GODINE SU PROŠLE PUNE MUKA: BIVŠI LOGORAŠI I DALJE ČEKAJU UPUĆIVANJE ZAKONA U PARLAMENTARNU PROCEDURU

FOTO: rtvusk FOTO: rtvusk

Tokom minulih godina veći dio populacije u našoj zemlji uspio se izboriti za status u okvirima zakona. Jedino su bivši logoraši kategorija čija prava još uvijek nisu definirana jer Zakon o zaštiti žrtava torture u BiH godinama čeka na usvajanje.
Prema podacima udruženja logoraša, u BiH je tokom egzistiralo oko 657 logora kroz koje je prošlo oko 200.000 građana BiH, većinom civila.

Upravo su bivši logoraši kategorija čija prava još uvijek nisu definirana jer Zakon o zaštiti žrtava torture u BiH godinama čeka na usvajanje. Kao razlog za zastoj članovi udruženja navode politička neslaganja i najavljuju da će u narednih mjesec dana odlučiti o načinu pritiska na vlast od koje zahtijevaju da zakon uputi u parlamentarnu proceduru.

S druge strane državni zastupnik Damir Arnaut nije optimističan. Smatra da se ne može očekivati da će ovaj zakon do 2022. godine doći pred zastupnike, a što se prema njegovom mišljenju trebalo završiti tokom mandata ranije resorne ministrice. Pored zastupnika Arnauta, kada je u pitanju ova tema, Hilmija Suljić predsjednik Saveza udruženja logoraša USK smatra da skoro već tri decenije žrtve nisu dobile nikakva prava a sve tužbe koje su išle protiv vlasti entiteta RS-a završile su sa odbijanjem zbog navodne zastare.

 

Izvor: rtvusk

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2081 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa