Usvojen korona-zakon: Nakon mjesec i po FBiH dobila stabilizacijske ekonomske mjere

ponedjeljak, 04 Maj 2020 12:52
FOTO: Klix FOTO: Klix

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas su, konačno, usvojili tzv. "korona-zakon" - Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa odnosno korona-zakonu.

Za usvajanje zakona su glasala 32 delegata, protiv je bilo 15 i tri delegata su bila suzdržana..

Ranije, u Predstavničkom domu korona-zakon prošao je sa minimalno potrebnih 50 glasova.

On predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu garancijskog fonda.

Posebno zanimljiv je član 4. ovog zakona koji predviđa subvencioniranje doprinosa i koji se u posljednjih mjesec i po mijenjao nekoliko puta.

Tek nakon što korona-zakon stupi na snagu firme će moći predati zahtjev za pomoć iz stavke 4 ovog zakona s dokazom o padu prometa za minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Opozicija je zakon ocijenila zakašnjelim i nedovoljno dobrim, navodeći da on spašava javni sektor i da on dodatno motivira poslodavce da otpuštaju radnike.

 

Izvor: KLIX

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 373 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1556 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa