Porodiljama bez posla naknada 60% prosječne plate u FBiH

FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Do kraja godine, ako se posloži sve planirano, nezaposlene porodilje iz svih kantona pa tako i USK imat će ujednačene naknade. Ako Federalni parlament usvoji zakon o zaštiti porodica s djecom, to će značiti da će sve nezaposlene porodilje u FBiH imati mjesečnu naknadu od 60 posto prosječne plaće u FBiH. Također, bit će utvrđen i isti iznos dječijeg dodatka. Najprije je 2016. godine usvojena Inicijativa Kluba parlamentarki FBiH da se izjednače naknade, a nakon toga je Nacrt zakona usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Isti nacrt razmatrat će delegati Doma naroda Federalnog parlamenta 13. februara. Kako je za „Avaz“ rekla predsjednica Kluba parlamentarki Kenela Zuko (SDA), svi kantoni su dali saglasnost na Nacrt prema kojem će, kada zakon bude konačno usvojen, kantoni isplaćivati porodiljske naknade, a Federacija dječije doplatke.

- Sve će biti ujednačeno, za razliku od trenutne situacije. Sada imamo rješenje da je u Zeničko-dobojskom kantonu dječiji doplatak 21 KM, a u Sarajevu između 50 i 60 KM. Naknade u nekim dijelovima Federacije isplaćuju se nezaposlenim porodiljama, u nekima dobivaju jednokratnu naknadu, a u nekim kantonima ništa. To će biti ispravljeno sistemskim rješenjem – rekla je Zuko.

U budžetu Federacije BiH za 2020. godinu već je usvojena stavka od 20 miliona maraka za naknade nezaposlenim porodiljama. Nakon što polovinom februara Dom naroda usvoji nacrt, zakon ide u javnu raspravu. Nakon toga će Federalna vlada pripremiti prijedlog zakona i uputiti ga ponovo Parlamentu Federacije na usvajanje, nakon čega slijedi implementacija. 

Izvor: avaz.ba 

Zadnji put promjenjen petak, 31 Januar 2020 11:56
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 554 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1442 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa