Svjedoci smo da kampanja za Opće izbore 2018 ulazi polako u svoju završnicu i na terenu aktivnosti političkih subjekata su pojačane. Nisu pojačane samo aktivnosti, čini se da je pojačana i nervoza pojedinaca iz odredjenih političkih subjekata. Da li zbog nervoze ili nečeg drugog,o čemu ovom prilikom ne želimo govoriti, nerijetko dolazi i do verbalnih obračuna.U toj unakrsnoj verbalnoj vatri nadju se i mediji i novinari.Iako se već nekoliko puta desilo da novinar Radija Bosanska Krupa bude verbalno napadnut i to uvijek od istog političkog subjekta,zbog posljednjeg u nizu oglašava se Urednički kolegij Radija Bos.Krupa čime želimo izraziti svoje nezadovoljstvo ponašanjem pojedinaca. Konkretno želimo ovim saopćenjem upoznati javnost da je u petak, 28.septembra u telefonskom razgovoru verbalno napadnuta urednica Radija Bos.Krupa od strane predsjednika OO SDA Bos.Krupa Mehmeda Mahmića. Kako gdin.Mahmiću ovo nije jedini ispad do sada želimo upozoriti i njega kao i sve ostale koji bi se eventualno odlučili za takvu vrstu pritiska na uredništvo i novinare naše medijske kuće da ćemo biti prisiljenu zaštitu potražiti od Regulatorne agencije za komunikacije,Centralne izborne komisije i Udruženja BH-a novinari, ali i policijskih organa ukoliko to bude neophodno.Takvo nedopustivo ponašanje kada se grubim nastupima vrši pritisak na novinare je protivno Zakonu o komunikacijama, Kodeksu o auduiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, Izbornom zakonu BiH i Pravilniku o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Osim toga smatramo da je kultura dijaloga polazna tačka u rješavanju bilo kojeg problema ili nesporazuma. Zbog toga u cilju buduće saradnje i izgradnje dobrih odnosa pozivamo gdin.Mehmeda Mahmića kao i sve ostale da se suzdrže od bilo kakvih daljnjih verbalnih ili napada bilo koje druge vrste do kraja kampanje , ali i nadalje.

S poštovanjem,

Urednički kolegij

JP“Radio Bosanska Krupa“

Centralni predizborni skup u punoj sali Doma kulture Bosanska Krupa održala je sinoć i ASDA za evropsku BiH.

ASDA 01.10.2018 4

 

ASDA 01.10.2018

ASDA 01.10.2018 1

ASDA 01.10.2018 3

 

Radnici Krupa Kabine d.o.o, u utorak ujutru su našli zaključanu kapiju, sa obavijesti da se firma, nakon njihovog prošlosedmičnog i jučerašnjeg prestanka proizvodnje, zatvara.

Krupa kabine - Strajk 02.10.2018 4

 

KK Strajk1

Krupa kabine - Strajk 02.10.2018 9

KK Strajk2

Krupa kabine - Strajk 02.10.2018 8

KK Strajk3

U okviru 6.kola II Nogometne lige FBiH – grupa Zapad Bratstvo je na svom stadionu poraženo sa 1:0 od ekipe Busovače dok je Sloga na stadionu „Bare“ upisala vrijednu pobjedu od 1:0 nad ekipom Kiseljaka.     Gol za pobjedu i tri velika boda djelo su Alena Mehića.

 

Rezultati 6.kola

Druga liga FBiH – Zapad

 

Bosanska Krupa: Bratstvo- Busovača        0:1

Bosanska Otoka: Sloga – Kiseljak             1:0

Turbe:                Vlašić - Iskra                 2:1

Izačić                 Borac – Brekovica          1:0

Velika Kladuša:   Krajišnik – Rudar           1:1

Vitez:                 Vitez – Podgrmeč           5:1

Cazin:                Krajina – Travnik           0:0

 

2018-10-02 123808

U sklopu 4.kola I Nogometne lige USK NK Željezničar iz Bosanske Krupe pobijedio je ekipu Bayer 99 iz Ključa sa 3:1. Dva pogotka za Želju postigao je Kenan Velagić dok je jedan gol dao Edin Halilović

 

Emir Sedić

Općina Bosanska Krupa je raspisala javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu 20 plastenika površine 100 m² sa dodatnom opremom. Namijenjen je socijalno i materijalno ugroženim osobama te mladima koji na raspolaganju imaju poljoprivredno zemljište, a realizuje se u saradnji sa britanskom Humanitarnom organizacijom Muslim Aid.

 

Javnim pozivom koji je objavljen i na internet stranici Općine Bosanska Krupa određeni su uslovi i kriteriji za dodjelu, te definisana potrebna dokumentacija. Odabir korisnika ovisit će o pogodnosti zemljišta što utvrđuje komisija na licu mjesta, zatim vremena provedenog na evidenciji biroa rada, socijalnog aspekta odnosno mjesečnih primanja korisnika i članova njegovog domaćinstva.

 

Javni poziv je otvoren do 10. oktobra ove godine. Uz njega se nalazi i prijavni obrazac dostupan i na info pultu Općine Bosanska Krupa. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Službi za obrt, poljoprivredu i poduzetništvo, lično ili putem telefona 037 961 460.

 

Od 2011. godine Općina Bosanska Krupa dodijelila 87 plastenika

 

Prvi put značajna sredstva u iznosu od 45.000 maraka za proširenje plasteničke proizvodnje izdvojena su 2011. godine. Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović s 15 građana zainteresiranih za plasteničku proizvodnju potpisao je ugovor u martu. S obzirom da se već tada pokazalo da postoji ogroman interes za plastenike, uslijedile su i nove nabavke. Tako je od 2011. godine do danas nabavljeno i montirano 87 plastenika.

 

Općina Bosanska Krupa je u tu svrhu iz vlastitog budžeta utrošila preko 225 hiljada KM. Od 87 plastenika 69 je finansirala u cjelokupnom iznosu, a 18 sufinansirala zajedno sa IFAD-om.

 

Plastenik garantuje barem jedno radno mjesto

 

Procjenjuje se da svaki plastenik, ali tokom cijele godine, omogućuje proizvodnju od 4 do 5 tona povrća, zavisno od kulture, što poljoprivredniku može donijeti zaradu od 4 do 5 hiljada maraka. Zanimljiv je podatak i da svi plastenici, nabavljeni posredstvom Općine, u Bosanskoj Krupi povećavaju proizvodnju za oko 390 tona.

 

Na taj način Općina Bosanska Krupa zainteresiranim građanima pokušava pomoći da osiguraju egzistenciju sebi i svojoj porodici. Praksa pokazuje da se sa svakim plastenikom garantuje barem jedno novo radno mjesto, a ukoliko se proizvodnja razvije nudi mogućnost i dodatnog zapošljavanja.

 

Dodjela plastenika kao dobra praksa vršit će se i u budućnosti

 

Trend nabavke plastenika će se nastaviti i u budućnosti, u zavisnosti od sredstava koja se budu osiguravala za podršku razvoja poljoprivrede, odnosno povrtlarstva. Za sad je sasvim izvjesno da će uslovi za dodjelu biti kao i do sada. Osim osnovnih, kao što je prebivalište, prostor za plastenik i izvor napajanja pitkom vodom, važno će biti i da podnosilac zahtjeva u poslijeratnom periodu nije dobio plastenik kao pomoć održivom povratku u vidu donacije ili drugog vida pomoći. Vrednovanje prijava vršit će se i zavisno od toga je li osoba zaposlena. Naravno, veće šanse za dodjelu imat će oni koji duži period ne rade ili u svom domaćinstvu imaju više osoba na evidenciji nezaposlenih.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 568 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda