Održana sjednica skupštine bosanskokrupskog Crvenog križa

U prostorijama Općinskog Crvenog križa/krsta u Bosanskoj Krupi ovosedmične srijede održana je Skupština ovog humanitarnog udruženja,a ovom skupu su,uz stare i nove članove Skupštine, prisustvovali i predstavnici Crvenog križa/krsta Unsko-sanskog kantona.

Dnevni red je usmjerio rad onako kako su planirali u ovoj organizaciji,pa su članovi skupštine, kroz izvještaje, raspravljali o aktivnostima Crvenog križa u Bosanskoj Krupi u posljednjih nekoliko godina.Svi članovi su istakli nezamjenjivu ulogu ove organizacije u svim aktivnostima po kojima je već prepoznatljiva, kako u općini Bosanska Krupa,na nivou kantonalnog rada ,tako i sa ukupnim rezultatima u Crvenom križu Federacije BiH,pa su se u raspravi iznalazila nova rješenja kako bi se rad ove organizacije u administrativnom,promotivnom dijelu unaprijedio,a sve dosadašnje aktivnosti obogatile dodatnim sadržajima,te olakšao rad onih koji rukovode humanom djelatnošću u ovoj organizaciji.

Gotovo pet stotina upisanih darivatelja krvi,uspješno organizirane sve dosadašnje akcije darivanja,s velikim brojem darivatelja,gotovo cjelodnevno djelovanje na području bosanskokrupske općine kroz obilazak i pomoć porodicama lošeg socijalnog i zdravstvenog stanja,izuzetna i jedina organizovana briga o starim licima bez druge pomoći,samo su neke uspješnosti koje su istaknute u radu Crvenog križa/krsta općine Bosanska Krupa.

Nisu se zaboravile ni sve aktivnosti u kojima je Crveni križ učestvovao, a ticale su se učešća u brojnim općim akcijama koje su izazvane prirodnim nepogodama ili iznenadnim situacijama,od kojih su posebno istakli doprinos i sakupljenu količinu pomoći od građana i građanki općine Bosanska Krupa u toku poplava,pa i aktivnosti u migrantskoj krizi ,a u suradnji sa kantonalnim Crvenim križom.

Bila je to prilika da se kaže da Crveni križ općine Bosanska Krupa ,zajedno s svojim partnerima-školama,volonterima,ustanovama,poduzetnicima-prijateljima ove organizacije,lokalnom upravom i najviše s građanima i građanima općine ,u gradu,zemlji i inostranstvu, pohvali i ujedno svima njima svima zahvali,na zajedničkom obilježavanju brojnih značajnih datuma istaknutih u općem pregledu značajnih događanja svjetske organizacije Crvenog križa,kao što su nedjelje solidarnosti,borbe protiv tuberkuloze,side,dana volontera,izbjeglica,borbe protiv mina i dr.

U raspravi je naglašeno da su posebno radosni što se ponovo „ustrojio“ rad Konferencije mladih Crvenog križa općine Bosanska Krupa,koja želi biti dio svih aktivnosti,a pokazala je to u svom radu u toku ove godine.

Kao i svaki put kada se razgovara o radu humanitarnih udruga i organizacija,pa i onih od posebnog društvenog značaja,nisu zaobiđene finasije,odnosno finansijski dio aktivnosti.Tako su članovi skupštine upoznati da je najveći prihod ove organizacije dio sredstava koja im zakonski pripadaju od organizacije predavanja i polaganja prve pomoći za vozače B kategorije,te da su ta sredstva posljednjih godina sve manja zbog odlaska stanovništva u inostranstvu.Dio sredstava ova organizacija dobija iz budžeta općine,ali,kako su kazali članovi Skupštine,ne koliko bi trebalo,.Tako su najavljeni razgovori sa rukovodećim zvaničnicima lokalne uprave,napominjući da to ne znači, da u svojim projektima nisu imali veliku podršku općinskog načelnika ,te da su u suradnji i dogovoru zajednički razrješavali situacije na koje su nailazili u samom radu.

Pojačati projektne aktivnosti, iznalaziti mogućnosti za adaptaciju prostorija Crvenog križa,popravku automobila,neki su od zadataka koji su članovi Skupštine zacrtali kao buduću dodatnu aktivnost,kao i usaglašavanje statuta s izmjenama koje se odnose na smanjenje broja članova skupštine na petnaest ,u dogovoru s CK Federacije,zbog lakšeg i efikasnijeg organiziranja sjednica,ali i prilagođavanja trenutnoj situaciji uzrokovanoj velikim odlivom stanovništva.

Sljedeća skupština ,na kojoj će se raspravljati u planovima rada u narednoj godini po zaključcima skupštine trebala bi se organizirati krajem januara.

Na ovoj sjednici su članovi skupštine izvršili neka razrješenja i imenovanja u ovom organu,te kazali da je prva aktivnost u narednoj godini- akcija dobrovoljnog darivanja krvi zakazana za 11.januar 2020.

Poslije ovog skupa,članovi skupštine su nastavili razgovore uz druženje ,ali ponovo i uz nove prijedloge kako Crvenom križu općine Bosanska Krupa dati dobru podlogu kako bi u svojim aktivnostima bio još uspješniji,a svemu tome prisustvovao je i općinski načelnik Armin Halitović koji je,čestitajući svima volonterima ove organizacije 2020-tu,kazao da je dosta toga nezamislivo realizirati bez njih,naznačujući da će i lokalni budžet značajnije podržati njihov rad.

Dževada Štancl

CK Bos 1

CK Bos 3

CK Bos 4

CK Bos 5

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 501 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1530 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa