Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1

Borba „Munja '93“

Danas, 11.januara, prigodnim sadržajima na području općine Bužim obilježit će se 26.godišnjica jedne od najznačajnijih bitaka i pobjeda, koju su borci i starješine 105.bužimske udarne brigade ( kasnije 505.viteške brigade) ostvarili ratne 1993.godine protiv srpskog agresora.

Ovogodišnje obilježavanje otpočelo je jučer tradicionalnim druženjem “Hamzi i Gazija“ u Domu MZ Zaradostovo, a nastavlja se danas polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Turbetu generala Izeta Nanića i boraca-šehida 505. Vbbr., obilaskom Muzej sobe, te prijemom porodica poginulih boraca u borbi „Munja '93“. Danas će krenuti i pješački marš “Ponosa i slave Munja `93“ a na Kedića glavici bit će proučen Jasin te održan historijski sat. U večernjim satima u Sportskoj dvorau Bužimu održat će se finalno veče I novogodišnjeg malonogometnog turnira u kategorijama U12, U14, Veterani 35+ i Seniori. Sutra,12. januara, Međunarodnim turnirom u sjedećoj odbojci završit će se ovogodišnje obilježavanje borbe „Munja '93“ jedne od najslavnijih bitaka 505. Viteške brigade.

Borbu pod nazivom „Munja-93“ Komanda 105.bužimske udarne brigade                   ( kasnije 505.viteške brigade) 11.januara 1993.godine pripremila je i izvela na neprijatelja u širem rejonu Banjana. Napad je izveden na prostoru Banjana i Dobrog Sela, odnosno Nikolića Glavica – OŠ Banjani – Selište sa ubacivanjem dvije borbene grupe na pravcu Kruška – Bulećani.

U ovom napadu angažirano je 360 boraca, koliko je ukupno bilo cijevi u brigadi. Zamisao dejstva bila je: napad izvoditi po objektima napada. U tom cilju formirano je šest borbenih grupa, čija je jačina zavisila od veličine objekta i snaga neprijatelja na njima. Prva i druga borbena grupa bila je iz sastava „Hamze“ i „Gazije“.

Ovim napadom, koji je izvršen za svega dva sata i pobjedom snaga 105.bužimske udarne brigade , znatno se ojačala odbrana istočno od objekata Ćorkovača i zaposjednuti su svi dominantni objekti Nikolića Glavica – OŠ Banjani – Selište koji su odbranu tog kraja učinili snažnijom, grad Bužim sigurnijim a istočni bok zone odgovornosti 5.Korpusa Armije R BiH čvršćim i stabilnijim.

Rezultati ovog napada bili su da je oslobođeno oko 40 km2 prostora, zaplijenjeni prvi topovi i minobacači te druga materijalno-tehnička sredstva. Nakon ovog poraza neprijatelj je u narednih 13 dana pokušavao vratiti izgubljene položaje.Sve je bilo uzaludno.

Osim boraca i starješina 105.bužimske udarne brigade, u napadu su učestvovali i dijelovi 111.Bosansko-krupske pješadijske brigade (kasnije 511.slavne brigade), a u toku odbrambenih borbi brigada je bila ojačana i jednom četom iz sastava Odreda za specijalna dejstva 5.Korpusa A R BiH.

U ovim borbama 105.bužimske udarne brigade poginulo je 18 boraca i starješina a ranjenih je bilo 38, među njima i komandant bataljona Hasan Mušić – Musa, legenda ove brigade koji je nakon deset dana podlegao od zadobijenih rana.

Separator3

 

U borbi „Munja 93“, istog dana, 11.januara , poginula su braća Hasan i Husein Sijamhodžić. Jedan od poginulih, Ibrahim Bajrektarević na slobodnu teritoriju R BiH došao je u septembru '92 sa grupom od 600 Krajišnika. Poginuo je kao pripadnik „Hamzi“.Od 18 poginulih boraca i starješina 13 je bilo oženjenih. Svi zajedno imali su 30 djece. Najmlađi od njih, Sanel Dizdarić, imao je tek 19 godina. Bio je prva klasa regruta u 5.Regrutnom i nastavnom centru Armije R BiH Koprivna

 

Korišteni dijelovi teksta iz:

-      knjige „ Unsko-sansko područje u odbrani i očuvanju državnosti Bosne i Hercegovine“ autora Fadila Hasanagića i

-      knjige „ Nur, rahmet i kuvet 505.viteške bužimske brigade“ čiji su autori : Sead Jusić, Edham Eminić, Remzija Ičanović i Ishad Emrić

 

Pripremila : Senada Avdagić

Munja2

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 150 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 606 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda