Šteta od decembarskih poplava u Bosanskoj Krupi 292 000 KM

Konačna procijenjena šteta na području grada Bosanska Krupa od poplava koja su Bosansku Krupu pogodile decembra prošle godine iznosi 292 077 KM. Ovaj podatak juče je iznešen na VI vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bosanska Krupa koja i jeste održana upravo sa ciljem usvajanja Konačnog izvještaja Komisije za procjenu štete kako bi se moglo nastaviti sa daljnjom procedurom. Naime, ovaj izvještaj se trebao naći na redovnoj sjednici Gradskog vijeća 29.maja, no usljed novih poplava odlučeno je da se ubrza sva procedura, a kako bi Komisija mogla preći na popis šteta od majskih poplava.

Izvještaj, na koji je bilo nekoliko zamjerki od strane vijećnika i koje su se odnosile na žalbe pojedinih gradjana o načinu procjene štete, usvojen je na kraju jednoglasno. Komisija je objasnila da se postupati mora prema uredbi na osnovu koje su i sačinjeni kriteriji.

Razlog zašto sva procedura traje skoro pola godine jesu oprečne upute sa nivoa Kantona, gdje su , prema njihovim riječima, tri puta morali mijenjati metodologiju rada. Kako su rekli sada, nakon usvojenog izvještaja komisije zahtjev ide prema Vladi USK koja bi trebala odobriti dio sredstava, a u medjuvremenu pravna i fizička lica koja su u roku prijavila nastalu štetu će biti obaviješteni pismeno o konačno procijenjenoj visini štete na njihovim materijalnim dobrima. Nakon toga će biti upućen poziv za podnošenje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć za saniranje štete kao posljedica prirodne nepogode u skladu sa raspoloživim sredstvima planiranim za ove namjene.

Podsjetimo, obilne kišne padavine koje su od 10.decembra prošle godine zadesile Grad Bosansku Krupu imale su za posljedicu izlijevanje rijeka Une i Krušnice kao i lokalnih potoka koje su poplavile okolna zemljišta, objekate i putnu kominikaciju u Bosanskoj Otoci i Baštri. Zabilježen je porast nivoa rijeke Une, do tada najviše tačke od 336 cm. Veličina ugroženog područja iznosi oko 3000 ha. Ovom prirodnom nesrećom zahvaćena su 54 domaćinstava i 89 osoba. Gradska komisija za procjenu štete zaprimila je 91 prijavu podnešenu od strane fizičkih i pravnih lica od čega je 19 odbačeno. Obzirom na obim i prirodu nastale štete odnosno na kojim materijalnim dobrima je pričinjena šteta radile su tri stručne komisije. Procijenjena šteta na građevinskim i infrastrukturnim objektima iznosi 165 322 KM. U odnosu na građevinske objekte i putnu infrastrukturu šteta u poljoprivredi je manja i iznosi 7525 KM.

Komisija je popisala pričinjenu štetu i izvršila obračun štete kod 54 fizička lica koja iznosi 86 116 KM i 18 pravnih lica koja iznosi 186 750 KM. Troškovi privremenih mjera odbrane od poplava iznose 18 428 KM. Troškovi rada gradske i stručnih komisija iznosi 783 KM. Konačna procijenjena šteta na području grada Bosanska Krupa je 292077 KM.

Renata Stijelja

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1825 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa