Članak je filtriran: Avgust 2023

četvrtak, 31 Avgust 2023 14:40

511.slavna brdska brigada

21.aprila 1992.godine izvršena je agresije na općinu Bosanska Krupa od strane srpskog agresora.

Nekoliko dana kasnije, 26. i 27.aprila 1992.godine, godine formirana je Komanda štaba TO Bosanska Krupa u Osnovnoj školi Pištaline.

 

Prve jedinice formirane su po principu dobrovoljnosti i to:

-       Odred „Krupa Općina“

-       Odred „Krupa Grad“

-       Odred „Otoka“

-       Odred „Jezerski“

-       Protiv-diverzantski vod

-       Vod veze

-       Prištapske jedinice / vod Vojne policije, samostalna 2 odjeljenja Vojne policije, zaštitni vod, logistički vodovi/

-       Služba javne bezbjednosti Bosanska Krupa

 

       Prije formiranja 1.Bosansko-krupskog bataljona značajno je ukazati na 6. i 7.juni 1992.god. datume koji su imali historijski značaj za budućnost ovog kraja.

       Naime, tih dana je u Jezerskom okupljeno na jednom mjestu 1450 boraca bosanskokrupske općine koji su se svečano obavezali da će braniti slobodnu i nezavisnu BiH.

     Tim činom je jasno dato do znanja da su ti ljudi opredijeljeni da brane svoju državu od agresora i to je prvi vid organizovanog otpora neprijatelju i formacijskog uvezivanja naših jedinica.

       Informacija o 1450 boraca koji su stali u redove Armije BiH je utoliko značajnija ako se zna da se radi o izbjeglom stanovništvu koje je bilo u prvim mjesecima agresije na Bosansku Krupu u rasulu, koje se smjestilo u desetinama lokacija na području Cazinske krajine...

       17.avgusta 1992.god. komandant Unsko-sanske operativne grupe izvršio je smotru 1.Bosansko-krupskog bataljona u Bajrićima i predao ratnu zastavu.

     Jezgro ovog bataljona činili su pripadnici Teritorijalne odbrane – Odreda „Krupa Općina“ i dio Odreda „Krupa Grad“.

     Tom prilikom je položena zakletva i to se smatra historijskim trenutkom u nastanku i formiranju većih vojnih formacija na području bosanskokrupske općine, jer su tim činom udareni temelji 111.Bosansko-krupske pješadijske brigade.

 

111.BK pbr – 511.slavna bbr

 

       Zvanično 111.Bosansko-krupska pješadijska brigada formirana je 1.septembra 1992.godine naređenjem Štaba vrhovne komande Oružnih snaga Republike BiH od

29.jula 1992.godine i naređenjem Komande Unsko-sanske operativne grupe od 20.avgusta 1992.godine.

       Naređenjem Komande 5.Korpusa Armije R BiH od 07.04.1993.godine 111. Bosansko-krupska pješadijska brigada transformiše se u 511.brdsku brigadu.

       Na prijedlog Štaba Vrhovne komande Armije Republike BiH a odlukom Predsjedništva R BiH od 14.decembra 1993.godine 511.bbr dodijeljen je počasni naziv SLAVNA kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost.

       Na svom ratnom putu 511.sbbr prošla je sva ratišta u zoni odgovornosti 5. Korpusa i prema srpskom agresoru i prema paravojnim formacijama tzv. Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“ od kojih se izdvajaju: diverzantske akcije u gradu Bosanska Krupa, Stražbenica, Crkvina, Banjani, Grabež, Muratovo brdo, Skokovi, Pećigrad, Šumatac, Velika Kladuša, Hasin vrh, Grmuško-srbljanski plato, Radić, Vranjska, Debeljača, Skočaj, mostobrani Kobiljnjak i Ćojluk, Liskovac, Čajići, Pećka brda, Glodna, Ivanjska, Dvor na Uni.

 

Dan oslobođenja – 17.septembar 1995.

 

U nedjelju 17.septembra 1995.godine, do stanovnika općine Bosanska Krupa koji su se nalazili u izbjeglištvu širom tadašnjeg Okruga Bihać doprijele su riječi komandanta 511.slavne, brigadira Mirsada Sedića ( citiram):

 

„Selam svim Krupljanima i svim građanima Bosne i Hercegovine iz slobodnog grada Bosanska Krupa. Naime, danas poslije 1244 dana, danas je 1245-ti dan okupacije Bosanske Krupe, jedinice 511.slavne i ostale brigade 5.Korpusa su oslobodile Bosansku Krupu“ (završen citat)

 

Jedinice 511.slavne su u sadejstvu sa jedinicama 505.viteške i 503.slavne brigade oslobodile grad Bosansku Krupu i 17.septembra 1995.godine, uvijek feniks i nikad više izbjeglička 511.slavna izvršila je svoj vojnički, historijski i ljudski zadatak i vratila se kući.

 

Najviše ratno vojno priznanje značka „Zlatni ljiljan“ dodijeljena je 33-ci boraca i starješina 511.slavne a šestorica su nosioci ratnog priznanja „Srebrni štit“.

 

511.slavna jedna je od pet brigada u Armiji R BiH čiji je komandant poginuo izvršavajući borbeni zadatak - pukovnik Mirsad Crnkić poginuo je u 38-oj godini života, 13.juna 1994. godine.

 

10. juli 2010.godine u Bosanskoj Krupi pamtiće se po tome što je 15 godina od oslobođenja, Bosanska Krupa dobila Centralno šehidsko spomen obilježje na kojem se nalaze imena 503 stanovnika općine Bosanska Krupa koji su u borbi, kroz jedinice 511. Sbbr, ali i mnogih drugih brigada Armije R BiH kao i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova ugradili svoje živote u temelje jedine nam domovine BiH.

 

Za kraj ovog teksta ostavili smo riječi iz duše 511.slavne – zbirke pjesama i proze „Feniks“

Objavljene ratne 1994.godine:

 

„ I kao što i legenda kaže, iz tog pepela našeg grada nastaće jednog dana čudesno lijep sunčan grad, u boji Une, sa mirisom lipe, tišinom Krušnice i zvukom slapova negdje oko ada. U tom sunčanom gradu, najljepša će biti Sloboda, najponosnija Bosna i Hercegovina, najhrabrija 511.slavna i najsretnija djeca. I u tom gradu kiša nikada padati neće.Biće samo kapi tuge i bol grada za svima onima koji njegovim ulicama ne prolaze, Unom se ne umivaju, životu se ne raduju. Biće to suze za otvorenim, sleđenim očima svih njegovih sinova i kćeri, što ostadoše u nijemom stroju uvelih ljiljana, kao vječni kameni čuvari prekrasne bajke o novom životu u slobodi.“

 

Renata Stijelja

Objavljeno u VIJESTI

Prvog septembra navršava se 31. godišnjica formiranja 511. slavne brdske brigade. Tim povodom, 1. septembra će biti upriličen obilazak spomen-obilježja i šehitluka, kulturno-zabavni program sa obraćanjem zvanica, te druženje pripadnika 511.slavne brdske brigade.

 

Pozivaju se pripadnici 511. slavne, porodice šehida i poginulih boraca, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi sportskih kolektiva i drugih udruženja, svi građani Bosanske Krupe, da učešćem u programskim sadržajima, odaju dužno poštovanje brigadi i oslobodiocima Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine.

 

31. godišnjica formiranja 511. slavne brdske brigade obilježit će se prema sljedećem protokolu:

 

1. septembar 2023. godine (petak)

 

15:50 – Okupljanje delegacija na Trgu Alije Izetbegovića

16:00 – 18:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i šehitluka na prostoru Bosanske Krupe prema sljedećem protokolu:

            16:00 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci

            16:20 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje u Jezerskom

            16:30 – Polaganje cvijeća – Šehidsko mezarje Solile (Jezerski)

            17:00 – Polaganje cvijeća – Šehidsko mezarje Ometaljka (Pištaline)

            17:35 – Polaganje cvijeća – Spomen-obilježje Ljiljan

            18:00 – Polaganje cvijeća – Centralno spomen-obilježje

19:00 sati – Centralna manifestacija – kulturno-zabavni program uz obraćanje zvanica i druženje boraca 511. slavne brdske brigade (Dom kulture Bosanska Krupa)

 

Podsjećamo,111. bosanskokrupska pješadijska brigada formirana je 1. septembra 1992. godine naređenjem Štaba vrhovne komande Oružnih snaga Republike BiH od 29. jula 1992. godine i naređenjem Komande Unsko-sanske operativne grupe od 20. augusta 1992. godine. Naređenjem Komande 5. korpusa Armije RBiH od 7.4.1993. godine 111. bosanskokrupska pješadijska brigada transformiše se u 511. brdsku brigadu. Na prijedlog Štaba vrhovne komande Armije RBiH a odlukom Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine 511. bbr. dodijeljen je počasni naziv „slavna“ kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost. Na svom ratnom putu 511. slavna bbr prošla je sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa i prema srpskom agresoru i prema paravojnim formacijama tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna od kojih se izdvajaju: diverzantske akcije u gradu Bosanska Krupa, Stražbenica, Crkvina, Banjani, Grabež, Muratovo brdo, Skokovi, Pećigrad, Šumatac, Velika Kladuša, Hasin vrh, Grmuško-srbljanski plato, Radić, Vranjska, Debeljača, Skočaj, mostobrani Kobiljnjak i Ćojluk, Liskovac, Čajići, Pećka brda, Glodna, Ivanjska, Dvor na Uni.

 

Kabinet gradonačelnika Bosanske Krupe

Objavljeno u VIJESTI

U sklopu manifestacije "Septembarski dani slobode " i obilježavanja 31-e godišnjice formiranja 511 Slavne bbr i 28-e godišnjice oslobođenja Bosanske Krupw KES. Urban X organizuje biciklistički maraton 16-ti po redu. Start je u 9 sati u nedjelju 3--eg septembra sa Trga Alije Izetbegovića. Dužina biciklističke trase je 65 km i vozi se od Bosanske Krupe prema Bosanskoj Otoci,Mahmić Mostu, Mahmić Selu pa kroz Jezerski i preko Pištalina i Perne do spomen obilježja Ljiljan na Ćojluku i završava zajedničkim ručkom na Adicama/Zelenim Otocima.
Emir S.

Objavljeno u SPORT

Nogometaši GNK."Bratstvo" osvajači KUP-a USK-a počinju takmičenje u okviru KUP-a F Bosne i Hercegovine. U prvom kolu na Adama u srijedu 30-tog augusta u 16:30 sati biće domaćini HNK "Rama" iz općine Prozor/Rama koja se takmiči u drugoj ligi Federacije BiH grupa Jug. Igra se jedna utakmica a pobjednik ovog susreta u drugom kolu biće domaćin federalnom prvoligašu "Gradini"iz Srebnika 13-tog septembra.
Emir S.

Objavljeno u SPORT

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja JRiM, SN kao ni KD-a.

Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nijeimala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 41 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 9 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća. Danas od 07,00 do 15,00 sati povremeni planski prekidi u isporuci vode u ul. Aleja Zlatnih Ljiljana, 511 Slavne bbr i Prvomajska. Sanacija kvara na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planski prekida u isporuci električne energije.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne,uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 17 C , vlažnost zraka 83 % , dok je vodostaj rijeke Une 27 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

17. septembra 1995. godine borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile su Bosansku Krupu. Taj datum, uz ostale značajne poput 1. septembra kada je formirana 511. slavna brdska brigada, Krupljani prigodnim sadržajima u okviru manifestacije „Septembarski dani slobode“ obilježavaju svake godine.

 

Prva aktivnost obilježavanja počinje već sutra, a radi se o Memorijalnom turniru u boćanju „Mirsad Crnkić“ koji će se održati 26. i 27. augusta na boćarskom terenu sa početkom u 9:00 sati. Manifestacija se nastavlja 1.septembra kada će se obilaskom spomen-obilježja i šehitluka, svečanom akademijom u Domu kulture, te druženjem boraca i starješina 511. slavne obilježiti 31.godišnjica formiranja 511. slavne brdske brigade.

 

Obilježavanje godišnjice oslobođenja nastavlja se u septembru biciklističkim maratonom „Stazama 511.slavne“, 1. bosanskokrupskim polumaratonom, međunarodnim košarkaškim turnirom „Fikret Avdagić“, nogometnim turnirom veterana, izložbama fotografija i slika, promocijom knjiga, rođendanskom tortom, koncertom, kao i svečanom sjednicom Gradskog vijeća povodom Dana oslobođenja odnosno Dana grada Bosanska Krupa.

 

Pozivaju se oslobodioci Bosanske Krupe, ratni vojni invalidi, članovi porodica šehida i svi građani Bosanske Krupe, te susjednih gradova i općina, da uzmu učešće i prisustvuju predviđenim programskim sadržajima kako bismo dostojanstveno i ponosno obilježili 31. godišnjicu formiranja 511. slavne i 28. godišnjicu oslobođenja Bosanske Krupe.

 

 

Kabinet gradonačelnika Bosanske Krupe

Objavljeno u VIJESTI

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim i istočnim područjima će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 40°C.

Nakon nesto ugodnijih prijepodnevnih sati u drugom dijelu dana vruce i sparno , kada će se kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe poput malaksalosti, promjene raspoloženja, glavobolje. Poželjno je izbjegavati duže zadržavanje na suncu jer će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, konzumirati dovoljno tečnosti, laganiju hranu, te se pridržavati preporuka nadležnih službi. Lošiji san usljed nedostatka svježine u noćnim satima, također bi mogao dodatno kvariti opštu sliku.

BHmeteo javlja da će se visoke temperature zadržati sve do kraja sedmice.Kako prognoziraju, u nastavku ove sedmice, do nedjelje vrhunac toplog vala uz pretežno sunčano vrijeme i temperature do oko 40 stepeni na jugu i sjeveru zemlje. Na početku sljedeće sedmice uz Đenovski ciklon slijedi promjena vremena uz padavine i pad temperature. Moguće i lokalno jače grmljavinsko nevrijeme uz nepogode. Pad temperature osjetniji od utorka.

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
petak, 25 Avgust 2023 08:06

Za vikend drugo kolo FBiH grupa Zapad

Objavljeno u SPORT

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 12,50 sati Pištaline KD- sprečavanje dokazivanja od strane NN lica ili više njih.Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom KD-u.

Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nijeimala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 43 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća. Danas nema planski prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planski prekida u isporuci električne energije.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne,uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 19 C , vlažnost zraka 84 % , dok je vodostaj rijeke Une 29 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Vezano za neistinite i tendenciozne navode premijera Unsko-sanskog kantona o „izvlačenju velike količine oružja" iz kasarne „Adil Bešić" u Bihaću, koje su izazvale uznemirenost dijela bh. javnosti, Ministarstvo odbrane BiH obavještava o sljedećem:

U skladu sa Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane od 27. marta 2008. godine (Dobojski sporazum), te ugovora sa firmom „SCOUT" doo Zagreb, koja su prijašnja entitetska ministarstva odbrane potpisala sa SCOUT-om, kao i Presude Suda Bosne i Hercegovine iz 2018. godine, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je obavezno realizovati isporuku ugovorenih nevedenoj firmi.

U skladu sa naprijed navedenim, prije nekoliko dana iz kasarne „Adil Bešić" u Bihaću izvršena je predaja dva protivzračna topa Praga 30mm firmi SCOUT. Riječ je o sredstvima koja su kategorisana kao viškovi, i kao takva su neupotrebljiva i neperspektivna za MO BiH. Također, ova vrsta vojnih sredstava predstavlja veliku opasnost za lokalnu zajednicu i šire, te MO BiH poduzima sve dostupne mjere na njihovom rješavanju, kako bi povećali stepen sigurnosti za građane BiH, te dostigli propisane NATO standarde.

Riječ je o realizaciji četiri ugovora koja su entitetska ministarstva odbrane sklopila sa SCOUT-om, a Ministarstvo odbrane BiH, po ukidanju istih, kao pravni nasljednik kontinuirano vrši njihovu realizaciju.

Obzirom da se ugovorene stavke iz ugovora nalaze u nekoliko skladišta na više vojnih lokacija, to znači da se ne vrši isporuka samo sa jedne vojne lokacije i jednog entiteta, nego sa više vojnih lokacija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, saopćio je Ured za odnose s javnošću MO BiH.

federalna.ba

Objavljeno u VIJESTI
Stranica 1 od 4

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1868 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa