluk kod spomen obilježja „Ljiljan“. Od 18 sati održava se svečana sjednica Gradskog vijeća.


Renata S.

Objavljeno u VIJESTI

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja JRiM, SN kao ni KD-a.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 25 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 6 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća .Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija na više telefonskih poziva nije bilo odgovora.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i snijegom prekrivenim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeća: temperatura zraka 0 C , vlažnost zraka 98 % , dok je vodostaj rijeke Une 120 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija - policije i tužilaštava - u svim navedenim slučajevima, detaljno provođenje istraga i sankcionisanje počinilaca u skladu sa zakonom

Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog sve većeg broja prijava Udruženju i Liniji za pomoć novinarima u vezi sa verbalnim i online napadima na novinare i novinarke, širenju govora mržnje protiv novinara/ki i medija putem društvenih mreža, prijetnji smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanja slobode medija od policijskih institucija i pravosudnih organa.
Nakon što su prošle sedmice novinari Euroblica i portala Srpskainfo u Banjoj Luci ispitivani u policiji i prisiljavani na otkrivanje izvora informacija, prijećeno je novinarima Žurnala, a pojedini političari su javno verbalno napadali novinare, BH novinari dobili su još dvije prijave prijetnji i širenja govora mržnje na društvenim mrežama protiv novinara.

Nakon što je u emisiji Pressing 22. februara intervjuisao predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, urednik N1 televizije u BiH Amir Zukić je na društvenim mrežama bio izložen brutalnim napadima, uvredama i prijetnjama brojnih simpatizera SDA, ali i pojedinih visokopozicioniranih članova te stranke. Između ostalog, istaknuti član SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić je na svom Facebook profilu Zukića optužio da je “plaćen da promovira laž” i nazvao ga “podešenim” Bošnjakom, što je izazvalo niz uvredljivih komentara Kapidžićevih FB pratilaca.

Istovremeno, uredniku portala Istraga.ba Avdi Avdiću su nakon objave teksta o načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru pojedini simpatizeri stranke Narod i pravda (NiP) prijetili fizičkim nasiljem.
Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija – policije i tužilaštava – u svim navedenim slučajevima, detaljno provođenje istraga i sankcionisanje počinilaca u skladu sa zakonom.

Također, pozivamo predsjedništva SDA i NiP-a da u skladu sa svojim etičkim kodeksima i internim pravilnicima sankcionišu svoje članove koji na društvenim mrežama prijete i raspiruju govor mržnje prema novinarima, te na taj način pošalju poruku svojim simpatizerima i cjelokupnoj javnosti da prijetnje i nasilje nad novinarima moraju biti zaustavljeni i da se takvo ponašanje neće tolerisati, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Linija za pomoć novinarima i BH novinari će o ovim slučajevima i o porastu broja napada i pritisaka na novinare obavijestiti sve relevantne institucije, uključujući OSCE, Delegaciju Evropske unije u BiH, Instituciju Ombudsmena za ljudska prava BiH i diplomatsko-konzularna predstavništva u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

Izvor: Fena.ba/Fokus.ba

Objavljeno u VIJESTI
Stranica 1 od 15

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1163 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa