Čestitka bosanskokrupskim planinarima uz Dan planina

Generalna skupština UN-a proglasila je 11. decembar, počevši od 2003. godine, kao Međunarodni dan planina.

Ova odluka rezultat je uspjeha Međunarodne godine planina, koja je obilježena 2002., na prijedlog UN-a, budući da je pomogla povećanju globalne svijesti o važnosti planina, uspostavljanju nacionalnih odbora u 78 zemalja te jačanju saveza kroz promociju stvaranja Međunarodnog partnerstva za održivi razvoj u planinskim područjima, poznat kao „Planinska suradnja“ naslovljen kao Svjetski sastanak o održivom razvoju u Johannesburgu.FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) je tada zadužena kao vodeća agencija za obilježavanje Međunarodnog dana planina.

Ovom prilikom ,kada je u pitanju općina Bosanska Krupa Dan planina prilika je da se sjetimo da će za nekoliko dana Planinarsko društvo „Grmeč“ iz Bosanske Krupe napuniti punih deset godina postojanja ,sa velikim brojem članova koji su tu od prvog dana i koji su uspjeli u prvoj deceniji svog rada uspostaviti suradnju s brojnim planinarskim društvima u našoj zemlji,ali i u susjednoj Hrvatskoj, zajedno pohodili brojne vrhove naših planina,educirali se za planinske vodiče i trasirali brojne planinarske staze,organizirali svake godine svoja tradicionalna pješačenja i druženja i najbitnije, postali društvo pred čijim se aktivnostima često zamislimo i poželimo uživati u planinama,njihovim vrijednostima,te sami sebi,ako smo iole osviješteni –stavljamo obavezu njihovog poštovanja i čuvanja kao imperativ.

70506861 2244088539035544 7894574932896514048 o

 

Također,treba istaknuti i Planinarsko-edukativno ekološko društvo „Pset“ iz Bosanske Krupe koje uspješno radi na području Općine Bosanska Krupa,okuplja mlade,njeguje ljubav prema planinama te uči ponovo svoje članove o vrijednim kompetencijama koje treba da usvoji planinar koji želi srasti s dušom planina,upoznajući ih,usvajajući njihove prirodne zakonitosti i ugođaje koje one daruju jačajući duh,zdravlje u svakom biću.Pomenimo izvanredne rezultate koje su članovi „Pseta“ postigli u takmičenjima u orijentirungu i orijentaciji kao članovi Planinarskog saveza ,kao i najnoviji projekt koji su uspjeli realizirati sa svojim članovima u Prvoj osnovnoj školi,čiju salu krasi i prva vještačka stijena koja će služiti za stjecanje vještina penjanja svih učenika,ali i za treninge članova „Pseta“, koji u narednoj takmičarskoj sezoni očekuju još bolje rezultate u novoj takmičarskoj sezoni.Također istaknimo i uspješno savladane vrhove planinara „Grmeča“Age Redžića koji je u godinu dana svog aktivnog planinarenja zastavu Bih i svog planinarskog društva postavio na dosta vrhova austrijskih Alpa,vrhova Europe,,Afrike i koji se sprema za Južnu Ameriku i vrhove francuskih,talijanskih i švicarskih Alpa u narednoj godini.

Planine su važne za život! Živjeli na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje ljudski životi ovise o planinama više nego što se to može i zamisliti.

Planine opskrbljuju sa čak 70% cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 25 posto biljnih i životinjskih vrsta, ali i čak svakom desetom stanovniku planete.

Upravo je zato Međunarodni dan planina prilika za stvaranje svijesti o važnosti planina za život ljudi, ali i uopćteno za život čitavog živog svijeta.

Obilježavanjem ovog dana naglašava se važnost postavljanja granica u iskorištavanju planinskih područja kao i poticanje stvaranja partnerstva koje će donijeti pozitivne promjene planinama, šumama i gorama.

Usprkos tome, zbog konstantnog uništavanja okoline, čemu su uzroci klimatske promjene, rudarska industrija, oružani sukobi te glad i siromaštvo, ta čudesna mreža planinskog života je pod stalnom prijetnjom.

Svim planinarima iskrene čestitke uz današnji dan i tradicionalni pozdrav -Vedro !

 

Dževada Štancl

 

72695744 974220209579153 2462982848823427072 o

Zadnji put promjenjen srijeda, 11 Decembar 2019 14:14
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 611 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1594 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa