Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Atina Zlatne niti
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Atina Zlatne niti

Od četvrtka „Zlatne niti“ u rukama čitalaca

petak, 21 Februar 2020 12:38

Tražila se stolica više u prepunoj sali Doma kulture Bosanska Krupa u četvrtak na sij promociji zbirke učeničkih radova koju je skoro dvije decenije čuvala,prikupljala nastavnica,a u jednom dijelu svog rada i bibliotekarka osnovne škole „Mirsad Salkič“ „ Čava ,Krupljanka Atina Mušić.Svi ti stihovi i proza bili su njena stalna vraćanja na čitanje napisanog na listovima u fasciklu,pa se tako rodila ideja da se najbolji radovi,među njima i oni koji su nagrađeni na općinskim,kantonalnim i federalnim takmičenjima ,objave u jednoj knjizi,kako bi svjedočili o toj već poznatoj kulturnoj enigmi za mnoge da su kKajišnici i Krajiškinje oduvijek bili dobri bilježnici lijepih riječi i misli ,stihova,putopisa zapisivača trenutka i vremena.

Put od zamisli do ostvarenja Atininog sna bio je dug,jer sa finasiranjem takvih projekata nije bilo lako.Atina Mušić je baš u to vrijeme i sama počela pisati.U jednom trenutku ,poslije brojnih zahtjeva za sredstva kojim bi odštampala Zbirku,odlučila je to učiniti sama,iz svog kučnog budžeta.To joj ipak nisu dozvolili mnogi.Prvo njen kolega profesor Ismet Erdić koji je njenoj ideji pridodao mogućnost da se ta Zbirka ilustruje crtežima i dao se na posao.Uslijedila je finansijska podrška Općinskog načelnika općine Bosanska Krupa Armina Halitovića,koliko zbog dvoje entuzijasta koji su se darivali pripremi ove knjige,toliko i zbog toga što u osnovnu školu Čava ide i jedan manji dio učenika koji žive na području bosanskokrupske općine,ali ništa manje ni zbog toga što većinu učenika u školi pohađaju bužimski učenici,učenici najmlađe općine u našem Kantonu, koja je je neupitno,u najodsudnijim danima,nedvojbeno, bila uz oslobodioce našeg grada i Krupljane.Dvije godine star zahtjev Ministarstvu obrazovanja,nauke,kulture i sporta USK-a jenapokon dobio život i za štampanje knjige došla su sredstva i iz nadležnog Ministarstva za školstvo.Nije Atina zaboravila pomenuti u tom poslu ni svoje kolege iz škole u kojoj radi.I oni su bili kotačić u tom zaokruženom mehanizmu finasiranja koji je sinoć imao uspješnu promociju u Domu kulture u Bosanskoj Krupi.

Svečanu promociju je vodila magistrica Azra Ičanović koja je ,uz autore,predstavila nekoliko učenika čije su pjesme i priče objavljene u knjizi,ohrabrila ih da ih znalački pročitaju pred publikom,uz još nekoliko sadašnjih učenika škole u Čavi koji su recitirali stihove svojih drugara koji su osnovno školovanje davno završili.

Prisutnima u Domu kulture su se obratili –autorica na pripremi učeničkih radova Atina Mušić,ilustrator Ismet Erdić,te muzički duo-Nadija Harbaš i Faris Ramić na gitari,uz tehničku pratnju Mirsada Halkića.

Atmosferu s promocije u programu Radija Bosanska Krupa donijećemo u posebnoj emisiji,a vrijedi na kraju kazati da su se ove knjige mogle kupiti odmah u četvratk na promociji po cijeni od 10 konvertibilnih maraka.I najvrijednije za kraj,uz zaista jedno važno djelo,za školu u Čavi,i uopće za segment učeničke kulture je informacija da će sav novac od prodaje knjige „Zlatne niti „ biti utrošen za obnavljanje bibliotečkog fonda u osnovnoj školi Čava, koji je u velikoj mjeri stradao u nedavnom požaru koji se desio u ovoj školi.

Bila je ovo prva promocija „Zlatnih niti „.Druga slijedi 27.februara u čavanskoj školi.Nada je da će ovaj projekt prepoznati i izdavačke kuće,te da će vođeni ovim primjerom,iz svog reprezentacijskog i promotivnog programa i sami izdvojiti dio besplatnih knjiga za popunu djela na policama čavanske biblioteke,osobito u dijelu naj potrebnijih djela - odabrane školske lektire.

Dževada Štancl

{gallery}Atina Zlatne niti{/gallery}

Zadnji put promjenjen petak, 21 Februar 2020 13:03
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 420 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1448 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa