Praznik horskog stvaralaštva

Deveta po redu smotra horskog stvaralaštva održala se u Velikoj sali Doma kulture subotu, gdje se predstavilo šest horova iz države i regije, pod pokroviteljstvom općine Bosanska Krupa i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Praznik horskog pjevanja održao se u Bosanskoj Krupi u subotu u punoj velikoj Sali doma kulture. Deveta smotra horskog stvaralaštva okupila je šest horova iz regiona, koji su pored fantastične izvedbe i zapaženih sposobnosti, oduševili publiku inovativnim prikazima horskog pjevanja, ali i obradama svima nama odlično poznatih muzičkih numera, koje su ovog puta dobili potpuno novu sferu interpretacije.

Gosti iz Zagreba, Čakovca, Banja Luke, Bihaća, Sanskog Mosta i Prijedora zadovoljni su organizacijom, a besprijekorna izvedba i dodatna trema, kako navode, uvijek je prisutna zbog kvalitete ovog događaja:

''Ovo je uvijek top, organizacija ali i kvaliteta horova koji dođu da se uvijek morate ekstra pripremiti. Gospodin Dževad i njegov tim uvijek odrade vrhunski posao'' -kazala je Alma Karabeg, Hor 'Harmonija' Sanski Most.

Ova je večer ispričala mnoge lijepe priče, od domaćina koji su, kako sami sebe nazivaju, amaterski hor, koji je oduševio izvedbom i otvaranjem ovogodišnje smotre smjelo i profesionalno, do fantastičnih izvedbi i prezentacije kultura i tradicije područja s kojih dolaze, Zagreba i Čakovca, do inovativne i besprijekorne izvedbe na kraju same smotre, hora 'Bel Canto' iz Bihaća vrhunskim obradama pjesama Queena i Zdravka Colića u verzijama koje sigurno nisu opjevane na ovaj način na sličnim smotrama. No, možda najveće iznenađene večeri kao i najinteresantniju priču smotre, ispričali su članovi mješovitog Hora 'Harmonija'. Naime voditeljica hora vodi hor u Sanskom mostu i Prijedoru i za ovu priliku, spojila je oba hora i Bosanku Krupu počastila izvedbama, po prvi put, oba hora, ali i beatbox interpretacijom, koja je dobila ovacije publike.

'' Atmosfera večeras je odlična.Svi šest horova je došlo i pokazali su pravu ljepotu horskog pjevanja. Ovakve smotre su odlična prilika a svako pokaže tradiciju i običaje svoga kraja i da pokažu rad i zalaganje koji ulažu'' – kazala je Senajda Muminović, dirigentica hora iz Bosanske Krupe.

Divne priče pišu se u zidinama velike sale doma kulture, svakom novom smotrom, a tome svjedoče upravo članovi KUD-a Grmeč, koji svoje aktivnosti entuzijastično provode kroz ovo turobno vrijeme nestašice kulture, finansijske pomoći ali i ljudi.

 

Elma V.

 

1

 

2

3

Ocijeni
(2 glasova)
Čitano 534 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1605 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa