Pogoršanje epidemiološke situacije u USK, predloženo pooštravanje mjera

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je kako je pogoršanje zdravstveno-epidemiološke situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine uslovilo i prijedlog za uvođenje restriktivnijih mjera zbog pandemije koronavirusa.

-Krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva predložio je uvođenje policijskog sata, odnosno zabrane kretanja građanima od 21 do pet sati ujutro. Predložene su i zabrane posjeta staračkim domovima, odnosno održavanja bilo kakvih manifestacija. Moram naglasiti, ovo su prijedlozi novih mjera zbog pogoršanja situacije, a konačnu odluku donijet će Vlada USK - izjavila je ministrica Ćemalović.

Potvrđena je i izolacija korisnika usluga i zaposlenih u Privremenom prihvatnom centru "Borići" u Bihaću, s obzirom da je veliki broj osoba pozitivan na Covid-19.

-Trenutno imamo i 50 migranata pozitivnih na koronavirus. Njih 45 je u centru 'Borići' koji je sada potpuno izolovan kao karanten. Moram reći da je tu osim 45 migranata, pozitivno i 12 uposlenika međunarodnih organizacija i zaštitarske agencije. Na lokalitetu Lipa trenutno nemamo aktivnih slučajeva Covida-19, međutim imamo petoro pozitivnih u velikokladuškom 'Miralu', tako da nam se i u ovom segmentu situacija malo zakomplikovala - dodala je Ćemalović.

Najavljen je i postupak izmjene Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona, kako bi policija imala ingirenciju kontrole nad svim mjerama kojih se građani moraju pridržavati.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 377 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2544 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.