Članak je filtriran: Juli 2021

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka rano jutros izborio je plasman u polufinale Olimpijskih igara koje se održavaju ove godine u Tokiju.
Tuka je nastupao u drugoj kvalifikacionoj grupi na 800 metara te osvojio drugo mjesto što je automatski značilo i plasman među 24 najbolja u ovoj atletskoj disciplini.

Naš atletičar imao je vrijeme 1:45.48, odnosno bio je sporiji 24 stotinke od prvoplasiranog u ovoj kvalifikacionoj grupi Kanađanina Marca Aropa koji je imao vrijeme 1:45.26.
Inače, održane je ukupno šest kvalifikacionih grupa, a najbolja tri iz svake od njih te šest najbržih u ukupnom poretku koji nisu završila na prva tri mjesta plasirali su se u polufinale.
Tuka će polufinale trčati već sutra te se zna da će nastupati u trećoj polufinalnoj utrci. Plasman u finale izborit će dvojica najbržih iz svake od tri polufinalne grupa te još dva najbrža u ukupnom poretku polufinala koji nisu utrku završili na prve tri pozicije.

Polufinalne utrke su na rasporedu sutra od 13:25, a Tukin nastup se očekuje u 13:45.
Izvor: klix.ba

Objavljeno u SPORT

Predstavnici Vlade i Vijeća mladih USK-a potpisali su juče u Bihaću Memorandum o saradnji. Ovaj dokument kako je istaknuto pečat je dugogodišnje uspješne saradnje. Vlada USK-a je u ovoj godini povećala iznos sredstava u grantu za mlade na 150 hiljada maraka, a naglašeno je da je Javni poziv za dodjelu sredstava već objavljen...

Između Vlade USK-a i mladih ljudi aktivno uključenih u rad i razvoj nevladinog sektora juče je, kako je istaknuto tokom razgovora, niz uspješno realiziranih projekata.

Jučerašnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji s Vijećem mladih USK još jednom je potvrđeno opredjeljenje Vlade USK-a da involvira mlade u društveni život, te da zajedno rade na poboljšanju njihovog društvenog statusa. U tom pogledu, a prema riječima premijera Mustafe Ružnića, znatno su povećana sredstva u okviru budžeta za podršku mladima u njihovom društvenom aktivizmu, ali i odnosu prema društvenim vrijednostima. Almin Hopovac, ministar obrazovanja cijeni da na osnovu održanih sastanaka i susreta sa mladim aktivistima iz nevladinog sektora ima temelj za izražavanje zadovoljstva, s obzirom na saradnju s mladim ljudima koji su aktivni, kvalitetni i svojim radom čine budućnost izvjesnijom.

Vijeće mladih USK u proteklom periodu aktivno je radilo na osnaživanju organizacije kroz osnivanje lokalnih vijeća u svim općinama i gradovima USK i danas, kako je kazano su jedna od najaktivnih organizacija mladih u FBIH. U ponedjeljak 2. avgusta ove godine u okviru Skupštine Vijeća mladih USK biti će organizirana Panel diskusija pod nazivom„Mladi u fokusu“. Pored predstavnika organizacija mladih, učešće će uzeti i resorni kantonalni ministar te predstavnici lokalnih zajednica iz USK, a razgovarat će se o budućnim politikama usmjerenim ka mladima.

Izvor: rtvusk

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano i vruće, saopćeno je iz FHMZ-a.

Poslijepodne lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C, na jugu zemlje do 41°C.

U nedjelju, 1.08.2021., u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C.
Izvor: N1 BiH

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Na Gradskom keju u Bosanskoj Krupi danas je u 11.00 sati, po 12. put, otvoren bosanskokrupski sajam organske proizvodnje.

Na ovogodišnjem, 12. po redu, bosanskokrupskom sajmu organske proizvodnje, tradicionalno organiziranom od strane općine Bosanska Krupa, Asocijacije organskih proizođača Unsko-sanskog kantona i JKP „10. juli“, učešće je uzelo sedam izlagača. Kako primjećuje Fatima Gerzić, predsjednica Asocijacije organskih proizvođača USK-a, primjetno je da je pandemija koronavirusa i ove godine bitno utjecala na odaziv privrednika, ali istovremeno ističe da su zadovoljni brojem izlagača kao i širokim asortimanom proizvoda koji se nude posjetiocima sajma.

U vrijeme kada je pandemija koronavirusa, između ostalog, djelovala i na same mogućnosti plasmana proizvoda, izlagači 12. bosanskokrupskog sajma organske proizvodnje svjesni su važnosti sajamske prezentacije i promoviranja vlastitih proizvoda. Sukladno tome, širokom ponudom koja se kreće od različitih poljoprivrednih proizvoda, prirodnih sokova i đemova, preko biljnih mješavina i tinktura, medo-biljnih proizvoda, prirodne kozmetike te ručno izrađenog posuđa i odjevnih predmeta posjetiocima sajma pružaju mogućnost da na jednom mjestu pronađu najnovije i napoznatije organske proizvode po sajamskim cijenama. A, sudeći po broju posjetilaca prvog dana sajma, građani Bosanske Krupe, svjesni vrijednosti organske proizvodnje i organskih proizvoda, njihov trud znaju zaista i cijene.

U kvalitet i raznovrsnost proizvoda koji se nude na 12. bosanskokrupskom sajmu organske proizvodnje, građani Bosanske Krupe mogu se uvjeriti do nedjelje, 01.augusta, u radnom vremenu od 9.00 do 22. sata.

Azra I.

Objavljeno u EKONOMIJA

Svečanom izložbom i promocijom monografije „50 godina Likovne kolonija Krušnica 1970 – 2020“ sinoć je u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa svečano zatvorena 51. likovna kolonija „Krušnica“.

Ne krijući zadovoljstvo odrađenim poslom i naglašavajući značaj Likovne kolonije „Krušnica“ i njen doprinos u razvoju kulturno-turističke ponude Bosanske Krupe, ispred organizatora ističu da je ovogodišnja Kolonija, 51. po redu, jedna od najuspjelijih u pogledu broja učesnika pogotovo ukoliko se u obzir uzme situacija s pandemijom koronavirusa. Učešće u Koloniji, naime, uzela su 24 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore kao i jedna umjetnica iz Engleske što je fundus Gradske galerije Bosanska Krupa obogatilo za još oko 40 slika nastalih u protekla tri dana.

Ovogodišnju Koloniju obilježit će izlazak iz štampe monografije „50 godina Likovne kolonije Krušnica 1970 – 2020“ u izdanju JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa koja, nastala kao rezultat studioznog prikupljanja, arhiviranja i, u konačnici, prezentiranja likovne građe, predstavlja sintezu i sistematičan pregled 50-ogodišnjeg rada Likovne kolonije „Krušnica“, jedne od najzačajnijih likovnih kolonija na prostoru Bosne i Hercegovine.

Organizator 51. likovne kolonije „Krušnica“ je, kao i uvijek, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa, a njenu realizaciju finansijski su podržali Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta USK-a, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te, naravno, Općina Bosanska Krupa.

Azra I.

petak, 30 Juli 2021 10:24

SERVISNE INFORMACIJE za 30.07.2021.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 34pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 3 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas od 07,00 do 11,00 sati prekid u isporuci vode u ul.Čaršija,Radnička i Ćevanuše. Sanacija kvara na mreži.

Elektro-distribucija- Operativni centar nije uspio dobiti podatke o stanjuu proteklom periodu.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 17C , vlažnost zraka 77 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 23 cm, a u Bosanskoj Otoci 73 cm (NV).

 

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

U organizaciji Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) Bosanska Krupa, uz podršku Omladinske banke i Općine Bosanska Krupa, od 27. do 29. jula 2021. godine, u kampu Colony u Bosanskoj Otoci, održan je edukativno-zabavni kamp za mlade Teens in action.

Nakon godine u kojoj su, slijedom pandemije koronavirusa, aktivnosti Asocijacije bile svedene na online seminare i planiranje budućih aktivnosti koje su čekale „neka bolja vremena“, kamp Teens in action okupio je 25 omladinaca iz različitih dijelova BiH, iz Bosanske Krupe, Bihaća, Cazina, Gradačca, Živinica i Sarajeva.

„Potrudili smo se da na ovome kampu zbilja uradimo nešto konkretno i nešto što će biti drugačije nego inače. Odlučili smo se da teme radioničkog dijela kampa budu teme mentalnog zdravlja, omladinskog aktivizma i više smo pričali o tome kako da se razvijemo kao ličnost i kako da nastavimo da radimo u svojim lokalnim zajednicama“, ističe, ispred organizatora, Belma Tulić, koordinatorica Lokalnog tima AsuBiH, naglašavajući da je kamp nastao s ciljem i iz nužne potrebe buđenja svijesti o značaju omladinskog aktivizma.

Kamp Teens in action rađen je po principu da istovremeno bude i drugačiji i kvalitetan. Edukatori kampa, potvrđujući, po ko zna koji put, da njihove mogućnosti daleko nadmašuju očekivanja zajednice, bili su sami omladinci što je omogućilo kreiranje slobodnog prostora za ragovor o temama koje su u našem društvu često ili banalizirane ili tabuizirane. Mogućnosti, prava i uskraćivanje prava mladima u BiH, mentalno zdravlje i način suočavanja sa hektičnošću i zahtjevima savremenog doba i (intolerantne) društvene zajednice, reproduktivno zdravlje, neželjena trudnoća i spolne bolesti – problemi su s kojima se (in)direktno susreću mladi ne samo u Bosni i Hercegovini već diljem svijeta. To su problemi koji se ne smiju „gurati pod tepih“ i o kojima se, s ciljem njihove prevencije, mora govoriti – ističu organizatori i učesnici kampa.

„Smatram da po pitanju, pogotovo ove teme, reproduktivnog zdravlja, neželjene trudnoće i spolono prenosivih bolesti među mladima treba puno da se priča obzirom da dolazimo u period kada su prijevremeni spolni odnosi izuzetno zastupljeni, gdje su neželjene trudnoće česte, gdje su abortusi česti. Smatram da je edukacija jedini način na koji se to može prevenirati“, naglašava Sejfudin Imamović iz Živinica, učenik medicinske škole i jedan od edukatora kampa.

Iz Lokalnog tima Bosanska Krupa ASuBiH ističu da su zadovoljni realizacijom projekta, a njihovi gosti, hvaleći organizaciju, krajiško gostoprimstvo, hranu i ljepote Bosanske Krupe već nagovještavaju ponovne posjete i neka nova druženja na obalama rijeke Une.

Mladi nisu problem, mladi su resurs koji se mora iskoristiti – zaključak je kampa Teens in action. Ako na ovakvim omladincima svijet ostaje – Bosna i Hercegovina nema razloga za brigu. Nadamo se da će to znati i iskoristiti.

Azra I.

Kako je u Bosnu i Hercegovinu stigao veći broj vakcina, došlo je vrijeme da se krene i sa masovnom imunizacijom stanovništva. Tako je kantonalni ministar zdravstva Muris Halkić prije dva dana održao sastanak sa direktorima i predstavnicima domova zdravlja gdje su dogovorili konkretne korake.Naime, tokom vikenda će u svim gradovima USK pa time i u Bosanskoj Krupi biti održani „Dani otvorenih vrata“ gdje će svi oni koji žele primiti vakcinu to biti i u mogućnosti. Doktori će raditi u dvije smjene, od 8 do 18 sati.U Domu zdravlja Bosanska Krupa do vikenda će,ističe direktor Mujo Kekić,  sve biti spremno za ovu aktivnost.Radiće se na dva punkta, kaže Kekić, a gradjani će prilikom dolaska na kapiju dobiti sve neophodne upute. Od 12 000 vakcina astrazeneke, koliko je došlo na USK, 1200 ide za Bosansku Krupu. S obzirom da se radi o astrazeneka vakcinama koje su imale negativan publicitet, Kekić naglašava  da građani nemaju potrebu za bilo kakvim strahom te da je većina zdravstvenih radnika primila upravo tu vrstu vakcine.

Brojke su neumoljive

Inače, kada je u pitanju statistika, do sada je u našoj općini vakcinisano 1193 sugradjanina,najviše astrazenekom, a u nešto manjem broju sinofarmom, sinovakom i fajzerom.Ako govorimo o broju registrovanih oboljelih od početka pandemije i broju umrlih do sada Dom zdravlja Bosanska Krupa je evidentirao 505 oboljelih i 907 osoba koje su bile u izolaciji i 58 umrlih od posljedica uzrokovanih koronavirusom. Kako je, nakon jednog mirnijeg perioda kada nije bilo registrovanih oboljelih, broj ponovo u porastu, iz Doma zdravlja su uputili poziv da se gradjani odazovu na vakcinaciju,jer je očigledno da je koronavirus u dobroj mjeri i dalje medju nama i prema riječima stručnjaka vjerovatno će tu i ostati.

Renata S.

Objavljeno u VIJESTI

Narandžasti meteoalarm danas je ponovo upaljen za područje cijele BiH zbog ekstremno visoke temperature zraka.

Bit će sunčano uz umjerenu oblačnost, veoma vruće i sparno, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda rečeno je da će vjetar biti slab do umjeren, zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša temperatura zraka bit će od 33 do 39, na jugu do 41 stepen.

Temperatura zraka izmjerena jutros: Sokolac 14, Bosanski Novi 16, Sarajevo 17, Mrkonjić Grad i Bugojno 18, Bileća, Bihać, Han Pijesak, Livno i Zenica 19, Banja Luka i Čemerno 20, Doboj i Tuzla 21, Bijeljina i Trebinje 24, te Mostar 25 stepeni celzija.

Izvor: klix.ba

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
četvrtak, 29 Juli 2021 06:43

SERVISNE INFORMACIJE za dan 29.07.2021.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 18,10 sati ul.Prvomajska SN-uslijed neprilagođene brzine uslovima i stanju na putu jedno motorno vozilo sletilo s kolovoza i udarilo u ogradu.2 lica zadobila TTP.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.KD-teška KD-a protiv sigurnosti javnog prometa od strane 1 lica.U 02,40 sati ul.511 Slavne bbr. Narušavanje JRiM-a naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 1 lice.U 03,10 sati ul.Dana nezavisnosti narušavanje JRiM-a naročito drskim ponašanjem od strane 3 lica.Lica lišena slobode i zadržana.Prekršajni nalog na 3 lica.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 18 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić”je bilo upućeno 4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas od 08,00 do 14,00 sati planski prekidu isporuci vode u ul.Proleterska.Radovi na mreži.

Elektro-distribucija-Operativni centar nije uspio dobiti podatke o stanju u proteklom periodu.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima.Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 18C , vlažnost zraka 70% , dok je vodostajrijeke Une 23 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
Stranica 1 od 12

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1095 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.