Održan „ Memorial Ibrahim Skenderović“

FOTO: Dado Salihagić FOTO: Dado Salihagić

Jučer je održan deveti po redu „Memorial Ibrahim Skenderović“ u sjećanje na novinara Ibrahima Skenderovića, uposlenika Radija Bosanska Krupa, koji je preminuo prije 11 godina.                                        

Memorial se organizuje po ideji Roberta Limonte iz Udruženja „Skitnice od mira“ i uz podršku „Radija Bosanska Krupa“ kojim se daje prilika učenicima osnovnih škola da izraze svoje ideje, kreativnost, originalnost i maštu kroz jedan od nekoliko novinarskih izraza – pisanom rječju, fotografijom, izgovorenom rječju.

Separator3

A ko je zapravo čovjek i novinar, Ibrahim Skenderović, kojem je posvećen ovako poseban Memorial? Rođen je u Varoškoj Rijeci, općina Bužim, 7.oktobra 1948.godine, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Bosanskoj Krupi a Filozofski fakultet u Beogradu. Cijeli radni vijek bio je u novinarstvu. Nakon 19 mjeseci teške bolesti, na ahiret je preselio 28.decembra 2008.godine .

U bogatoj novinarskoj karijeri,bio je dopisnik dnevnog lista „Oslobodjenje“ više od 20 godina te Unsko- sanskih novina „Krajina" od njihovog osnivanja. Njegov glas bio je prepoznatljiv i na talasima Radija Federacije kao i BH radija 1. Također, njegovi prilozi emitovani su i na Televiziji Unsko-sanskog kantona te Federalnoj televiziji.

Smrt ga je zatekla kao uposlenika „Radija Bosanska Krupa“ čiji je urednik bio tokom troipogodišnje agresije na našu zemlju a posljednjih 12 godina života radio je na mjestu urednika informativno- političkog programa.Za svoj rad u novinarstvu dobio je najviše općinsko priznanje Plaketu općine Bosanska Krupa.

Ibrahim Skenderović

Na ovogodišnji, deveti po redu „Memorial Ibrahim Skenderović“ radove su poslali učenici osnovnih škola sa područja općine Bosanska Krupa – Prve i Druge osnovne škole, Osnovne škole „Otoka“ i Osnovne škole „Jezerski“ te dvije sa područja općine Bužim – iz Osnovne škole „Bužim“ i Područne škole „Varoška Rijeka“.

Za ovogodišnji Memorial pristigli su radovi sa temama u četiri sekcije: novinarska, literarna, poezija i fotografska . Žiri u sastavu: Ejla Skenderović, Hatidža Skenderović, Roberto Limonta iz Udruženja „Skitnice od mira“ te Elma Velić i Senada Avdagić iz Radija Bosanska Krupa uopšte nisu imali jednostavan zadatak- izabrati one radove koji su „malo drukčiji“ iako su svi bili za „čistu peticu“. Pobjednici po sekcijama su: Sara Osmanagić je dvostruka pobjednica jer je osvojila prvo mjesto u novinarskoj sekciji za rad pod nazivom „Različiti, ali svi smo ljudi“ a u literarnoj za rad pod nazivom „Moj grad u budućnosti – šetnja Krupom“. Najljepšu pjesmu napisao je Amar Alidžanović pod nazivom „Pronađi sebe“ dok je najljepša fotografija Sebile Jusić pod nazivom „Đul bašta“.                

Uz veliko hvala učenicima, njihovim nastavnicima-mentorima i školama, svim učesnicima „Memoriala Ibrahim Skenderović“ uručene su zahvalnice i prigodni pokloni nakon čega su prvonagrađeni učenici pročitali svoje radove. Također, porodica te predstavnici Udruženja „Skitnice od mira“ i JP „Radio Bosanska Krupa“ obišli su mezar Ibrahima Skenderovića i položili cvijeće.

RadioBK

Memorijal Ibrahim Skenderovic 11

Memorijal Ibrahim Skenderovic 2

Memorijal Ibrahim Skenderovic 8

Memorijal Ibrahim Skenderovic 16Memorijal Ibrahim Skenderovic 14

Memorijal Ibrahim Skenderovic 17

Memorijal Ibrahim Skenderovic 21Memorijal Ibrahim Skenderovic 20

Memorijal Ibrahim Skenderovic 22

Memorijal Ibrahim Skenderovic 23Memorijal Ibrahim Skenderovic 2019 3

Memorijal Ibrahim Skenderovic 2019 1

Memorijal Ibrahim Skenderovic 2019 5

Memorijal Ibrahim Skenderovic 2019 6

Memorijal Ibrahim Skenderovic 24

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 30 Decembar 2019 21:18
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 823 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1656 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa