BH Novinari apeluju na medije da prijave svaku vrstu političkih, interesnih ili ideoloških pritisaka

Udruženje/udruga BH Novinari apelovalo je na medijske radnike u Bosni i Hercegovini da svaku vrstu političkih, interesnih ili ideoloških pritisaka, prijetnji ili zastrašivanja prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja/udruge BH Novinari, kao i nadležnim policijskim i pravosudnim istražnim organima.

Udruženje je uputilo ovaj apel potaknuto pojačanim tenzijama u javnom prostoru i iskustvima ranijih predizbornih perioda obilježenih pritiscima na novinare u Bosni i Hercegovini. 

- Vrijeme pred nama bit će izazovno za novinarsku struku. Jačanje nacionalizma, političke manipulacije, ideološke konfrontacije i prijetnje, samo su neki od fenomena koje možemo očekivati u predizbornom periodu. Navedom svjedočimo već danas,  još snažnija radikalizacija javnog komunikacijskog prostora uslijedit će u periodu zvanične, izborene kampanje u septembru. Vodeći nacionalni lideri već su jedan broj medija uvukli u svoje političke igre, tretiraju ih kao moćno sredstvo političke i nacionalističke propaganda, a ne profesionalnog i objektivnog izvještavanja u interesu cjelokupne javnosti - saopćeno je iz Udruženja/udruge BH Novinari. 

Udruženje napominje da svjedočimo također nekritičkom prenošenju izjava politčara, ostrašćenih  i tzv. analitičara i stručnjaka, kao i direktnom kopiranju njihovih statusa sa društvenih mreža u medijske sadržaje, bez novinarske analize i pluralisitčkog pristupa, kao i da ovakvi postupci urednika ozbiljno dovode u pitanje javnu funkciju i kredibilitet medija, a građane lišavaju osnovnog ljudskog prava na pristup objektivnim, sveobuhvatnim i tačnim informacijama. 

Udruženje/udruga BH Novinari apeluje na medije da u interesu demokratskog razvoja ovog društva, novinarske etike i standarda struke, u ovo osjetljivo vrijeme biraju sagovornike kojima dodjeljuju ekspertski ili informativni prostor, da objektivno, privrženo miru, demokratiji i vladavini prava obavljaju svoj posao, uz potreban kritički pristup i jednaku distancu prema svim sagovornicima.

- Ohrabrujemo vas da ostanete moćna snaga društvenog korektiva, te da računate na strukovno savezništvo i profesionalnu podršku - stoji u apelu. 

BH novinari i Linija za pomoć novinarima imaju mrežu 22 advokata iz svih dijelova države. Putem BH novinara,  mediski radnici se mogu obratiti mreži advokata već danas i koristiti njihovu besplatnu pravnu i stručnu pomoć u slučaju napada, prijetnji ili pokušaja političkih i nacionalnih lidera na prisilu na rad u njihovom interesu a ne u interesu javnosti i građana.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 207 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2387 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa