Više od 7,5 miliona KM za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH

FOTO: BHRT FOTO: BHRT

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, donijela dvije odluke u ukupnom iznosu od 7.540.000 KM namijenjenih za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH.

Jednom od odluka usvojen je Program utroška dijela sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu, u ukupnom iznosu od 6.540.000 KM. Riječ je o grant sredsvima koja će se raspoređivati za projekte utvrđene Programom. 

"Imajući u vidu da je malo i srednje poduzetništvo pokretačka snaga na putu razvoja privrede Federacije BiH, ministarstvo će i u ovoj godini realizovati više aktivnosti s ciljem unaprjeđenja razvoja sektora male privrede. Ciljevi su jačanje konkurentnosti subjekata male privrede putem razvoja poduzetničke infrastrukture, a posebno kroz tehnološku modernizaciju njihovih poslovnih procesa, uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, digitalne transformacije u poslovanju, cirkularne ekonomije i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji", saopšteno je iz Vlade. 

Očekivani rezultati ovog programa su povećanje ukupnih prihoda sektora, zaposlenosti i izvoza, te pokretanje inovativnih start-up-a, kao i povećanja konkurentske sposobnosti MSP-a. 

U okviru programa utroška dodjelom grant sredstava planiraju se sufinansirati projekti podrške razvoju poslovne infrastrukture, kao i različiti projekti pomoći uspostave i rasta malih i srednjih preduzeća. Tako je općinama i gradovima planirano 2.000.000 KM za poduzetničke zone, dok subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima iznose 4.540.000 KM za poticaj razvoju obrta i novoosnovanim subjektima male privrede, kao i jačanje konkurentnosti MSP-a.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisat će javni konkurs za dodjelu grant sredstava u Službenim novinama Federacije BiH i dnevnim novinama, te na web stranici Ministarstva. 

Drugom danas donesenom Odlukom odobren je utrošak sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu za realizaciju Programa „Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta“ u iznosu od 1.000.000 KM. 

Ova sredstva plasirat će se putem Razvojne banke FBiH na revolving osnovi, a kreditni poticaji će se dodjeljivati na period do sedam godina, s grejs periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 0,9 posto.

HE Kovanići - Elektroenergetski objekt od javnoh interesa FBiH

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstvo energije, rudarstva i industrije, dopunila odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u FBiH, a u koju je dodan i projekt HE Kovanići na rijeci Bosni, od 12,2 MW. 

U obrazloženju Ministarstva navodi se da je JP Elektroprivreda BiH finansirala izradu idejnog projekta, kojim je po okončanju 2021. godine, HE Kovanići definisana kao protočna pribranska elektrana, za čiju bi izgradnju, ukupna investicija iznosila 89,2 miliona KM. 

U toku je priprema investiciono-tehničke dokumentacije i pribavljanje upravnih akata radi izdavanja urbanističke saglasnosti. Uvrštavanjem HE Kovanići u ovu odluku stvaraju se preduslovi za izdavanje okolinske dozvole, te omogućuje nastavak započetog postupka dodjele koncesije.

Iz Ministarstva podsjećaju da im je JP Elektroprivreda BiH još 2011. godine uputila prijedlog da se u dokumente, koje je prethodno donijela Vlada FBiH, a koji se odnose na prioritete izgradnje elektroenergetskih projeketa u FBiH, uvrsti i projekt HE Kovanići. U okviru ovih aktivnosti, JP EP BiH aplicirala je i 2013. godine dobila grant sredstva u iznosu od 850.000 eura od Vlade Njemačke, a posredstvom KfW banke, za izradu Studije izvodljivosti sa prethodnom procjenom uticaja na okolinu i izvođenje geoloških istražnih radova. 

Na prijedlog ministarstva, dopunjena je i odluka o proglašenju javnog interesa, pristupanju pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata, izboru strateških partnera i pristupanju dodjeli koncesija za HE Kovanići.

S ciljem dugoročnog osiguranja električne energije i zadovoljavanja vlastitih potreba, te osiguranja pozicije Federacije BiH na unutrašnjem i regionalnom tržištu električne energije, javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata u FBiH ranije je proglašen za četiri termoelektrane, 13 hidroelektrana i šest vjetroelektrana, koji su ranije obuhvaćeni ovom odlukom Vlade FBiH.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 224 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1759 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa