Dvadeset jedan projekt vrijedan oko 33 hiljade maraka,dva mikro-biznisa -učinak Omladinske banke Bosanska Krupa

Juče u Bosanskoj Krupi,na maloj svečanosti, obilježena je još jedna godina Omladinske banke Bosanska Krupa,odnosno uručene su zahvalnice svima onima koji su u ovoj godini realizirali odobrene projekte na prostoru bosanskokrupske općine.Tačnije, koji dan kasnije obilježen je i ovogodišnji Dan volontera i volonterki.
Uz članove Odbora Omladinske banke ,direktora fondacije Mozaik Željka Paukovića,općinskog načelnika Armina Halitovića ,na ovoj svečanosti bili su i članovi neformalnih grupa koje su osmislile i realizirali projekte.
Volontere i volonterke,mlade općine Bosanska Krupa koji su svoj društveno-korisni rad kroz brojne projekte darivali kvalitetnijem životu u svojoj lokalnoj zajednici smo uz 5. decembar visoko rangirali kada je u pitanju broj onih koje su uključili,zaintrigirali i na kraju animirali da u zadnjih nekoliko godina osmisle i realiziraju brojne projekte i najbitnije potaknu mlade ljude,da na jednostavan,ali odgovoran način, svoje slobodno vrijeme iskoriste za korisne stvari,osjete slast volontiranja i nauče kako "s malo učiniti mnogo.
"Krivaca" za uspjeh je mnogo,a glavni je fondacija Mozaik koja već godinama s mladima i partnerima radi na kreiranju dobre ekonomije u BiH, a u više od deceniju je kroz program Omladinske banke implementirano više od 2000 inovativnih projekata neformalnih grupa mladih širom BiH ukupne vrijednosti oko 7,3 miliona KM u kojima je učestvovalo više oko 21 hiljadu mladih poduzetnih volonterki i volontera.
Drugi "krivac" za izuzetan uspjeh Omladinske banke ne samo u BiH već i u regiji, su lokalne zajednice koje su prihvatile program Omladinske banke i postali njihovi partneri u finansiranju projekata-a u tome je bila posebna Općina Bosanska Krupa,a treći "najkrivlji" su vrijedni mladi ,željni izazova i uspjeha,mladi koji su novac koji je izdvojio Mozaik i lokalna zajednica oplemenili svojim angažmanom,uključujući u vrijednost projekta novac,usluge i materijal od poduzetnika,institucija,pojedinaca iz lokalne zajednice.
Najbolji u Federaciji u svom tom poslu dugo godina su bili članovi i volonteri Omladinske banke u Bosanskoj Krupi,a od prošlog ciklusa su, dugogodišnje drugo mjesto u poretku Omladinskih banaka u BiH, zamijenili onim najboljim -po broju realiziranih projekata i izdvojenih sredstava su lideri u cijeloj državi.
Od aprila 2018. godine, Mozaik je omogućio mladima u BiH i partnerima da budu uključeni u LONAC - online/offline zajednicu za razvoj poduzetništvo i aktivizam. Ovom zajednicom Mozaik omogućio je mladima brži i efikasniji način apliciranja za projekte i mikro-biznise kroz program Omladinske banke i investicije za razvoj društvenih biznisa mladih kroz Mozaik impakt inkubator.
U toku ove godine javni pozivi za projekte imali su dva kruga.U prvom krugu poslije kandidiranja i vrjednovanja projekata zeleno svjetlo za realizaciju je dobilo trinaest projekata.
Istaknućemo ih :Prepoznajmo volontere Crvenog križa,Sačuvajmo naše blago,Višenamjenski prostor za učenike-Sobičak,Zaštitimo se od sunca,Mala oaza znanja,Kanta više,Prostor za nas,Rastimo zajedno uz košarku,Zabavna škola nogometa,Svjietlimo pozitivnom energijom,Od kreativnosti do udobnosti,ŽNK Željezničar 2011 i Rehabilitacija kroz periodizaciju sportskog razvoja.
Drugi krug je donio priliku za realizaciju za još osam projekata.Uspješno je realizirano šest projekata: Manje sunca -bolji rad,Ljubitelji prirode,Teens in action,Modna revija 2019,Street Workout i Pametne stepenice.Nažalost autori dva projekta (Izgradnja Centra za mlade i Nepoznata arena) nisu iskoristili pruženu novčanu podršku za finalizaciju svojih ideja.
Kako je kazala predsjednica Odbora Omladinske banke Bosanska Krupa Melisa Ćehić,ukupna vrijednost realiziranih projekata je 33 499 konvertibilnih maraka,od kojih je fondacija Mozaik izdvojila 8738 ,a Općina Bosanska Krupa 13 106 konvertibilnih maraka,dok su mladi iz neformalnih grupa uspjeli od lokalnih partnera za zamišljene projekte obezbijediti više od deset hiljada.Broj mladih volontera implementatora ovih projekata je bio oko tri stotine,uz odrađenih preko dvije hiljade radnih sati.
Melisa Ćehić se pohvalila i ukupnim rezultatima koje je zabilježila Omladinska banka Bosanska Krupa.Od 2013-2019. godine na području bosanskokrupske općine implementirano je 96 projekata ukupne vrijednosti od 252 609 konvertibilnih maraka.Oko 60 100 KM je u te projekte unijela Fondacija Mozaik,88 378 Općina Bosanska Krupa ,dok su mladi uspjeli animirati svoje sugrađane da u novcu,uslugama i materijalu im doprinesu sa 137 578 KM.Impozantni su podaci da je u ove projekte bilo uključeno 1360 volontera,ostvareno je 26 270 radnih sati,a korist od ovih projekta imalo je oko 26 506 građana i građanki općine Bosanska Krupa-kazala je Ćehić.
Naglasila je da su ove godine novčano podržana i dva mikro-biznisa (Pakovanje ugostiteljskog šećera,WELLNESS & BEAUTY STUDIO "HOLISTIC")Zahvalnicu za nesebičnu podršku cjelokupnom projektu Omladinske banke ,osim članova neformalnih grupa i njihovih partnera,dobio je i općinski načelnik Armin Halitović koji se zahvalio Fondaciji "Mozaik" na ovom izuzetnom i višestruko korisnom projektu Omladinske banke za lokalnu zajednicu i mlade ,članovima Odbora Omladinske banke,volonterima,obećavajući ,kao i sve godine dosad,da će i svi budući projekti iz sljedećih javnih poziva imati podršku Općine Bosanska Krupa.Izražavajući posebnu radost uspješnosti mladih sugrađana koji uz realizaciju ovih projekta pored koristi za zajednicu,jačaju svoje kompetencije,uče što je projekt,iskazuju svoju kreativnost i inovativnost,sve ono što je potrebno mladom čovjeku danas u bilo kom zanimanju koje odabere.
Direktor Fondacije Mozaik,Željko Pauković,čestitajući mladima na uspješno realiziranim projektima,ističući neupitnu podršku lokalne zajednice idejama mladih,angažiranost Odbora Omladinske banke i uposlenika lokalne uprave koji prate aktivnosti mladih je zahvalnice uručio Nermini Avdagić,Melisi Ćehić,Edini Hadžipašić,Raneli Keranović i Kasimu Šertoviću.
Kazao je da je pred Krupljanima,ali i općinama iz Krajine koje su se kasnije uključile u Omladinsku banku, u narednoj godini,veliki izazov, jer su u društvu 44 Omladinske banke iz BiH.Krupljanima i Krupljankama još veči jer trebaju braniti epitet najboljih u BiH.
Direktor Pauković je rekao da se 385 projekata Mozaikove Omladinske banke ove godine realiziralo u 69 lokalnih zajednica,uz još 37 mikro-biznisa.,te da u narednoj godini,bez obzira na brojne izazove,očekuje još bolje rezultate.

 

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen utorak, 10 Decembar 2019 09:50
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 565 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1605 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa