Članak je filtriran: Maj 2022

Zbog radova na dionici Buna-Počitelj u mjestu Ševaš Njive, svaki dan osim nedjelje i praznika na snazi su dnevne obustave saobraćaja u vremenu od 09.00 do 12.15 sati, od 13.15 do 15.00 sati i od 17.00 do 19.00 sati. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce (Tasovčići-Tromeđa-Mostar, Tasovčići-Masline-Buna i Tasovčići- Domanovići-Buna).

Zbog izvođenja radova na autoputu A-1 za saobraćaj su zatvorene preticajne trake u zonama petlje Sarajevo sjever i petlje Podlugovi, u oba smjera. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Zbog održavanja Svjetskog prvenstva u raftingu u kanjonu “Tijesno”, na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, saobraćaj će biti obustavljen danas do 18.00 sati, a sutra (29.05.) u vremenu od 11.00 sati do ponoći. Za vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeriti preko Čađavice.

Danas od 08.00 do 16.00 sati zbog neophodnih radova u tunelu Karaula (Olovo-Kladanj) vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22.00-06.00 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog održavanja međunarodne manifestacije “Maraton stazama Branka Ćopića” danas od 10.00 do 17.00 sati doći će do etapnih obustava saobraćaja na dijelu magistralnog puta M-14 Rudice-Bosanski Novi, kao i na regionalnom putu Rudice-Donji Dubovik.

Na putu Rudo-granični prijelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Žuti meteoalarm upaljen je za područje skoro cijele Bosne i Hercegovine - izuzev Mostara - a odnosi se na očekivano grmljavinsko nevrijeme.

"Očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom.

Budite svjesni. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", navodi se u meteorološkom upozorenju.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Gradačac 15; Bugojno, Sokolac 16; Bihać, Bijeljina, Livno, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 17; Doboj, Prijedor, Sanski Most 18; Zenica 19; Banja Luka, Grude, Široki Brijeg 20; Mostar, Trebinje 21; Neum 24.

Bioprognoza: Opšta slika biće relativno povoljna, naročito u odnosu na protekli period obilježen visokim temperaturama. Tokom dana bi mjestimični pljuskovi, izraženije u Bosni, mogli povremeno kvariti ugođaj i djelovati ponajviše na nešto lošije raspoloženje. Pri tome će uz mirniji san, osjetno svježije jutro i umjerene temperature u nastavku dana, ipak biti ugodnije, pa hronični bolesnici i meteoropati ne bi trebali imati jačih tegoba.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini padavine uglavnom u istočnim i sjeveroistočnim područjima. Intenzivnije padavine u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, uglavnom, jugozapadni. Dnevna temperatura od 17 do 23, na jugu od 26 do 32 °C. 

Nedjelja: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini jugo, a u Bosni vjetar sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26 stepeni.

Ponedjeljak: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Do kraja dana, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22, na jugu do 26 stepeni.

Utorak: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, ponegdje u centralnim i istočnim područjima moguć je i kratotrajni pljusak. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26, na jugu do 26 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Sinoć je, učenjem Fatihe i prigodnim programom, obilježena 30.godišnjica od napada na Bosasansku Otoku. Učenjem Fatihe pred dušu 117 otočka šehida pred duše svih šehida ARBiH ispred spomen obilježja te prigodnim programom, koji su pripremila mektebska generacije Otočke glavne džamije pod vodstvom efendije Muje Ćehića, malobrojni građani Bosanske Otoke i Bosanske Krupe, sa organizatorima, gradonačelnikom Arminom Halitovićem, sa tek dva vijećnika Gradskog vijeća, niti jednog predstavnika viših nivoa vlasti, rijetkih predstavnika političkih stranaka i mnogih udruženja, obilježili su ovaj važan datum u našoj skorijoj historiji.

Više je imena poginulih boraca, otočkih heroja, otočke djece i žena, pročitano na samom početku manifestacije, nego li je u sali bilo prisutnih. Muk i tišina nakon svakog imena, dok su programski evocirane uspomene na taj maj 1992.godine. Glavni imam Medžlisa Bosanska Krupa, Muhamed ef.Begić, u svom govoru kazao je da se nada da će obilježavanje ovakvih datuma biti prioritet svih generacija, jer ako zaboravimo šta nam se desilo, vrlo je lako moguće da nam se može ponoviti.

‘’Jedan ovako bitan dio historije, koji smo preživjeli, mora se obilježavati i ova naša mladost koja poniče, koja raste, neće to moći učiti u školama. Ako im mi to ne kažemo, oni nikad neće znati da se ovo ikad dogodilo!’’, ističe ef.Begić.

Gradonačelnik Armin Halitović prisjetio se tog maja 1992., kad je bilo više vojnika odbrane nego pušaka i odakle se borba za BiH, za Bosansku Krupu i Bosansku Otoku, iznjedrila u hrabrost i odlučnost i u konačnici, odbranu od agresora.

Poslije oficijelnog programa, dr.Mujo Begić održao je predavanje Masovne grobnice u Bosanskoj Krajini, gdje je vizualima, riječima i primjerima, pokazao i opomenuo na strahote proteklog rata i stradanja na našim područjima. Nakon samog predavanja, u tišini i bez aplauza, uvijek nanovo šokirani strahotama, zvjerskim ubistvima, sudbinama, sa nadom da će naredna godina obilježavanja biti posjećenija, završena je manifestacija, čiji su organizatori Udruženje porodica šehida, Udruženje RVI, Mjesne zajednice Otoka I i II, Medžlis IZ Bosanska Krupa(Džemati Bosanske Otoke).

‘’Mi ne možemo stvari staviti pod tepih. Vrlo je važno da o njima govorimo, ali je i vrlo važno da iz njih naučimo lekcije i da se ovo nikad nikome ne ponovi!’’

Sloboda koju danas uživamo, imenom ispisana šehidima po čitavoj Bosni i Hercegovini, uzima se zdravo za gotovo, ističe ef.Begić. Njima smo dužni da se sjećamo i pričamo o svemu što je bilo, a ako ne naučimo mlađe generacije, njihova će imena biti samo imena isklesana na kamenu historije.

Trideset je godina od agresije na Bosansku Otoku. Ne trebamo mi gajiti kulturu sjećanja, kaže dr.Mujo Begić, jer sjećanje je sporadično, ponekad i povremeno.

‘’Mi moramo gajiti kulturu pamćenja, jer dok smo živi treba da pamtimo. Pamtimo da se ovo desilo nama!’’

Danas, drugog dana obilježavanja početka agresije na Bosansku Otoku, kao i svake godine na šehidskim mezarjima „Soline“ proučiće se tevhid pred duže poginulih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Elma V.

Danas se obilježava 27.godišnjica formiranja Unsko-sanskog kantona. Unsko-sanski kanton je formiran 27. maja 1995.godine kada je, u opkoljenom Bihaću, održana konstituirajuća sjednica Skupštine USK. Prvoj Skupštini USK prisustvovalo je 45 poslanika, koji su donijeli odluku o proglašenju Ustava Unsko-sanskog kantona. Za prvog predsjednika USK izabran je Mirsad Veladžić, za prvog predsjednika Skupštine Adem Borić, dok je za njegovog zamjenika izabran Tomo Ćurić.

Dan Unsko-sanskog kantona ujedno je i godišnjica pogibije državne delegacije predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH, čiji je helikopter, po povratku iz bihaćkog okruga, oboren u reonu Slunjskih brda. Zajedno sa dr. Irfanom Ljubijankićem poginuli su Izet Muhamedagić zamjenik ministra pravde BiH, Mensur Šabulić savjetnik u Ambasadi R BiH u Hrvatskoj te major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a R BiH.

Povodom obilježavanja Dana Unsko-sanskog kantona – 27. maja, danas su planirane prigodne aktivnosti koje će započeti prijemom članova porodica poginulih i članova državne delegacije BiH u Vladi USK.Planirana je i Svečana sjednica Skupštine USK, te posjeta mezarjima i grobljima u Bihaću -mezaru dr. Irfana Ljubijankića, mezarju Humci, Katoličkom i Partizanskom groblju. U programu obilježavanje je i posjeta delegacije Vlade USK mjestu pogibije državne delegacije na području Grada Slunja u Republici Hrvatskoj.

RadioBK

 

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 11,10 sati Jezerski KD-nanošenje LTP-a od strane 1 lica. Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom KD-u. U 13,40 sati ul.Međumostovi narušavanje JRiM-a naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica .Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervenciju i dojavu o utopljeniku u rijeci Uni na području Otoke u 16,10 sati. Na intervenciju izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom. Utopljenik izvučen iz rijeke Une, intervencija završena u 17,00 sati.

Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 38 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić”je bilo upućeno lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas od 07,30 do 10,00 sati planski prekid u isporuci vode u ul.Pazadžik. Sanacija kvara na mreži,od 07,30 do 15,00 sati u ul Dana nezavisnosti,Ćojluk i Ćojluk brdo i od 07,00 do 15,00 sati u ul.Otočkog bataljona.Radovi na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.Danas od 10,00 do 16,00 sati planski prekid u isporuci električne energije na TS Mahića brdo.Radovi na trafostanici.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri,saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeća: temperatura zraka 15C , vlažnost zraka 84% , dok je vodostaj rijeke Une 41cm (NV).

Danas oko 16,00 sati, na rijeci Uni kod Bosanske Otoke, na lokaciji ‘Ada-Mlinčići’ utopio se 27-ogodišnji mladić. Prema informaciji koju smo zaprimili, intervenirali su uposlenici Hitne službe te Vatrogasne jedinice Bosanska Krupa brzim dolaskom na lice mjesta po dojavi, gdje su zatekli više lica koja su pokušavala da mladiću pruže potrebnu pomoć i tako sačuvaju njegov život.

Pokušaj reanimacije ovog lica nažalost bio je bez uspjeha. Kada je u pitanju unesrećeni, informacije govore da se radi o licu inicijala Ć.Dž. rođenog 1995. godine u SR Njemačkoj, inače nastanjenog u naselju Brekovica (Bihać). O ovom slučaju pravovremeno je upoznato Tužilaštvo USK, a tijelo unesrećenog mladića prevezeno na Odjel patologije u KB Bihać.

Izvor: rtvusk

Nažalost zbog teške i opake bolesti, u 35 godini života napustio nas je Anel Šahinović koji je obnašao funkciji zastupnika u Skupštini USK i delegata u Domu naroda FBiH.

Bolest ga je spriječila u obavljanju političkih funkcija i dužnosti, a liječio se u Turskoj. Tokom života, radio je i boravio u Velikoj Kladuši. Po struci i zanimanju bio je magistar u oblasti biotehničkih nauka, smjer zaštite okoliša.

O terminu ukopa i dženaze javnost ce biti naknadno obaviještena.

Izvor: rtvusk

Brojnim sportskim aktivnostima jutros je oko 230 učenika Osnovne škole „Otoka“ otvorilo prvu u nizu aktivnosti na obilježavanju 100 godina postojanja NK“Sloga“ odnosno „Dane otvorenih vrata“. Djeca od I-VIII razreda sa svojim nastavnicima učestvovali su u raznim sportskim disciplinama, a prije toga prisutnim roditeljima i gostima obratili su se predsjednik kluba Sead Mujagić koji je istakao da su aktivnosti na obilježavanju historije duge 100 godina kluba zapravo započele mladošću i budućnošću svih nas:

Politika Sloge pa mogu reći kroz cijelu svoju historiju temeljila se na djeci i omladini.Prema tome i naš organizacioni odbor kada je pripremao plan aktivnosti odlučio se da prvu aktivnost iznesu upravo školska djeca.

Stotinu godina nije mala brojka za izgovoriti kamoli za proživjeti. Zbog toga smo se odlučili da ovaj jubilej obilježimo kroz brojne sadržaje u kalendaru posložene sve do kraja augusta mjeseca. Tokom ljeta naši sugradjani, naši ljudi koji rade i žive u dijaspori u tom periodu biće u svojoj domovini i moći će sa nama zajedno obilježiti stotu godišnjicu svoga kluba.

Ovo je ujedno i prilika da pozovem sve da nam se priključe na bilo kojoj od aktivnosti i da uveličaju i sa nama podijele radost ovako jednog velikog jubileja.“

Za nesebičan angažman Osnovne škole „Otoka“ ,nastavnika i djece zahvalnicu je ispred NK“Sloga“ gdin.Mujagić uručio direktorici škole Azri Suljić koja je istakla da je itekako svjesna značaja ovih 100 godina, „jer naša škola danas gazi svoju 135.godišnjicu i svi smo ponosni na ovakav kontinuitet rada i postojanja“.

Grad Bosanska Krupa aktivno je uzeo učešće u organizaciji obilježavanja 100 godina nogometnog kluba „Sloga“.Naime iz budžeta Grada izdvojeno je 30 000 KM za sve aktivnosti koje su osmišljene da se održe u narednim mjesecima od sportskih do kulturnih:

„Mi smo kao Grad uzeli aktivnu ulogu u rješavanju nekih infrastrukturnih potreba za normalno funkcionisanje kluba kao i za taj dio kojim će se obilježiti stotinu godina postojanja.Zapravo iz budžeta je izdvojeno 100 000 KM za 100 godina postojanja.Prije neki dan potpisali smo i ugovor vrijedan 60 000 KM za kupovinu zemljišta za izgradnju pomoćnog terena i na taj način dodatno poboljšati uslove za razvoj sporta.“

Tokom juna i jula mjeseca predvidjene su sportske aktivnosti odnosno turniri najmladjih selekcija pa do aktivnih klubova iz lige, veterana i dijaspore koja takodje učestvuje i u organizaciji, dok je august mjesec rezervisan za promociju monografije gdje će biti sabrana do sad sačuvana historija NK“Sloga“ zatim Svečana sjednica Skupštine kluba, ali i poslastica na kraju nogometna utakmica NK“Sloga“- Reprezentacija BiH.

Prvu loptu u Otoku, prema priči koja živi medju Otočanima, donio je učitelj u mjesnu školu. Prva utakmica u Bosanskoj Otoci održana je u augustu 1922.godine izmedju Otočana i radnika, inžinjera i tehničara koji su dolazili na rad iz Češke,Madjarske, Austrije , a koji su sobom kao neizostavni rekvizit nosili loptu. Svoje igralište dobili su zahvaljujući porodici Stanka Tajića na svima poznatim „Barama“, a prvu utakmicu odigrali su sa ekipom „Meteor“ iz Bosanske Krupe 1923.godine.

Renata S.

U kalendaru nemilih događanja iz novije ratne historije BiH 27. maj je upisan je kao dan agresije na Bosansku Otoku.

Upravo zbog toga na ovaj dan odaje se dužno poštovanje svim pripadnicima 511. Slavne bbr. i svim bosanskim šehidima na mezarju „Soline“ u Jezerskom gdje će se u petak, 27.maja od 10 sati proučiti tevhid te položiti cvijeće.U knjizi generala Fadila Hasanagića „Put do povratka“ odnosno autora teksta „27.maj napad na Otoku, odbrana Stražbenice“ Djemaludina Čauševića, zapisano je da je kao i 21.aprila i tog 27.maja bio utorak, „vedar dan uz miris proljeća“.S obzirom da je radio u tadašnjoj firmi namještaja „Otočanka“ iz svog ugla donio je priču o onom što se dešavalo u prvim satima napada na Otoku.Kao i obično svi radnici u šest sati ujutro bili su za mašinama u isto vrijeme dok je samo 11 kilometara uzvodno već mjesec dana bjesnila agresija na Bos.Krupu. Namještaj je bio spreman za izvoz u Kinu.Oko podne tog 27.maja mašine su ugašene i „nešto se čekalo“.

Bosanska Otoka

Na Crkvini gore kuće!

Medju radnicima je bilo i onih koji dolaze sa tog područja i čije su porodice kada su oni krenuli iz svojih domova ostali u snu u svojim krevetima. U Otoci isti scenario kao prije mjesec dana u Krupi. Žene,djeca,starci,automobili,stoka...prelazi u čaršiju. Mali broj ljudi ,svjesnih i onih koji su se u tom trenutku mogli smiriti organizovali su se i skoro bez ikakvog naoružanja krenuli ka Stražbenici, Mujagića brigu i brdu iznad Mande ne bi li nekako napravili tampon zonu i „kupili“ malo vremena da se narod izvuče. Prvi dan, zapisano je javilo se preko 200 dobrovoljaca sa lovačkim puškama.

Agresija na Bosansku Otoku počela je mjesec dana nakon agresije na Bosansku Krupu. Prve kuće zapaljene su u selima na desnoj obali Une, u vrijeme dok su radnici, mještani, tog utorka u šest sati ujutro bili za mašinama u fabrikama, a njihove porodice u snu. Lopatama i lovačkim puškama bez ikakve organizacije Otočani su krenuli u odbranu svojih porodica i svega što je sveto, krenuli su na desnu obalu Une .

Tada je zapisano: „Linije su utvrdjene, počeo je rat Davida i Golijata“!

U toj borbi život je izgubilo 117 boraca Bosanske Otoke.

Renata S.

Stranica 1 od 11

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 983 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa