Članak je filtriran: April 2022

Na Dan šehida 03.maja u Hasanagića selu u Bosanskoj Otoci biće otvoreno spomen obilježje šehidima i poginulim civilima ovog naselja. Riječ je o šest boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine i dva civila.Otvor spomen obilježja je u 14 sati, a kako su istakli iz organizacionog odbora i ovim činom želi se od zaborava otrgnuti sjećanje na šehide i civilne žrtve tokom agresije na našu zemlju.

RadioBK

Objavljeno u VIJESTI
subota, 30 April 2022 08:13

U susret Ramazanskom bajramu

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, u ponedjeljak, 02. maja, dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta. Kako je potvrđeno ispred MIZ Bosanska Krupa, bajram-namaz će se klanjati u 6.23 sati u svim džematima Medžlisa.

Nakon dvije godine obilježene pandemijom koronavirusa i mjerama njene prevencije koja je, kako ističe Muhamed ef. Begić, glavni imam MIZ Bosanska Krupa, uticala na sve sfere našeg života, pa tako i na vjerski život, ove godine Bajram dočekujemo u pozitivnom ozračju.

„Očekujemo veliki broj vjernika, naših sugrađana koji će, akobogda, doći iz dijaspore. Mislim da će ovaj Bajram proteći u jednom pozitivnom ozračju i jednoj lijepoj atmosferi – da će naše ulice ponovo oživjeti, naši gradovi, sela, mahale ponovo dobiti onu čar koju su imali prije ovog egzodusa koji je učinio svoje pa da su nam i ulice i mahale pa, eto, i džamije, ostale puste“, rekao je Muhamed ef. Begić, glavni imam MIZ Bosanska Krupa.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Tim povodom, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, u saradnji sa MIZ Bosanska Krupa, upriličit će obilazak šehitluka Soline u Jezerskom i Ometaljka u Pištalinama gdje će se u 11.00 sati proučiti Jasin pred duše onih koji su, kako kaže ef. Begić, „uvakufili svoje živote u našu domovinu.“

Drugog dana Ramazanskog bajrama u 17.30 minuta u Domu kulture održat će se Bajramska akademija mektebskih polaznika na kojoj će se predstaviti svršenici mektebske pouke i biti promovisani oni koji su na mektebskim takmičenjima ostvarili poseban uspjeh, a uz prisustvo imama (muallima) mektebskih polaznika.

„Po prvi put ćemo tu, na jednom mjestu, promovisati i javnost upoznati sa svima onima koji će ove godine završiti mektebsku nastavu, ono, kako mi, tradicionalno, kažemo 'dati hatme'. Na kraju će biti promovisani i oni najbolji ispred mekteba koji su osvojili rezultate na mektebskom takmičenju na nivou medžlisa održanom nekoliko dana prije ramazana“, kaže ef. Begić.

Prije Bajramske akademije klanjat će se ikindija namaz u Gradskoj džamiji i upriličiti defile mektebskih polaznika od Gradske džamije do Doma kulture.

Gosti svečanosti su muftija bihaćki hfz.Mehmed ef.Kudić sa saradnicima, gradonačelnik Bosanska Krupa Armin Halitović i ispred generalnog pokrovitelja organizacije 4Life Hamdija Abazović.

Podsjećamo, bajram-namaz klanjat će se u ponedjeljak, 02. maja, u 06.23 sati u svim džematima MIZ Bosanska Krupa.

Azra I.

Objavljeno u VIJESTI

Juče je održana treća redovna sjednica Gradskog vijeća Bosanska Krupa na kojoj je u odnosu na predloženi dnevni red izmjena bila samo u jednoj tački, odnosno na dnevni red je dodan Pravilnik o izmjeni Pravilnika o vrstama, kriterijima i načinu raspodjele novčanih sredstava iz Budžeta za 2022. godinu - Poticaj za poljoprivredu kojom je predvidjeno da se u odnosu na prethodnih 150 000 maraka sada 200 000 maraka usmjeri na sufinansiranje troškova kupovine repromaterijala tj. sjemena, mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava za proljetnu sjetvu, kukuruza, jarih žitarica idr. , a da se kroz rebalans budžeta, koji bi prema najavama uslijedio uskoro, osiguraju sredstva za sufinansiranje troškova ugovorene proizvodnje krastavca kornišona, jagodičastog voća i sl. Vijećnici su ovakav prijedlog prihvatili bez diskusije.

Bez diskusija je uglavnom prošla cijela sjednica na kojoj se izmedju ostalog našla i izmjena i dopuna odluke budžeta za ovu godinu gdje se pojedine stavke u budžetu koriguju kao što je npr. korekcija iznosa sredstava za objekte vodovoda i kanalizacije Hodžinac – Sulejmanovići u korist objekta vodovoda i kanalizacije – JKP 10. Juli – Vodovod Gornji Ramići.

Vijećnici su prihvatili i godišnji izvještaj o izvršenju budžeta Bosanske Krupe za prošlu godinu. Nešto više od dva miliona maraka preneseno je u ovu, a sredstva su namijenjena uglavnom za finansiranje započetih i planiranih projekata. Takodje, vijećnici su prihvatili Rješenje o razrješenju dužnosti člana Općinske izborne komisije Bosanska Krupa.Naime, Aida Šertović,dugogodišnji člna OIK-a Bos.Krupa, podnijela je ostavku početkom marta, a u medjuvremenu Gradsko vijeće je raspisalo konkurs za popunu upražnjenog mjesta na koji se javilo pet kandidata od kojih su tek dva pristupila intervjuu (Edita Džafić i Elmedina Kavazović ,obje diplomirani pravnici). Komisija koja je obavila intervju, čulo se od predsjedavajućeg Gradskog vijeća Alena Lipovače, odlučivala je kroz nijanse i prednost dala Elmedini Kavazović koja je na jučerašnjoj sjednici i imenovana za člana ,sada Gradske izborne komisije. Konačna procedura je okončana kada stigne i saglasnost Centralne izborne komisije BiH.

Tonski snimak ove treće redovne sjednice Gradskog vijeća Bosanska Krupa nećemo emitovati ove nedjelje zbog praznika, već u iduću nedjelju, 8.maja od 12,30 minuta.

Renata S.

Objavljeno u POLITIKA

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.
Temperature zraka u 08 sati (°C):
Bjelašnica -1;Bihać, Bugojno, Sokolac 6;Sanski Most, Široki Brijeg, Srebrenica 7;Sarajevo 8;Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Grude, Livno, Tuzla 10;Zenica 12;Trebinje 15;Neum 16;Mostar 17;
Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS
Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. U Hercegovini vjetar poslije podne u skretanju na zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 17 do 22, na jugu do 25 °C.
U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 19 °C.
U nedjelju 01.05.2022., pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne porast naoblake u Bosni praćen pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini naoblačenje krajem dana ili tokom noći. Vjetar slab na jugozapadu Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 7 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 17 do 22, na jugu do 25 °C.
U ponedjeljak 02.05.2022., pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 18, na jugu zemlje do 20 °C.
U utorak 03.05.2022., pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima, uglavnom u Hercegovini, zapadnim, djelimično centralnim i istočnim područjima Bosne. Prestanak padavina u drugom dijelu poslijepodneva. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 20, na sjeveru Bosne do 23 °C.
U srijedu 04.05.2022., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 20, u Hercegovini i na sjeveru Bosne do 24 °C.

Izvor: FHMZ

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
petak, 29 April 2022 11:06

Dan šehida u utorak, 03. maja

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida.

To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast i domovinu.

Tim povodom Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Bosanska Krupa u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Bosanska Krupa upriličit će obilazak šehitluka i učenje Jasina, u utorak, 03.maja, prema sljedećem protokolu:

-      09,30 sati – polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi

-      10,00 sati – polaganje cvijeća na spomen obilježju u Bosanskoj Otoci

-      10,30 sati – obilazak Šehitluka “Soline” u Jezerskom i “Ometaljka” u Pištalinama

-      11,00 sati – učenje Jasina pred duše naših šehida

 

                                                       Predsjednica Upravnog odbora

                                                                   Šabić Ajša

Objavljeno u VIJESTI

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa drugog dana Ramazanskog bajrama bit će upriličena Bajramska akademija mektebskih polaznika kojom će se obilježiti i kraj mektebske godine.

Bajramska akademija održat će se u utorak, 3.maja u Domu kulture u Bosanskoj Krupi od 17,30 sati.

Prije Bajramske akademije klanjat će se ikindija namaz u Gradskoj džamiji i upriličiti defile mektebskih polaznika od Gradske džamije do Doma kulture.

Na Bajramskoj akademiji predstavit će se svršenici mektebske pouke i promovisani oni koji su na mektebskim takmičenjima ostvarili poseban uspjeh, a uz prisustvo imama (muallima) mektebskih polaznika.

Gosti svečanosti su muftija bihaćki hfz.Mehmed ef.Kudić sa saradnicima, gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović i ispred generalnog pokrovitelja organizacije 4Life Hamdija Abazović.

Bajramska akademija mektebskih polaznika održat će se drugog dana Ramazanskog bajrama, u utorak, 3.maja od 17,30 sati u Domu kulture u Bosanskoj Krupi.

RadioBK

Objavljeno u VIJESTI

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Hercegovine je sunčano. Više oblačnosti ima na sjeveru Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Bjelašnica -1; Bihać 7; Tuzla 8; Banja Luka, Bugojno, Doboj i Sanski Most 9; Bijeljina, Gradačac, Grude, Jajce i Sarajevo 10; Zenica 11; Livno i Prijedor 12; Široki Brijeg i Trebinje 15; Neum 16; Mostar 18°C.

BIOPROGNOZA: Biometeorološke prilike biće povoljnije na jugu, uz stabilnije vrijeme i više sunca. U unutrašnjosti će izraženija naoblaka i povremene slabije padavine loše djelovati na raspoloženje većine populacije, te kod meteoropata uzrokovati umjerene reakcije u vidu glavobolje i dekoncentracije. Hronični bolesnici ne bi trebali imati jačih tegoba. Uz porast temperatura tokom dana, poželjno je slojevito odijevanje.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu do 24°C.

Subota: Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C.

Nedjelja: U Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana širom zemlje će usloviti pljuskove i slabu grmljavinu. Bez padavina na jugu. Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 24°C.

Ponedjeljak: Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 20°C.

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 24 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 6°C , vlažnost zraka 75% , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 75 cm, u Bosanskoj Otoci 116 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
četvrtak, 28 April 2022 09:01

Europska sedmica imunizacije

Svake godine, zadnje sedmice u aprilu, obilježava se Evropska Sedmica Imunizacije kako bi se ukazalo na značaj imunizacije, kao dugogodišnje uspješne i bezbjedne zdravstvene aktivnosti u sprječavanju opasnih bolesti i zaštiti života svih životnih dobi.

Ovogodišnji slogan kampanje jeDugŽivotZaSvečime se želi ukazati da vakcinacija u konačnici omogućava dug i dobro ispunjen život. Ne zaboravite - imunizacija ne prestaje sa završetkom djetinjstva i neke vakcine trebamo primiti i u odrasloj dobi, naročito kada ostarimo.

Vakcine su jedan od najvećih izuma biomedicine i spašavaju ogroman broj života širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija procjenuje kako godišnje vakcine spasu 2-3 miliona života. Vakcine poboljšavaju kvalitet života, smanjuju rizik od smrti djece ispod 5 godina, produžavaju starijim osobama život. Cjeloživotna vakcinacija je najbolji način kontrole bolesti i doprinosi poboljšanju kvaliteta zdravlja, a time, posredno, i života.

Protiv 29 bolesti postoje razvijene vakcine, no ne daju se u svakoj zemlji sve te vakcine. Uobičajene vakcine kod nas su vakcine protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR), polija (kao inaktivna vakcina u nekim kombinovanim vakcinama poput Pentaxim), vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, protiv gripe, COVID-19…

Važno je imati svijest da s vakcinacijom nismo završili kada prođe period djetinjstva i adolescencije. U odrasloj dobi je potrebno primiti neke dodatne vakcine – ili nove, ili bustere (pojačivače, revakcine) već primljenih vakcina.

Nažalost, MMR vakcina još uvijek nije u BiH dostupna za odrasle. Za odrasle osobe bi bilo važno da povremeno obnove vakcine protiv tetanusa ili, još bolje, da svakih 10-tak godina prime vakcinu protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja.

Također, pametno je primiti i vakcinu protiv gripe, naročito ako ste stariji od 65 godina ili imate neku hroničnu bolest. Za osobe treće dobi bi bilo naročito dobro primiti upravo kombinovanu vakcinu protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja, koja, nažalost, još nije dostupna u BiH iako se u zemljama Zapada praktično rutinski daje starijim osobama. Za starije je preporučljiva i vakcina protiv herpesa.

Trudnice bi trebale primiti vakcinu protiv tetanusa ili protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja (DTaP) te vakcine protiv gripe i protiv COVID-19.

Vakcine koje nedostaju ponuđene bar kao elektivne za djecu su vakcina protiv rotavirusa, protiv HPV i pljuskavica. Nadajmo se da će ove vakcine uskoro biti ponuđene kao izborne.

Svjetska Sedmica imunizacije 2022. se održava pod motom “Dug život za sve!” i stavlja akcenat na to koliko je važna cjeloživotna vakcinacija.

Dževada Štancl

Objavljeno u VIJESTI

Ovog petka, 29.aprila održaće se treća redovna sjednica Gradskog vijeća Bosanska Krupa sa predloženim dnevnim redom od sedam tačaka.

Medju pomenutim tačkama je izmjena i dopuna odluke budžeta za ovu godinu gdje se pojedine stavke u budžetu koriguju kao što je npr. korekcija iznosa sredstava za objekte vodovoda i kanalizacije Hodžinac – Sulejmanovići u korist objekta vodovoda i kanalizacije – JKP 10. Juli – Vodovod Gornji Ramići. Na dnevnom redu je i godišnji izvještaj o izvršenju budžeta Bosanske Krupe za prošlu godinu. Nešto više od dva miliona maraka preneseno je u ovu godinu, a sredstva su namijenjena uglavnom za finansiranje započetih i planiranih projekata. Na dnevnom redu ove sjednice nalazi se i Rješenje o razrješenju dužnosti člana Općinske izborne komisije Bosanska Krupa.Naime Aida Šertović,dugogodišnji člna OIK-a Bos.Krupa, podnijela je ostavku početkom marta, a u medjuvremenu Gradsko vijeće je na prošloj sjednici donijelo odluku o raspisivanju konkursa za popunu upražnjenog mjesta.Prema nezvaničnim informacijama pet kandidata se javilo na konkurs i sada preostaje da obave intervju sa članovima komisije, a nakon toga na istoj ovoj sjednici i imenuju novog člana.Sjednica počinje od 15,30 sati.

Renata S.

Objavljeno u POLITIKA
Stranica 1 od 12

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1243 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa