KRIZNI ŠTAB USK: FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA TREBA PROGLASITI EPIDEMIJU

petak, 12 Juni 2020 20:18

Na današnjem sastanku Krizni štab Ministarstva zdravstva USK-a razmatrao je trenutno pogoršanu epidemiološku situaciju na području Kantona, ali i prijedloge kriznih štabova Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona Federalnom ministarstvu zdravstva da se u Federaciji BIH proglasi epidemija koronavirusa. Krizni štab USK-a će Federalnom ministarstvu uputiti zahtjev da se u Federaciji proglasi epidemija.

Zbog nepoštivanja propisanih zaštitnih mjera, higijensko-epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu je pogoršana. To potvrđuje i informacija o sedamnaest novoregistrovanih osoba pozitivnih na koronavirus.

Kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović kaže da su novooboljeli bili u kontaktu s tri zaražena pacijenta, kojima je prisustvo covid-19 infekcije potvrđeno prije tri dana.

Da bi se spriječili dalje širenje virusa na terenu se provodi  intenzivno epidemiološko istraživanje i analiza drugih i trećih kontakata, rečeno je na današnjem sastanku.  

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK-a apeliraju na građane da se što manje okupljaju. Nije trenutak za organizovanje maturalnih zabava, sportskih takmičenja i turističkih putovanja, kaže ministrica Nermina Ćemalović.

Upućen je apel građanima da se pridržavaju mjera, da u institucijama, u tržnim centrima, općenito u zatvorenim prostorima nose maske i rukavice, te vrše redovnu dezinfekciju obuće, te stambenog prostora.   

Izvor: RTV USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 523 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 488 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.