MINISTARSTVO OBRAZOVANJA TVRDI DA SU ZAHTJEVI I PRIGOVORI SINDIKATA NEOSNOVANI

FOTO: RTV USK FOTO: RTV USK

Prema riječima ministra obrazovanja Almina Hopovca pedagoški standardi su mijenjani nekoliko puta od 2018. godine kako bi bila sačuvana radna mjesta u osnovnim i srednjim školama.

Posljednjim izmjenama maksimalno je smanjen broj djece u odjeljenjima kako bi što manje prosvjetara bilo na listi tehnološkog viška.  Ove godine je problem riješen tako što su 133 nastavnika imenovana asistentima u nastavi. Želim reći da su naši pedagoški standardi u odnosu na druge evropske zemlje i susjedne zemlje najniži i da je minimum broja učenika u odjeljenjima, ispod standarda drugih zemalja. Dakle zahtjevi Sindikata da mi izmjenama standarda idemo još dolje nisu opravdani“, kazao je ministar Hopovac.

U Ministarstvu ističu da se izmjenama nastavnih planova bavi ekspertna grupa koja učestvuje u otpočetoj  kurikularnoj reformi. Kada je u pitanju Kolektivni ugovor do njegovog kršenja nije došlo, kazala je Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva i dodala da važećim Kolektivnim ugovorom nije definirana pandemija i otežani uvjeti rada uslijed pandemije.  

Ne stoji ni prigovor Sindikata da se plata zaposlenima u obrazovanju nije mijenjala godinama, rečeno je. Primjenom Kolektivnog ugovora od 1. januara 2018. godine najniža plata zaposlenih sa šestim stepenom obrazovanja u osnovnim i srednjim školama uvećana je za 183 marke, za zaposlene sa sedmim stepenom stručne spreme povećanje je iznosilo 54 marke. To je okvir za sve ostale, niže platne razrede.

Od 1. septembra 2018. godine  osnovica je iznosila 302 marke i samim tim došlo je linearnog povećanja svima po 42 marke. Treće povećanje je došlo potpisivanjem posljednjeg Kolektivnog ugovora u kojem je do povećanja došlo kod pomoćnog i tehničkog osoblja, nastavnika praktične nastave i asistenata. Povećanje se kretalo od 103 do 151 KM, istakla je Nezira Muzaferović, pomoćnica ministra za finansije.  

Zahtjev za povećanje plata zaposlenih u obrazovanju u visini od 6% tek će biti razmatran u saradnji sa Sindikatima, najavljuju iz Ministarstva.  Prema procjeni na mjesečnom nivou povećanje bi iznosilo  223.000 maraka za osnovno obrazovanje i 103.000 za srednje. Na godišnjem nivou je to 3.9 miliona maraka.  

(RTV USK)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 104 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 296 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa