Još jedan korak PRO-Budućnosti u Bosanskoj Krupi

Jučer je u Bosanskoj Krupi održan sastanak Radne grupe PRO-Budućnosti Općine Bosanska Krupa i Opštine Novi Grad sa predstavnicima USAID-a i CRS-a ,finansijera i implementatora ovog projekta PRO-Budućnosti u BiH.

Nakon što je tim PRO-Budućnosti tokom novembra posjetio osam opština/općina,među njima i općinskog načelnika Armina Halitovića stručna ekipa projekta PRO-Budućnost nastavila je svoja putovanja i sastanke, koji su za cilj imali da informiraju načelnike o najnovijim naporima kroz ovaj projekt na izgradnji povjerenja, koji uključuju rekonstrukciju i renoviranje infrastrukture u lokalnim zajednicama.

Istočno Novo Sarajevo, Vareš, Brezu, Bugojno, Prozor/Ramu, Gornji Vakuf/Uskoplje, Jajce, Livno, Bosanski Petrovac, Drvar, Novi Travnik i Sarajevo Sanski Most, Prijedor, Bosansku Krupu, Novi Grad, Kostajnicu, Kozarsku Dubicu Banju Luka i tako sve do 25 gradova i općina/opština koje su članovi tima PRO-Budućnosti posjetili tokom novembra i decembra i obradovali mogućnošću za učešćem u „infrastrukturnoj“stranici projekata PRO-budućnosti-kazao je Siniša Moretti - projekt koordinator ispred Caritasa Banjaluka u projektu PRO-Budućnosti .

Projekt-menadžerica USAID-a Mirjana Valjevac je u Bosanskoj Krupi predstavila nove mogućnosti PRO-Budućnosti za predlaganje projekata u novom segmentu koji se prvenstveno zasniva na poštovanju Platforme za mir koja u projektima izgradnje povjerenja,razumijevanja i pomirenja ,kroz vladavinu prava želi uključiti još više građana ,potaknuti na agilniju promociju projekta kroz intenzivniji angažman medija ,crkava i vjerskih zajednica,a koja u narednim godinama kreće u angažman za implementaciju infrastrukturnih projekta u odabranim lokalnim zajednicama koje su već prepoznate po poštivanju principa ovog USAID-ovog projekta.

Gospođa Valjevac je kazala da projekt PRO-Budućnost ,a time i USAID želi kroz jednostavne korake promovirati velike stvari,koji poštujući Platformu žele promovirati prvenstveno zajedništvo,suradnju i solidarnost koju zaslužuju građani BiH i koja im je neophodna napredak.

Podrška unapređenju lokalne infrastrukture nova je komponenta USAID-ovog projekta izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), kojeg provodi humanitarna i razvojna agencija CRS u partnerstvu s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Cilj ove komponente projekta PRO-Budućnost je podrška u procesu sanacije i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata za zajedničko dobro svih građana lokalnih zajednica. Infrastrukturni objekti stavljeni u funkcionalno stanje trebaju doprinijeti stvaranju uvjeta u lokalnoj zajednici za dugoročno djelovanje na izgradnji pomirenja i povjerenja, uz uključivanje drugih lokalnih zajednica i drugih grupa građana (različite etničke ili vjerske pripadnosti, manjine, marginalizirane grupe), što će doprinijeti povećanju razumijevanja i unapređenju međusobnih odnosa između različitih grupa.

Pripremu i podnošenje prijedloga za projekte unapređenja lokalne infrastrukture CRS-u vrši postojeća radna grupa projekta PRO-Budućnost u proširenom sastavu – uz dodatnog člana, tehničko lice imenovano od načelnika/gradonačelnika. Dalja procedura uključuje pregled i odabir predloženih projekata u saradnji s lokalnom komisijom, te finalni odabir projekata koji će na osnovu pripremljenih prijedloga isključivo vršiti USAID. Izvođenje radova i nadzor nad izvođenjem radova započet će nakon što CRS provede proceduru pretkvalifikacije odgovarajućih firmi, te tender proceduru za odabir najboljeg ponuđača zajedno sa Radnom grupom.

U prvoj godini realizacije projekata infrastrukture (u 2020. godini) pristup sredstvima za realizaciju projekata će imati 25 lokalnih zajednica (od ukupno 75 u kojima djeluje projekt PRO-Budućnost). To su sljedeće: Kupres, Livno, Glamoč, Drvar, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Prijedor, Sanski Most, Banja Luka, Mrkonjić Grad, Jezero, Jajce, Novi Travnik, Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje, Prozor-Rama, Jablanica, Vareš, Breza, Istočno Novo Sarajevo, Centar Sarajevo. U prvoj godini realizacije (2020.) predviđeno je osam projekata infrastrukture.

Preostale lokalne zajednice će imati pristup sredstvima za realizaciju projekata infrastrukture u 2021. i 2022. godini.

U tri godine implementiraće se 8-9 projekata svake godine,u periodu od 2020-2022,znači oko 25 infrastrukturnih projekta,a za sve će biti implementator CRS koji se je do sada uspješno se pokazao u svim godinama trajanja PRO-Budućnosti.

Općina Bosanska Krupa,kao i Opština Novi grad imaju tako fantastičnu priliku da kandidiraju projekt koji bi svoje mjesto pronašao već u prvoj godini finansiranja,ako se ispune svi kreteriji.Kazala je to ispred CRS gospođa Dženana Panjeta i inženjer Samir koji su se jučer obratili u ime svog poslodavca.Oni su detaljno članove radne grupe upoznali sa zaista rigoroznim kriterijima,obećali punu podršku i zajedničko rješavanje svih nedoumica,te i zatražili punu odgovornost radnih grupa,tačne informacije i ažurno obavljene sve predradnje kako bi predloženi projekt bio kompletan.

Rekli bi poslije jučerašnjeg sastanka, još jedna vrata PRO-Budućnosti su otvorena,jedinstvena prilika za još jedan prilagošen infrostrukturni projekt koji će koristiti svim građanima i poštovati principe cjelokupnog projekta,a slijedi prijedlog projekta,njegovo ocjenjivanje ,a ukoliko zadovolji i vrijeme od šest mjeseci u kojima se taj projekt treba realizirati uz puno nadgledanje CRS na njegovom provedbom i načinima kako će taj projekt biti odgovorno namijenjen,korišten i održavan.

Članovi Radne grupe PRO-Budućnosti Bosanska Krupa ,uz ranije članove ,su postali Ranela Keranović ,Nermin Ičanović i Sabahudin Mahmić,a kao stručno lice koje je kandidirao općinski načelnik u budućem radu u segmentu –infrastrukturnog projekta i službenica Općinske uprave Aldijana Mahmić.

 

Dževada Štancl

 

 

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 506 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1543 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa