Deveta regionalna smotra horskog stvaralaštva u Bos.Krupi

Regionalna smotra horskog stvaralaštva Bosanska Krupa u organizaciji KUD-a ''Grmeč'' održava se ove subote, po deveti put, a podršku ovogodišnjoj smotri pružili su općina Bosanska Krupa i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Umjetničko horsko stvaralaštvo, koje na ovoj i sličnim smotrama gaji i čuva muzičku tradiciju kako naše općine tako i svih drugih općina i gradova, koji još uvijek imaju aktivne KUD-ove, u tri dana programa, ponudiće građanima Bosanske Krupe bogat kulturno umjetnički program.

''Između horova, koji dolaze iz različitih sredina življenja, došlo bi do produbljivanja međusobnih odnosa na kulturnoj razini, s tim, da bi se na ovaj način, također, mogla uspostaviti kako kulturna, tako i privredna i turistička suradnja općinskih administracija iz kojih dolaze učesnici Smotre'' –kaže Dževad Grošić, predsjednik KUD-a Grmeč.

Ove godine, kako navode iz KUD-a ''Grmeč'', ponudiće posjetiocima i jednu novinu, a to je da će se gostujućim horovima uručiti partiture kompozicija Javnog poziva ''Nova djela horske umjetničke muzik'', koji je raspisao upravo KUD ''Grmeč'', uz generalno mentorstvo Muzičke akademije u Sarajevu i Muzikološkog društva FBiH iz Sarajeva. Ta novina će biti osnova za planiranje organizacije jubilarne desete po redu Smotre horova, navodi Dzevad.

''Horsko stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini je veoma zapušteno te ovakva smotra ima utjecaja na njeno podizanje i stabilniji razvoj, posebno je važno da ovakve smotre organizuju male kulturne sredine koje inače pate od nedostatka kulturnih djelatnosti' ', nastavlja Dzevad.

Centralni dio ovogodišnje 9. smotre karakteriše učešće šest mješovitih horova s područja regiona, odnosno zemalja BiH, R Slovenije, R Hrvatske, koji će se prisutnim predstaviti s tri do četiri kompozicije. Učesnici ovogodišnje smotre horova su Mješoviti hor „Harmonija“ Sanski Most, Mješoviti zbor ''Bosana'' Zagreb, Mješoviti hor "Pietro Mascagni" Banja Luka, Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec, hor "Bel Canto” Bihać te domaćin Mješoviti hor KUD-a „Grmeč“ Bosanska Krupa.

Nakon završetka centralnog dijela smotre, održaće se okrugli sto na temu''Horska umjetnička muzika u BiH''. Centralni dio smotre održat će se 07.12.2019. godine u velikoj sali Doma kulture s početkom u 18:30 sati.

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 606 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1513 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa