Ni kiša nije omela planinare da uživaju u šetnji obalama bajkovite Krušnice

Foto: inmedia.ba Foto: inmedia.ba

Više od 150 planinara iz različitih planinarskih društava s područja Bosne i Hercegovine i regije sudjelovalo je u uzbudljivoj planinarskoj šetnji pod nazivom “Pohod na Šujnovac i Krušnicu”. Ovaj događaj održan je protekle subote u organizaciji Planinarskog društva “Grmeč” iz Bosanske Krupe, unatoč lošem vremenu i kiši koja je padala tokom većeg dijela dana. Uprkos tome, sudionici su uživali u prekrasnom okruženju ovog gradića i prirodi koja predstavlja pravi raj za sve planinare.

Šetnja se odvijala duž jedne od najljepše uređenih planinarskih staza koja se prostire od brda Šujnovac do izvora Krušnice, jedne od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini. Staza je pogodna za rekreativce i osobe s manjom fizičkom spremom, te se često na njoj može susresti mnoštvo šetača.

“Ciljevi naših planinarskih šetnji i pohoda su promocija prirodnih ljepota i doprinos razvoju turizma na području naše općine. Rekreacija u prirodi i netaknuta ljepota krajolika osvajaju posjetitelje prirodnom raznolikošću. Staze su dostupne svima koji vole prirodu, žele šetati, rekreirati se i na taj način obogatiti svoj život”, rekao je Kenan Saračević, predstavnik Planinarskog društva “Grmeč”.

Konačna destinacija sudionika pohoda bila je planinarski dom koji se nalazi u blizini izvora Krušnice, ispod obronaka Grmeča. Ova smaragdna ljepotica, koja se prostire na oko sedam kilometara, ulijeva se u rijeku Unu, te protječe kroz prekrasan krajolik obilježen gustim zelenim šumama. Zbog svog kratkog toka, Krušnica spada među hladne rijeke, a njena prosječna godišnja temperatura iznosi oko deset stupnjeva. Izvor je značajnog kapaciteta, a u prošlim desetljećima provedena su istraživanja u kojima su sudjelovali ronioci iz Francuske i Poljske. Tokom istraživanja otkrivena su prostrana podzemna jezera i dvorane, što je ukazalo na veliko hidrološko bogatstvo koje još nije u potpunosti istraženo.

Izvor: Inmedia.ba

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1651 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa