Prosvjetari iz USK Svjetski dan učitelja obilježavaju protestnom šetnjom

FOTO: Fena FOTO: Fena

Predstavnici i članovi sindikata predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) obilježavaju protestnom šetnjom u Bihaću 5. oktobar - Svjetski dan učitelja.

-Prinuđeni smo i na ovakav način izraziti nezadovoljstvo zbog pedagoških standarda koji nisu zadovoljavajući ni za učenike, ni za nastavnike. Također, zbog Pravilnika o prijemu u radni odnos koji je donesen bez saglasnosti sindikata i kojim se omogućava još veća politizacija u obrazovanju. Razlozi su i Pravilnik o tehnološkom višku jer je i on usvojen bez saglasnosti sindikata, zatim kršenje Kolektivnog ugovora potpisanog u decembru prošle godine, kao i šest posto manja plata u odnosu na ostale budžetske korisnike - izjavila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović izrazio je žaljenje što je protestna šetnja u Bihaću na neki način centralno dešavanje obilježavanja Svjetskog dana učitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

-Nažalost, u Unsko-sanskom kantonu se ponovo desila katastrofalna diskriminacija prosvjetnih radnika. Tako su oni koji su u proteklih godinu i po dana nosili obrazovni proces sa učenicima i roditeljima kažnjeni na način da jedino njima nije povećana plata. Tako su skupštinski zastupnici koji nemaju sjednice i državni službenici koji nisu radili nagrađeni povećanjem plata jedino prosvjetni radnici to izgleda nisu zaslužili. Žalosna je i činjenica da se to dešava samo u ovom kantonu. Moram reći i da je jedna od naših današnjih poruka ta da nećemo dozvoliti da jedino prosvjetari budu iskazivani kao tehnološki viškovi zbog odlaska velikog broja građana iz ovog kantona. Neka se krene od ministarstava i organa uprave, pa tek onda prosvjetnih radnika - poručio je Šatorović.

Predstavnici sindikata obrazovanja USK naglasili su i kako će današnja protestna šetnja zapravo biti prvi simbolični korak u njihovoj sindikalnoj borbi, ukoliko članovi kantonalne vlade ne nađu volje i razumijevanja za dijalog i određena rješenja.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 102 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 347 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa