Situacija pod kontrolom uz poštivanje mjera: maske, distanca, pranje ruku

FOTO: ilustracija FOTO: ilustracija

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sinoć je u Sarajevu održala sjednicu, na kojoj se, između ostalih, razgovaralo i o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.  

Mustafa Kadribegović, koji je na čelu FUCZ zamijenio suspendiranog Fahrudina Solaka, u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao je izmedju ostalog da je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Federalnog štaba civilne zaštite, upoznao sve članove sa stanjem u FBiH, dodajući da je situacija pod kontrolom.

"Najveći broj novozaraženih u ovom trenutku imamo u Tuzlanskom kantonu. Nešto manje u Unsko-sanskom kantonu i  Kanton Sarajevo, kao i u SBK, dok veći broj kantona nema novozaraženih. Pratimo situaciju u TK, gdje se pojavilo više od 100 novozaraženih osoba i to je prioritet. Kako nam je Pehar kazao 29 osoba je trenutno hospitalizirano, nemamo nijedan teži slučaj da je neko na respiratoru", dodao je Kadribegović.

Jelka Milićević, komandantica Federalnog štaba civilne zaštite kazala je da se zdravstevni sistem može bez problema nosi s trenutnom epidemioliškom situacijom.

"Po tom pitanju iz Kriznog štaba FBiH, neće biti novih mjera. Mi, kao federalni štab CZ-a, se možemo aktivirati ako bude potreno. Stanje je takvo da po ocjeni doktora Pehara nema potrebe da se određene mjere poduzimaju, i mi smo saglasni svi bili", podvukao je Kadribegović. 

On je naglasio da je rizik prepoznat krajem maja kada je izglasan prijedlog ukidanja stanje nesreće.

"Mi znamo da se kao država nećemo moći izolovati, ali treba držati da je sve pod kontrolom. Nošenje maski, distanca, pranje ruku i rukovanje staviti ponovo u fokus. Takve naredbe nisu ni prestale, samo su se građani opustili. Molim ih sve, ovom prilikom, da se nastave pridržavati mjera koje smo izdali s početka dolaska pandemije koronavirusa u BiH", istekao je Kadribegović. 

Inače u Unsko-sanskom kantonu do sada je ukupno testirano 4308 osoba, 131 osoba je bila pozitivna, oporavljenih je 98. Aktivna su 23 slučaja u devet klastera.

 

Radiosarajevo.ba/RadioBK

 

 

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 302 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.