Printaj ovu stranu

Pogoršana zdravstveno - epidemiološka situacija u USK

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Pogoršana zdravstveno - epidemiološka situacija u USK

Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Muris Halkić na osnovu podataka iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i ostalih informacija potvrdio je pogoršanje zdravstveno - epidemiološke situacije u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Primjetan je osjetan porast broja testiranja na COVID-19, pa samim tim svakodnevno evidentiramo i veći broj zaraženih građana.

- Jučer smo zabilježili više od 1. 300 testiranih uzoraka, od kojih je 157 nalaza bilo pozitivno na koronavirus. To je na neki način bilo i za očekivati, s obzirom na praznični period iza nas, ali i veliki broj dolazaka naših građana iz dijaspore. Veliki broj testiranja uslovljen je također i  njihovim povratkom u zemlje u kojima trenutno žive i rade, jer znate da im je neophodan negativan nalaz testa za prelazak granice - kazao je ministar Halkić.

Naglasio je i kako to pogoršanje situacije nije uslovilo i povećanje broja hospitaliziranih pacijenata u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", gdje se trenutno u COVID-odjelima liječi 35 osoba.  Potvrđeno je i da su četiri pacijenta u Odjelu za intenzivnu njegu.

 - Na svu sreću, povećanje broja zaraženih osoba ne odražava se na situaciju u bihaćkoj bolnici. Pretežno se radi o osobama sa lakšom kliničkom slikom ili asimptomatskim slučajevima. Ipak, to sada predstavlja ogroman teret za primarni sektor pružanja zdravstvene zaštite, odnosno domove zdravlja - dodao je Halkić.

Resorni kantonalni ministar Muris Halkić i direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić istakli su i kako će kroz nekoliko dana biti riješen problem neadekvatnih uslova u bihaćkoj COVID-ambulanti.

 - Privremeno ćemo izmjestiti dispanzer za plućne bolesti u drugi prostor, kako bismo omogućili adekvatne uslove za pregled i liječenje pacijenata suspektnih na COVID-19. Radimo sve što je u našoj moći da svim našim pacijentima osiguramo dostojanstven tretman, ali molimo i za razumijevanje s obzirom na ograničeni radni prostor i resurse - riječi su direktora Jusufagića.

Rečeno je i kako će se u narednim danima nastaviti detaljna analiza kompletne situacije, na osnovu čega će se donositi eventualne odluke o higijensko - epidemiološkim mjerama.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 232 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости