Općina Bosanska Krupa nije dobila budžet- slijedi li njegovo proglašenje!?

FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

Ni iz drugog pokušaja nije prošao Prijedlog budžeta Općine Bosanska Krupa koji je ponudjen u iznosu od 9.358.302 KM.

Za budžet su ponovno bili vijećnici SDP-NES i dva nezavisna vijećnika(NiP), dok su suzdržani bili SDA-DF-nacionalna manjina. Odluka o privremenom finansiranju je istekla ovog posljednjeg dana marta, a načelnik općine Armin Halitović najavio je prema Statutu, u ovoj situaciji, zakonsku mogućnost, a to je proglašenje budžeta.

Iako je sjednica iz drugog pokušaja otvorena, podržan dnevni red,u sali na prozivci bilo prisutno 20 vijećnika, kasnije 21, iako se činilo da će ovaj put to biti samo rutinska sjednica sa tri tačke koje su zbog epidemiološke situacije uzete u razmatranje kao prioritetne, to se ipak nije dogodilo.Već sam početak rasprave oko budžeta i uloženih amandmana govorio je da sjednica neće ići predvidjenim tokom.Vijećnici su se sporili oko iznosa predvidjenih za finansiranje različite infrastrukture, podrške ustanovama, projekata koji se hoće ili neće podržati. Potom je uslijedila jedna pauza pa druga pauza, a onda, kada su ušli u salu zamjenik predsjedavajućeg Mirsad Jusić je amandmane dao na glasanje, a onda i sam prijedlog budžeta. Podrške nije bilo niti za amandmane niti za budžet. Govoriti o tome kakav je budžet, za ovaj izvještaj možda je sad manje važno koliko je bitna činjenica da je Odluka o privremenom finansiranju istekla i da sa prvim danom mjeseca aprila Općina ulazi u blokadu ukoliko se budžet od strane općinskog načelnika ne proglasi ili ne dodje do dogovora u narednim danima.

Da će upravo da ide na proglašenje budžeta potvrdio nam je i sam načelnik Halitović u izjavi koju je dao po završetku sjednice:

Nije bilo kompromisa medju sudionicima dogovora, predsjednici klubova nisu se mogli dogovoriti oko minimuma izmijena , a onda nije bilo ni većine da se usvoji budžet za 2021.godinu.Sve su procedure ispoštovane, s obzirom da budžet nije donešen, ja ću najvjerovatnije već sutra u skladu sa svojim ovlaštenjima donijeti odluku o proglašenju budžeta.To je prvi put u ovih 13 budžeta da moram donijeti ovakvu odluku, ali ja jednostavno ne mogu i ne smijem da dovedem u blokadu ni Općinu ni javne ustanove ni preduzeća čiji je osnivač općina Bosanska Krupa.Kada se steknu uslovi vjerovatno ćemo uraditi neki rebalans, jer danas je bilo i dobrih prijedloga, vrijeme je pred nama i možemo se usaglašavati.“

Izjave smo uzeli i od svih predsjednika ili predstavnika klubova vijećnika u Općinskom vijeću Bosanska Krupa:

Alen Lipovača(SDP):

-      Što se tiče SDP-a mi nismo učestvovali u kreiranju ovog budžeta, ali zbog epidemiološke situacije i iako nam nije prihvaćen naš amandman mi smo odlučili da podržimo ovaj budžet. Sutra idemo u blokadu Općine ukoliko načelnik ne proglasi budžet.

Adis Hamzić ( SDA) :

-      Bilo je amandmana i od pozicije i od opozicije. Nažalost nismo uspjeli naći kompromis iako smo imali pauzu i mi jednostavno takav budžet nismo mogli podržati, ali vjerujem da je jutro pametnije od noći i da ćemo u narednim danima naći kompromis.

Samir Jašaragić(nezavisni – bivši NiP) :

-      Ja i kolega Bratić smo podržali budžet pokazujući time odgovornost prema stanju i u državi i u općini. Mislim da tu odgovornost nisu pokazali vijećnici iz pojedinih političkih stranaka koji čine većinu time što nisu podržali budžet kojeg su oni vjerovatno dogovarali sa aktuelnim načelnikom.Amandmani opozicije nisu usvojeni, ali svejedno mi smo budžet podržali.

Midhad Arnautović(NES- bivši ASDA):

-      Današnja sjednica je našalost pokazala da u Općinskom vijeću ne postoji jasna većina. Zakonski rok od 90 dana za usvajanje budžeta je istekao.Većina koju čine SDA i DF nažalost prošli put su oborili dnevni red , danas je oborila budžet i komunalnu potrošnju i očigledno je da ta većina djeluje protiv općine Bosanska Krupa i protiv njenih gradjana.Sada ostaje ta zakonska mogućnost da već sutra prvog dana aprila općinski načelnik proglasi budžet.

Zaharije Mesić ( DF) :

-      Klubovi SDA i DF su bili za usvajanje budžeta i mi smo imali nekoliko amandmana koji nisu bili sporni za budžet. Medjutim najveći problem je bio kada je predsjednik kluba NES(ASDA) izišao i dao prijedlog o rasporedjivanju sredstava od puteva koja uopće nisu bila planirana budžetom. Smatram da ova situacija može da se prevazidje, da ovo nije veliki problem i da će do dogovora doći, ali jednostavno nismo mogli da pristanemo na ucjene od strane NES-a.

Vijećnici takodje nisu podršali ni Prijedlog programa zajedničke komunalne potrošnje, dok je Prijedlog rješenja o utvrdjivanju javnog interesa za rekonstrukciju regionalnog puta do naselja Arapuša usvojen jednoglasno.

Na kraju možemo rezimirati- Odluka o privremenom finansiranju istekla je sa posljednjim danom mjeseca marta, a time i mogućnost da vijeće u zakonom predvidjenom roku donese budžet za 2021.godinu. Načelnik Općine Bosanska Krupa sada prema Statutu ima mogućnost, što je i najavio, da donese odluku o proglašenju. Da li će u narednim danima doći do ponovnog sjedanja za „pregovarački sto“ u ovom momentu sa sigurnošću se ne može reći iako jedan dio vijećnika tvrdi da će se ka tome ići.

Opširnije o svemu u programu RadioBK sutra(01.04) od 12,30 sati, dok snimak ove sjednice emitujemo u nedjelju od 10 sati.

Renata S.

Zadnji put promjenjen srijeda, 31 Mart 2021 19:45
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 671 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2701 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa